Przepis na wegetariańskie śniadanie z blendera

Wegetarianizm nie jest zjawiskiem nowym. Już 2 tysiące lat p.n.e. praktykowany był na subkontynencie indyjskim jako integralna część religijno-filozoficznego systemu wierzeń. Za narodziny wegetarianizmu w obecnym kształcie uważa się powstanie Vegetarian Society w Ramsgate w Anglii w 1847 roku. Współcześnie, coraz więcej osób świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego uzasadniając swój wybór przekonaniami etycznymi, ekologicznymi, zdrowotnymi, ekonomicznymi. Chociaż ciągle w społeczeństwie pokutuje przekonanie, że niejedzenie mięsa szkodzi, to odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wbrew pozorom dania jarskie nie są monotonne i niesmaczne, nie są też pracochłonne. Świeże składniki, zioła i przyprawy oraz kuchenny pomocnik w postaci dobrego blendera kielichowego (u nas Vitality G21) pozwalają wyczarować smaczne dania wegetariańskie w kilka chwil.

Co zjeść na śniadanie, obiad i kolację? Sprawdzone przepisy na wegetariańskie potrawy

Śniadanie - smaczna pasta do kanapek z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 100g suszonych pomidorów w zalewie olejowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 200g chudego białego sera
  • ostra papryka (opcjonalnie)
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: Na oleju z pomidorków podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę (wcześniej usunąć nasiona) i czosnek. W kielichu blendera umieścić suszone pomidory, kapary, ser i podsmażone składniki, dodać majonez i przyprawy. Zmiksować na gładki krem.

Zielone wegetariańskie smoothie z blenderaDrugie śniadanie - zielone smoothie

Składniki:

  • 1 mała garść jarmużu
  • 1 kiwi
  • pół szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • ¼ łyżeczki kurkumy

Wykonanie: składniki zblendować, przelać napój do wysokich szklanek, udekorować listkami mięty.

Sprawdź również przepisy na: ---> Zupy krem z blendera <---

Wegetariański obiad z blendera -przepis

Zupa krem z brokułu

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie: pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć. Zagotować bulion w garnku i dołożyć do niego podsmażone składniki.

Gotować 10 minut. Następnie dołożyć podzielony na różyczki brokuł i ponownie gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę.

Lekko przestudzoną przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować na gładki krem. Przelać zupę na talerze. Podawać z uprażonymi pestkami słonecznika.

Sprawdź również przepisy na: ---> Zdrowe desery z blendera <---

Podwieczorek - jaglane pancakes z cynamonem

Wegetariański podwieczorek z blendera

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mały, dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie: ugotowaną kaszę jaglaną zblendować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na patelni niewielkie placuszki (z obu stron na rumiano). Podawać z owocami, jogurtem, posypane cukrem pudrem.

Wegetariańska kolacja - pasztet z dyni i białej fasoli

Składniki:

  • 200g białej fasoli
  • 400 gram miąższu z upieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • główka czosnku (upieczone ząbki)
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, kumin, mielona kolendra

Wykonanie: fasolę zalać zimna wodą i moczyć 12 godzin, następnie ugotować do miękkości. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć pestki i upiec wraz z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 150° przez 30-40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Z upieczonej dyni wyjąć miąższ. Do kielicha blendera włożyć ugotowaną fasolę i upieczoną dynię - zblendować. Następnie dodać pozostałe składniki i przyprawy i ponownie delikatnie zmiksować. Wysmarować olejem keksówkę, przełożyć do niej powstałą masę i piec w piekarniku nagrzanym do 200° około 1 godzinę.

I tak skomponowaliśmy przykładowy jadłospis wegetariański.

Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podzielili się z Wami ciekawostkami. W "Odysei" Homera pojawili się Lotofagowie - naród żywiący się roślinami. Za pierwszego, znanego wegetarianina z pobudek etycznych uznaje się Leonardo da Vinci.