Wegetarianizm nie jest zjawiskiem nowym. Już 2 tysiące lat p.n.e. praktykowany był na subkontynencie indyjskim jako integralna część religijno-filozoficznego systemu wierzeń. Za narodziny wegetarianizmu w obecnym kształcie uważa się powstanie Vegetarian Society w Ramsgate w Anglii w 1847 roku. Współcześnie, coraz więcej osób świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego uzasadniając swój wybór przekonaniami etycznymi, ekologicznymi, zdrowotnymi, ekonomicznymi. Chociaż ciągle w społeczeństwie pokutuje przekonanie, że niejedzenie mięsa szkodzi, to odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wbrew pozorom dania jarskie nie są monotonne i niesmaczne, nie są też pracochłonne. Świeże składniki, zioła i przyprawy oraz kuchenny pomocnik w postaci dobrego blendera kielichowego (u nas Vitality G21) pozwalają wyczarować smaczne dania wegetariańskie w kilka chwil.
Co zjeść na śniadanie, obiad i kolację? Sprawdzone przepisy na wegetariańskie potrawy
Śniadanie - smaczna pasta do kanapek z suszonych pomidorów
Składniki:
- 100g suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 200g chudego białego sera
- ostra papryka (opcjonalnie)
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: Na oleju z pomidorków podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę (wcześniej usunąć nasiona) i czosnek. W kielichu blendera umieścić suszone pomidory, kapary, ser i podsmażone składniki, dodać majonez i przyprawy. Zmiksować na gładki krem.
Drugie śniadanie - zielone smoothie
Składniki:
- 1 mała garść jarmużu
- 1 kiwi
- pół szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 szklanka wody źródlanej
- ¼ łyżeczki kurkumy
Wykonanie: składniki zblendować, przelać napój do wysokich szklanek, udekorować listkami mięty.
Sprawdź również przepisy na: ---> Zupy krem z blendera <---
Wegetariański obiad z blendera -przepis
Zupa krem z brokułu
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oleju
Wykonanie: pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć. Zagotować bulion w garnku i dołożyć do niego podsmażone składniki.
Gotować 10 minut. Następnie dołożyć podzielony na różyczki brokuł i ponownie gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę.
Lekko przestudzoną przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować na gładki krem. Przelać zupę na talerze. Podawać z uprażonymi pestkami słonecznika.
Sprawdź również przepisy na: ---> Zdrowe desery z blendera <---
Podwieczorek - jaglane pancakes z cynamonem
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 mały, dojrzały banan
- 1 jajko
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki sody
- 1 łyżka oleju
Wykonanie: ugotowaną kaszę jaglaną zblendować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na patelni niewielkie placuszki (z obu stron na rumiano). Podawać z owocami, jogurtem, posypane cukrem pudrem.
Wegetariańska kolacja - pasztet z dyni i białej fasoli
Składniki:
- 200g białej fasoli
- 400 gram miąższu z upieczonej dyni
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- główka czosnku (upieczone ząbki)
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, kumin, mielona kolendra
Wykonanie: fasolę zalać zimna wodą i moczyć 12 godzin, następnie ugotować do miękkości. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć pestki i upiec wraz z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do 150° przez 30-40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Z upieczonej dyni wyjąć miąższ. Do kielicha blendera włożyć ugotowaną fasolę i upieczoną dynię - zblendować. Następnie dodać pozostałe składniki i przyprawy i ponownie delikatnie zmiksować. Wysmarować olejem keksówkę, przełożyć do niej powstałą masę i piec w piekarniku nagrzanym do 200° około 1 godzinę.
I tak skomponowaliśmy przykładowy jadłospis wegetariański.
Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podzielili się z Wami ciekawostkami. W "Odysei" Homera pojawili się Lotofagowie - naród żywiący się roślinami. Za pierwszego, znanego wegetarianina z pobudek etycznych uznaje się Leonardo da Vinci.