Na co zwrócić uwagę przy wyborze blendera?

Jaki blender wybrać? Na co zwrócić uwagę? Na moc blendera czy obroty blendera? Stopkowy czy kielichowy? Wybrać kielich z Tritanu czy ze szkła? Który parametr jest najważniejszy? Wielu szukających blendera zastanawia się nad tymi pytaniami. W poniższym opracowaniu postaramy się przybliżyć Wam najważniejsze aspekty, na które warto zwrócić uwagę podczas wyboru blendera. Wskażemy również jak te kluczowe parametry wpływają na rezultat blendowania.

  1. Moc blendera.

Moc blendera wskazuje na to jak mocny jest silnik blendera. Moc mierzy się w Watach (W) lub Koniach Mechanicznych (KM). Przeliczenie tych jednostek jest bardzo proste, ponieważ 1KM jest zawsze równy 735W. Moc, jaką posiada blender mówi nam o tym jak łatwo blender będzie sobie radził z twardszymi składnikami. Na rynku można spotkać blendery o mocy od 250 W do nawet 2000 W (odpowiednio jest to 0, 34 KM oraz 2,7 KM). Blendery o mocy do 800 W znakomicie sprawdzą się przy blendowaniu miękkich owoców czy ugotowanych zup. Zblendujemy też nimi bardzo dobrze koktajle mleczne z dodatkiem truskawek czy też ciasto na naleśniki. Jeżeli zależy nam na tym, aby do naszej diety wprowadzić blendowane twarde warzywa tj. marchewka, burak lub oczekujemy idealnie jednolitej konsystencji ze zblendowanych liści jarmużu czy szpinaku, to powinniśmy szukać blendera o mocy w granicach 1500-1700 W. Podobna moc potrzebna jest do tego, aby przygotować jednolicie gładkie masło orzechowe oraz chałwę sezamową. Jeżeli w Twojej diecie pojawia się mąka z ryżu, czy też chcesz używać świeżo blendowanego siemienia lnianego (takie jest najbardziej wartościowe), to blender wysokiej mocy jest koniecznością. Blendery powyżej 1500W bardzo często nazywa się blenderami wysokiej mocy. Wszystkie rozwiązania znajdujące się pomiędzy 800W a 1200W będą sobie lepiej lub gorzej radziły z tymi najtrudniejszymi składnikami. Moc blendera jest również istotna wówczas, kiedy blendujemy dużą ilość produktów dla kilku osób. Blender wysokiej mocy zdecydowanie szybciej zblenduje np. 2 litry koktajlu owocowo-warzywnego niż blender posiadający 800W i stopkę. Blendery wysokiej mocy ze względu na większy i bardziej wytrzymały silnik są w stanie być z nami dłużej ponieważ trudniej jest je przeciążyć, zatrzeć czy uszkodzić. Uwaga! Z mocą silnika powiązana jest też głośność (hałas) jaką wydaje blender. Ogólna zasada mówi, że czym większa moc tym większy hałas. Niektórzy producenci wprowadzili do swoich rozwiązań dźwiękoszczelne obudowy, natomiast warto podkreślić, że tylko obudowy w blenderach najdroższych (4000-5000 PLN) są w stanie wyciszyć hałas. Inne rozwiązania będą tylko redukowały o jakieś 5-25% poziom dźwięku wydobywający się z silnika.

  1. Szybkość wirowania noży.

Blender do smoothieJest to parametr, który wraz z informacją o mocy blendera wskaże jak szybko będziemy w stanie przygotować daną potrawę oraz jak gładką konsystencję będą miały blendowane składniki. Jeżeli zależy nam na idealnie jednolitych efektach to powinniśmy szukać maszyn o dużej mocy i obrotach większych niż 30 000 obr./min. W takich urządzeniach możemy oczekiwać, że ziarna żyta zostaną zblendowane na drobnoziarnistą mąkę a orzechy na idealnie gładkie masło orzechowe.  Przy blenderach mniejszej mocy (np. 1000 W) w tym blenderach stopkowych prędkość na poziomie 11 000 ob./min. będzie wystarczająca – w sprawny sposób poradzimy sobie ze zblendowaniem zupy warzywnej, natomiast nie spodziewajmy się, że przy takich obrotach i mocy uzyskamy jednolite koktajle z jarmużu czy surowej marchwi. Markowi producenci specjalizujący się w produkcji blenderów (G21, Vitamix) zadbali o to, aby prędkość obrotowa była idealnie dopasowana do mocy urządzenia. Blendery wysokoobrotowe są często wybierane przez rodziców przygotowujących codzienną porcję owoców czy warzyw dla swoich pociech. Taki sprzęt przyda się wówczas, kiedy dzieci są „uczulone” na wszystkie grudki i „farfocle” w koktajlach.

  1. Ilość i jakość noży

Noże to kolejny parametr, który ma wpływ na to jak będzie wyglądał rezultat naszego blendowania. W blenderach stopkowych możemy spotkać 2 do 4 ostrzy, natomiast w blenderach kielichowych jest to od 4 do 6 ostrzy. Ważne jest, aby ostrza były wyprofilowane (w szczególności w blenderach kielichowych) tak, aby zbierały produkty z pod noży a także „nabierały” produkty na noże. Najlepsze rozwiązania zespołów tnących to noże ułożone w tzw. „3D”, czyli we wszystkich kierunkach: do dołu, na płasko, do góry. Takie rozwiązania znajdziemy w blenderach G21, ale również u innych producentów specjalizujących się w produkcji blenderów. Decydując się na zakup blendera należy także zwrócić uwagę na materiał, z którego zostały wykonane ostrza. Powinna to być hartowana stal nierdzewna najlepiej tzw. chirurgiczna. Sam kształt noży ma również znaczenie. Na rynku dostępne są kielichy z nożami o gładkich krawędziach, które będą sobie znakomicie radziły z produktami tzw. mokrymi oraz kielichy z nożami typu zęby, które będą sobie lepiej radziły z produktami suchymi jak np. ziarna. Niektórzy producenci wyposażyli swoje kielichy zarówno w ostrza do produktów mokrych jak i suchych. Zaglądając do takiego kielicha znajdziemy ostrza zarówno o gładkiej powierzchni, a także w noże z zębami. Jest to najbardziej wszechstronne podejście, gwarantujące najlepsze rezultaty. Generalna zasada mówi, że czym większa moc blendera tym większa może być liczba noży. Czy większa liczba noży tym lepsze rezultaty blendowania.

  1. Stopkowy czy kielichowy?

Jest to nie tylko aspekt związany z tym jak blendera będziemy używać i jak on będzie wyglądał, ale również cecha, która bardzo mocno powiązana jest z rezultatami blendowania w tym również konsystencją blendowania oraz czasem potrzebnym do zblendowania produktów. Blendery stopkowe najczęściej sprawdzają się przy blendowaniu sporadycznym niewielkiej ilości składników (200-500 ml). Będą wymagały od nas siły związanej z dociśnięciem produktów stopką. Jeżeli chodzi o rezultat pracy to będzie on bardzo dobry przy produktach miękkich (banan, jabłko, ugotowana zupa) natomiast taki blender stopkowy nie poradzi sobie z surowymi warzywami czy ziarnami (np. siemienia lnianego czy orzechów). Jeżeli potrzebujemy blendera, który będzie radził sobie niemal ze wszystkim, pracował efektywnie, przygotowywał posiłki szybko oraz zależy nam na blendowaniu większych ilości produktów (1,5 do 2,5 litra składników) to blender kielichowy o dużej mocy (1500-1700W) będzie najlepszym wyborem. Do blendera kielichowego możemy wrzucić nawet do 2,5 litra składników, po czym go włączyć i stojąc z boku (1-2 minut) czekać na rezultat. W blender kielichowy warto również zainwestować wówczas, kiedy blendujemy dla większej ilości osób (czym większy kielich tym lepszy wówczas), bądź też będziemy blendera używać często (kilka razy w tygodniu czy nawet codziennie).

  1. Przy blenderach kielichowych warto zwrócić uwagę na materiał z jakiego wykonany jest kielich oraz jego pojemność.

Wybór w tym zakresie jest w zasadzie ograniczony do trzech opcji: tworzywo sztuczne; Tritan; szkło. Porównanie tych trzech rodzajów kielichów zostało umieszczone w tabeli

Tworzywo sztuczne

Tritan (to też sztuczne tworzywo)

Szkło

Waga

Umiarkowana

Bardzo lekki

Ciężki

Odporność na stłuczenia

Umiarkowana

Bardzo duża odporność na stłuczenia

Nie jest odporny na stłuczenia

Odporność na niskie i wysokie temperatury

Umiarkowana

Duża (-20 do 120 st. Celsjusza)

Często tylko do 70 st. Celsjusza

Cena

Niska

Umiarkowana

Wysoka

Bezpieczeństwo

Uzależnione od materiału; producenta

Duże (przy założeniu BPA Free)

Duże

Odporność na ścieranie

Uzależnione od materiału; od producenta

Duża (są pojedyncze składniki, które mogą ścierać mocniej Tritan np. goździk)

Duża

Jaki blender wybrać?Pojemność kielicha będzie miała przełożenie na ilość zblendowanych produktów na jeden raz. Trzeba wziąć tutaj pod uwagę, że jeżeli chcemy otrzymać 1 litr koktajlu to potrzebujemy kielicha znacznie większego. Jak bardzo większego, to już zależy od warzyw/owoców, które będziemy blendować oraz tego jak mocno je „upakujemy”  do kielicha przed zblendowaniem. Umieszczenie w miarę ciasno w 2,5 litrowym kielichu liści szpinaku czy pokrzywy spowoduje, że otrzymamy tylko 0,6 litra zielonego koktajlu. Jeżeli włożymy do 2,5 litrowego kielicha marchewkę razem z jabłkiem i melonem (generalnie duże owoce/warzywa o mało układnych kształtach) to otrzymamy około 1 litra koktajlu. Warto chwilę się zastanowić i policzyć ilości blendowych produktów (przed zblendowaniem) wybierając blender do swojej kuchni.

  1. Dostępność części i serwisu

Blender to bardzo często znaczący wydatek w naszym budżecie domowym. Warto zadbać o to, aby producent serwisował swoje produkty na terenie Polski. To zagwarantuje nam dostępność części, wiedzę fachowców, sprawną i szybką naprawę w przypadku awarii sprzętu (zarówno w czasie trwania gwarancji jak i po tym okresie).

  1. Gwarancja

Standardem uregulowanym prawnie jest okres 24 miesięcy. Ten podstawowy okres otrzymamy u producentów produkujących całą gamę urządzeń AGD, nieposiadających szczególnego doświadczenia w produkcji blenderów. Inna część producentów specjalizująca się  w produkcji blenderów rozszerza okres o dodatkowe lata – nawet do 5. Warto rozważyć opcje, w których gwarancja jest dłuższa niż podstawowe 2 lata. Jest to jeden z wyróżników firm produkujących „wszystko co możliwe” od tych, które specjalizują się w danym sprzęcie.

  1. Cena blendera  

Często w naszym budżecie domowym znajduje się określona kwota na zakup blendera. Warto przeanalizować więcej niż jedną markę na rynku, ponieważ ceny blenderów zaczynają się już od 100 PLN (stopkowe; bardzo małej mocy) a kończą nawet na 5000 PLN (blendery do dużych kuchni przemysłowych o dużej mocy). Jeżeli blender ma być tylko pomocnikiem w kuchni, a my jeszcze do końca nie wiemy do czego będziemy go używać to warto przygodę z blendowaniem rozpocząć od tańszego urządzenia ze stopką w cenie poniżej 200 PLN. Rozważając zakup blendera pod konkretne cele (np. codzienne koktajle dla całej rodziny, czy też przygotowywanie własnego masła orzechowego, chałwy sezamowej lub przygotowywanie mąk z ryżu i kaszy) to warto poszukać blendera mocnego z dużym kielichem od producenta, który specjalizuje się w tego typu produktach. Oferta takich blenderów rozpoczyna się od 900 PLN a kończy na 5000 PLN.

Jaki blender wybrać? Pytania, które musisz sobie zadać

Naszym czytelnikom proponujemy aby w ramach poszukiwania odpowiedniego blendera przemyśleć kwestię własnych potrzeb. Zastanówmy się chwilę do czego będziemy używać blendera, w szczególności warto odpowiedzieć sobie na następujące pytania:

  1. do czego będziemy używać naszego blendera, czy będą do składniki miękkie i łatwe do blendowania czy raczej bardzo twarde i trudne

  2. jak dużo produktów będziemy blendować na jeden raz

  3. jak często będziemy blendować

Jeżeli w ramach definiowania potrzeb wyjdzie, że poszukujecie blendera kielichowego, wysokiej mocy o dużych obrotach to warto wziąć pod uwagę wysokiej jakości blender G21 Perfect Smoothie Vitality o mocy 1680 W, z dużym 2,5 litrowym kielichem z Tritanu i 6 nożami. Blender jest dostępny w 5 kolorach.  Marka G21 jest marką czeską i jest bardzo popularna wśród osób chcących zdrowo się odżywiać. Charakteryzuje się bardzo dobrymi parametrami, wysoką jakością, 4 letnią gwarancją, oraz  bardzo rozsądną ceną w odniesieniu do możliwości.