Do naszego kraju warzywo trafiło dopiero w XVI wieku, ale obecnie to Polska należy do czołowych producentów czerwonych buraków w UE. Buraka zna każdy z nas. Jeśli o dziwo nie miał z nim do czynienia w wersji rośliny uprawnej, to z pewnością zna smak czerwonego barszczu, ćwikły czy buraczków zasmażanych. Ale jak to w przypadku warzyw bywa, ich właściwości są najcenniejsze, kiedy spożywamy je w formie surowej. Nie każdy przepada jednak za chrupaniem plasterków buraka, nie koniecznie odpowiada nam jego smak. Picie świeżo wyciskanych soków może i jest sposobem na włączenie czerwonych buraków do menu i oswojeniu się z ich smakiem, tym bardziej, że sok z buraków dobrze smakuje w towarzystwie innych warzyw i owoców.
Czego dowiesz się z artykułu?
- Sok z buraka - właściwości lecznicze
- Jak wycisnąć sok z czerwonego buraka?
- Soki z czerwonym burakiem – przepisy
Sok z buraka - właściwości lecznicze
Zacznijmy od tego, że buraki znalazły się w gronie 10 warzyw wykazujących najsilniejsze działanie antynowotworowe. Zawarte w nich betalainy (barwnik odpowiadający za intensywny czerwono-fioletowy kolor) są silnymi antyutleniaczami, czyli substancjami zwalczającymi wolne rodniki będące przyczyną chorób nowotworowych oraz przeciwdziałającymi starzeniu się komórek. Buraki ćwikłowe (czerwone) są bogatym źródłem azotanów, które podwyższają stężenie tlenku azotu we krwi, tym samym zmniejszają użycie tlenu, jednocześnie poprawiając jego dystrybucję. W praktyce oznacza to obniżenie ciśnienia krwi, a dla sportowców większą wydajność pracy mięśni. Buraki to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B, witaminy C, wapnia, potasu, magnezu, siarki. Dla prawidłowej pracy układu nerwowego to idealna odżywka. Sok z buraka łagodzi stres, poprawia pamięć i koncentrację. Ze względu na silne działanie alkalizujące - przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, łagodzi skutki kaca, odtruwa wątrobę. Właściwości soku z buraka wskazują, że wpływa on korzystnie wpływa na pracę układ sercowo – naczyniowego, działa krwiotwórczo - polecany przy niedokrwistości, białaczce, w niwelowaniu skutków chemioterapii, zalecany do picia także w okresie menopauzy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika sok ma zastosowanie w dietach odchudzających i detoksykujących. Buraki w zasadzie są do kupienia przez cały rok, a to dlatego, że ich jadalny spichrzowy korzeń dobrze się przechowuje. Najwięcej jednak prozdrowotnych właściwości mają młode warzywa (także liście czerwonego buraka są jadalne i można z nich wyciskać zdrowy sok), dostępne już w miesiącach letnich. Młodych buraków nie musimy obierać przed wyciśnięciem soku (wystarczy umyć), starsze - obieramy. Jeśli decydujemy się na sok z samego buraka - rozcieńczmy go letnią wodą (sam może powodować nudności).
Sprawdź też, jak przechowywać świeże soki? <----KLIK
Jak wycisnąć sok z czerwonego buraka?
Jak zrobić sok z buraka z wyciskarki? Nie jest to trudne, jeśli posiadamy dobrej jakości wyciskarkę wolnoobrotową (np. marki Vitality G21). Duża moc (powyżej 150W) i wolne obroty zapewniają niezwykłą skuteczność i wydajność urządzenia oraz gwarantują otrzymanie pełnowartościowego soku. Wystarczy uruchomić wyciskarkę i wrzucać do podajnika umyty pokrojony w kawałki burak.
Soki z czerwonym burakiem – przepisy
Burak doskonale znosi towarzystwo innych warzyw i owoców. Lubi marchew, cytrusy, jabłka. Dobrze smakuje i działa z selerem naciowym i szpinakiem. Jak zrobić sok z buraka czerwonego?
I
• 2 buraki średniej wielkości
• 2 jabłka
• 2 marchewki
• sok z cytryny
II
• 2 buraki
• 2 pomarańcze
• łyżka miodu
III (na poprawę krążenia)
• 2 buraki
• 2 jabłka
• 1 ząbek czosnku
• 1 cm korzenia imbiru
• 2 łodygi selera naciowego
IV (na zaparcia)
• 2 buraki
• 1 marchewka
• 1 ogórek
• garść liści szpinaku
Warto wspomnieć, że nie bez powodu kolacja wigilijna zaczyna się od czerwonego barszczu, wszak według ludowych mądrości burak jest symbolem długiego życia i urody. Współczesne badania tylko potwierdzają to, o czym od dawna wiedzieli nasi przodkowie.