Do naszego kraju warzywo trafiło dopiero w XVI wieku, ale obecnie to Polska należy do czołowych producentów czerwonych buraków w UE. Buraka zna każdy z nas. Jeśli o dziwo nie miał z nim do czynienia w wersji rośliny uprawnej, to z pewnością zna smak czerwonego barszczu, ćwikły czy buraczków zasmażanych. Ale jak to w przypadku warzyw bywa, ich właściwości są najcenniejsze, kiedy spożywamy je w formie surowej. Nie każdy przepada jednak za chrupaniem plasterków buraka, nie koniecznie odpowiada nam jego smak. Picie świeżo wyciskanych soków może i jest sposobem na włączenie czerwonych buraków do menu i oswojeniu się z ich smakiem, tym bardziej, że sok z buraków dobrze smakuje w towarzystwie innych warzyw i owoców.

Czerwone buraki – dlaczego warto włączyć sok do codziennej diety?


Zacznijmy od tego, że buraki znalazły się w gronie 10 warzyw wykazujących najsilniejsze działanie antynowotworowe. Zawarte w nich betalainy (barwnik odpowiadający za intensywny czerwono-fioletowy kolor) są silnymi antyutleniaczami, czyli substancjami zwalczającymi wolne rodniki będące przyczyną chorób nowotworowych oraz przeciwdziałającymi starzeniu się komórek. Soki owocowo warzywne - sok z buraka na coBuraki ćwikłowe (czerwone) są bogatym źródłem azotanów, które podwyższają stężenie tlenku azotu we krwi, tym samym zmniejszają użycie tlenu, jednocześnie poprawiając jego dystrybucję. W praktyce oznacza to obniżenie ciśnienia krwi, a dla sportowców większą wydajność pracy mięśni. Buraki to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B, witaminy C, wapnia, potasu, magnezu, siarki. Dla prawidłowej pracy układu nerwowego to idealna odżywka. Sok z buraków łagodzi stres, poprawia pamięć i koncentrację. Ze względu na silne działanie alkalizujące - przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, łagodzi skutki kaca, odtruwa wątrobę. Sok korzystnie wpływa na pracę układ sercowo – naczyniowego, działa krwiotwórczo - polecany przy niedokrwistości, białaczce, w niwelowaniu skutków chemioterapii, zalecany do picia także w okresie menopauzy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika sok ma zastosowanie w dietach odchudzających i detoksykujących. Buraki w zasadzie są do kupienia przez cały rok, a to dlatego, że ich jadalny spichrzowy korzeń dobrze się przechowuje. Najwięcej jednak prozdrowotnych właściwości mają młode warzywa (także liście czerwonego buraka są jadalne i można z nich wyciskać zdrowy sok), dostępne już w miesiącach letnich. Młodych buraków nie musimy obierać przed wyciśnięciem soku (wystarczy umyć), starsze - obieramy. Jeśli decydujemy się na sok z samego buraka - rozcieńczmy go letnią wodą (sam może powodować nudności).

Jak wycisnąć sok z czerwonego buraka?


Jak zrobić sok z buraka? Nie jest to trudne, jeśli posiadamy dobrej jakości wyciskarkę wolnoobrotową (np. marki Vitality G21). Duża moc (powyżej 150W) i wolne obroty zapewniają niezwykłą skuteczność i wydajność urządzenia oraz gwarantują otrzymanie pełnowartościowego soku. Wystarczy uruchomić wyciskarkę i wrzucać do podajnika umyty pokrojony w kawałki burak.

Soki z czerwonym burakiem – przepisy


Burak doskonale znosi towarzystwo innych warzyw i owoców. Lubi marchew, cytrusy, jabłka. Dobrze smakuje i działa z selerem naciowym i szpinakiem.


I
• 2 buraki średniej wielkości
• 2 jabłka
• 2 marchewki
• sok z cytryny


II
• 2 buraki
• 2 pomarańcze
• łyżka miodu


III (na poprawę krążenia)
• 2 buraki
• 2 jabłka
• 1 ząbek czosnku
• 1 cm korzenia imbiru
• 2 łodygi selera naciowego


IV (na zaparcia)
• 2 buraki
• 1 marchewka
• 1 ogórek
• garść liści szpinaku


Warto wspomnieć, że nie bez powodu kolacja wigilijna zaczyna się od czerwonego barszczu, wszak według ludowych mądrości burak jest symbolem długiego życia i urody. Współczesne badania tylko potwierdzają to, o czym od dawna wiedzieli nasi przodkowie.