suszone grzyby z suszarki do żywnościJesień jest porą roku, której urok tkwi w kwitnących wrzosach, złotych liściach, “babim lecie” i sezonie grzybowym. To niezliczone armie prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów potrafią “wyciągnąć” do lasu nawet najbardziej zatwardziałych domatorów. W czym tkwi magia grzybobrania? Być może stoi za tym pierwotna natura człowieka i zbieranie darów przyrody służące zaspokojeniu głodu, być może silniej w tym okresie odzywa się w nas potrzeba obcowania z naturą, a być może piękno jesiennej przyrody “wypędza” nas z domu. Grzybobranie ma w sobie tyle uroku, że nawet wielcy pisarze czerpali i czerpią z niego natchnienie. Dla większości z nas, sezon grzybowy zaczyna się jesienią, ale wytrawny grzybiarz znajduje je przez cały rok. Jednym wystarcza samo zbieranie, inni kochają grzyby za ich niepowtarzalny smak i aromat, a już Wigilii bez pierogów z grzybami wielu nie potrafi sobie wyobrazić. Oczywiście najlepiej smakują te, z własnoręcznie uzbieranych i ususzonych grzybów. No, bo oprócz przyjemności zbierania, te koszyki pełne pachnących grzybów należy przygotować do spożycia. Aromatyczny sos “na dzisiaj”, marynowane - niezastąpione jako “zakąska” i dodatek do sałatek i suszone - do zupy grzybowej, bigosu, łazanek. Polska tradycyjna kuchnia słynie z potraw z grzybami.

Suszenie jest najstarszą i najlepszą metodą konserwacji żywności, ponieważ obywa się bez chemicznego wspomagania. W jaki sposób przygotować zdrowe zapasy z grzybów? Poddać je suszeniu, czyli odparowywaniu wody. Dzisiaj nie musisz martwić się, że kaloryfery jeszcze nie grzeją, czy za oknem plucha, wyciągasz suszarkę do żywności i w ciągu kilku godzin masz pięknie ususzone grzyby. I nie tylko. W suszarce przygotujesz susz z owoców, warzyw, ziół, a nawet mięsa. Jeśli nie posiadasz jeszcze takiego urządzenia, warto je zakupić. Dzięki suszarce do żywności spożytkujesz nadwyżki płodów rolnych i zapewnisz zdrowe przekąski całej rodzinie, np. bananowe czy marchewkowe chipsy.

Wróćmy jednak do grzybów...

Jak prawidłowo suszyć grzyby w suszarce do żywności?

Suszenie grzybów w suszarce jest niezwykle proste!

Po przyniesieniu z lasu dokładnie sprawdzamy każdy okaz, by przypadkiem nie znalazł się wśród borowików jakiś ”szatanek”. Pozbywamy się nadpsutych i robaczywych. Grzybów nie myjemy ani nie moczymy przed suszeniem, a jedynie za pomocą szczoteczki lub pędzelka oczyszczamy ze ściółki. Można delikatnie je przetrzeć wilgotna szmatką. Małe okazy suszymy w całości, większe kapelusze kroimy w plastry, a trzonki kroimy wzdłuż na pół. Tak przygotowane grzyby rozkładamy równomiernie na sitach suszarki. Sercem suszarki do żywności jest element wentylacyjno - grzewczy. Ciepłe powietrze jest pompowane przez wentylator w przestrzeń suszarki. Równomiernie rozprowadzane powietrze, to równomiernie ususzone produkty. Oczywiście im wyższa półka technologiczna urządzenia, tym lepsza wydajność. W zależności od wilgotności grzybów, suszenie w temperaturze70 - 80° trwa od 6 do 15 godzin. Jeżeli stawiamy na całoroczne korzystanie z suszarki do żywności lub “przerabianie” większej ilości surowca, korzystniejszym rozwiązaniem jest zakup sprzętu o większej mocy, z wbudowanym timerem i sterowaniem elektronicznym. Można użyć również suszarki do owoców i warzyw takiej jak G21 Harmony Big.

Suszarka do owoców i warzyw

Suszone grzybki przechowujemy w szczelnie zamykanym, metalowym pudełku. Do pudełka warto wrzucić listek laurowy, który skutecznie odstrasza mole (mole “kochają” grzyby). Suszenie to “łatwizna”, a przygotowanie dań z suszonych grzybów, to czysta przyjemność i rozkosz dla podniebienia.

Chociażby taka zupa grzybowa...

Przepis na zupę grzybową z suszonymi grzybami

Potrzebujesz: 1 szklankę suszonych grzybów, ząbek czosnku, 1 cebulę, 2 marchewki, 1 niewielki korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżkę masła, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz).

Wykonanie: Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny, a następnie ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Grzyby przecedź, pokrój w paseczki, a wody nie wylewaj. Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklij w garnku na łyżce masła, dodaj pokrojona włoszczyznę, chwilę przesmaż, dodaj 2 szklanki wody i gotuj około 1/2 godziny. Do warzywnego wywaru dołóż pokrojone grzybki, wywar z ich gotowania oraz przyprawy. Wszystko pogotuj około 10 minut. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlej do zupy mieszając. Podawaj z makaronem. Zupę udekoruj natką pietruszki.

Życzymy udanego grzybobrania, efektywnego suszenia i niezapomnianych doznań kulinarnych z grzybami w roli głównej :)