Przepisy

Przepisy

Lato – kochamy je za słońce, kawiarniane, letnie ogródki, wakacje i ... stragany pełne witamin. Chociaż doczekaliśmy czasów, że na zielonym ryneczku praktycznie przez cały rok dostępne są warzywa i owoce nawet takie jak pomidory, ogórki czy truskawki, które jeszcze kilka lat temu można było nabyć o przypisanej im porze roku, to smaku i aromatu tych rodzimych nie zastąpią żadne inne, chociażby najpiękniejsze, najdorodniejsze z najbardziej odległych zakątków świata. Sezonowość przyrody w naszych warunkach klimatycznych jest czymś normalnym i od zawsze wiadomo było, kiedy przychodzi czas na sałatę, kiedy na pomidory, a kiedy na dynię. To właśnie lato jest tą porą roku, kiedy „swoich” warzyw i owoców mamy najwięcej. Aromatyczne truskawki, pachnące pomidory, pyszne marchewki...nie sposób je wszystkie wymienić. Ale zjadać - nawet trzeba. Letnie owoce i warzywa to nie tylko kolory i smaki, ale prawdziwa skarbnica witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika - składników niezbędnych dla prawidłowego działania organizmu. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia to one powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Świeże, zjadane w ilości 5 porcji dziennie to najlepsze źródło cennych dla zdrowia składników

Jakie warzywa i owoce warto jeść latem?

Wszystkie dostępne. Podstawa: różnorodność. Ponieważ warzywa i owoce ze względu na kolor i podobne właściwości dzielimy na 5 grup (kolorystycznych), to najlepiej, by każdego dnia w naszym menu znalazło się przynajmniej jedno warzywo i owoc z każdej grupy. I tak: zielona to np.: ogórek, szpinak, brokuły, sałata. Czerwona: pomidor, papryka truskawki, arbuz. Biała: kalafior, czosnek, cebula, por. Żółto-pomarańczowa: marchewka, morele, brzoskwinie. Czarna: borówka, bakłażan, czarna porzeczka. Warzywa i owoce mają tę zaletę, że można je spożywać na szereg sposobów. Najzdrowsze są oczywiście w wersji na surowo, a więc zjadane w całości lub w postaci surówki, koktajlu, soku. Śniadanie, obiad, kolacja, przekąska - powinny być tak skomponowane, by warzywa i owoce miały stały w nich udział.
Kiedy w wyposażeniu kuchennym posiadamy blenderwyciskarkę wolnoobrotową o urozmaicenie menu warzywno-owocowego jest dużo łatwiej i przygotowanie posiłków na ich bazie jest o wiele prostsze. Jeśli takowych urządzeń brakuje w Twojej kuchni, warto się w nie zaopatrzyć. Proponujemy sprzęt marki Vitality G21. Duża moc, wydajność, niezawodność. (Więcej o zaletach wyciskarek wolnoobrotowych i blenderów tej firmy przeczytasz na naszym blogu, znajdziesz też mnóstwo sprawdzonych przepisów na potrawy, które przyrządzisz z pomocą tych urządzeń.

Przykładowe letnie menu – warzywa i owoce w roli głównej

Śniadanie:
Krem jaglano-owsiany z owocami jagodowym
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny (do smaku)
- świeże owoce (jagody, maliny, borówki)


Na ok. 3,5 szklanki wrzątku wsyp: 1 szklankę kaszy jaglanej i 2 łyżki płatków owsianych. Gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól i masło do smaku. Zmiksuj w blenderze na gładki krem dodając miód i sok z cytryny. Powstały krem przełóż do miseczki, posyp świeżymi owocami.


Drugie śniadanie
Sok marchwiowo-selerowy
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 jabłko


Obiad
Zupa krem z kalafiora
- 1 litr bulionu (warzywnego)
- 1 nieduży kalafior
- 40dkg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125ml śmietany 30%
- 3 łyżki oliwy
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wszystko razem podsmaż około 5 minut. Dodaj bulion i kalafior podzielony na różyczki. Gotuj zupę do miękkości warzyw. Dodaj śmietanę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do miseczek, posyp natką pietruszki.


Podwieczorek
Kisiel gruszkowy (1 porcja)
- 1 gruszka
- 100ml wody
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie - miód do dosłodzenia
Wlewamy wodę do garnka, zanim się zagotuje, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ścieramy gruszkę na tarce (duże wiórka) i wrzucamy do garnka. Jeśli potrzeba, dolewamy wody (woda powinna przykrywać owoce). Dodajemy przyprawy. Mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kisielu.


Kolacja
Pasta z pieczonych warzyw do pieczywa
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano, słodka papryka, sól i pieprz
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° (około 20-25 minut). Z upieczonej papryki można zdjąć skórkę. Przekładamy warzywa do kielicha blendera, miksujemy z dodatkiem przypraw i 1 łyżki oliwy. Podajemy z pieczywem.

“Żeby życie miało smaczek,
raz jabłuszko, raz buraczek”.

Dżem z wyciskarki wolnoobrotowej

Dżem z wyciskarki wolnoobrotowej

Posiadanie babci to skarb, szczególnie takiej, której przywiązanie do tradycji kulinarnych jest tak wielkie, że nadal z wielkim poświeceniem przygotowuje przetwory na zimę dla całej rodziny. O tym, że najlepiej smakują dżemy z babcinej spiżarni, wie każdy wnuczek, któremu ukochana babunia pozwoliła palcem wybierać słodkość ze słoika. Dla jednych truskawkowy, dla innych brzoskwiniowy, każde dziecko ma swój ulubiony smak i nie oszukujmy się, my dorośli także je uwielbiamy, bo babcine dżemy nie mają sobie równych. Żadne tam ze sklepowej półki (takiej czy owakiej firmy reklamującej się jako pyszne i zdrowe). Domowe, to jest to! Pewnie, że słodkie, bo taka jest uroda dżemu, ale bez konserwantów, sztucznych barwników, zagęstników i licho wie jeszcze czego. A co, jeśli babuni się nie posiada? No właśnie, dla smaków dzieciństwa, dla zdrowszej wersji słodkości, warto samemu zająć się produkcją dżemu z wyciskarki. Wbrew pozorom nie jest to proces trudny, no może trochę czasochłonny, ale efekt końcowy - powalający.
Sok z żyworódki z wyciskarki – jak zrobić?

Sok z żyworódki z wyciskarki – jak zrobić?

Większość z nas nie wyobraża sobie mieszkania bez chociażby jednej, bodaj malutkiej rośliny doniczkowej. Prawdziwi miłośnicy domowych roślin potrafią zgromadzić ich niebywałe ilości. Małe i duże, o dekoracyjnych kwiatach bądź ozdobnych liściach, egzotyczne i z rodzimego podwórka...Cieszą oko, dopełniają aranżacji wnętrz, wpływają korzystnie na nasze samopoczucie, a nawet zdrowie. Z pewnością o aloesie i jego właściwościach słyszałeś nie jedno.Ale na okiennych parapetach można hodować inne działające prozdrowotnie rośliny. Być może nawet je masz w mieszkaniu i nie wiesz, jaki “skarb” posiadasz. Dzisiaj” pod lupę” weźmiemy żyworódkę. Sprawdź, jak zrobić sok z żyworódki z wyciskarki wolnoobrotowej.
Sok z malin z wyciskarki – idealny na zimę

Sok z malin z wyciskarki – idealny na zimę

Nie ma nic lepszego na przeziębienie niż sok z malin, tak mawiały nasze babcie i serwowały wnukom herbatkę z tym przepysznym, aromatycznym dodatkiem. Oczywiście sok musiał być własnej roboty. I mówiąc szczerze, mimo różnych specyfików na zaziębienie dostępnych w aptece, nie ma to jak sok z malin z wyciskarki.
Soki na obniżenie cholesterolu

Soki na obniżenie cholesterolu

Czy wysokie stężenie cholesterolu we krwi to już wyrok? Nie! O ile zmienimy styl życia, regularnie będziemy kontrolować stan zdrowia i przestrzegać zaleceń specjalistów. Sprawdź, jakie soki na wysoki cholesterol warto wybrać.
Soki dla dzieci z wyciskarki wolnoobrotowej

Soki dla dzieci z wyciskarki wolnoobrotowej

Zdrowe nawyki żywieniowe kształtowane od najmłodszych lat i poparte własnym przykładem - procentują! Ale, zdarza się, że mimo naszych usilnych starań dzieci niechętnie sięgają po warzywa i owoce w całości. Jak temu zaradzić? Alternatywą są świeżo wyciskane soki owocowe dla dzieci.
Jak zrobić mąkę migdałową i masło migdałowe w blenderze?

Jak zrobić mąkę migdałową i masło migdałowe w blenderze?

Dowiedz się jak za pomocą blendera zrobić w domu mąkę migdałową i masło migdałowe. Wypróbuj nasze najnowsze przepisy, niektóre mogą Cię zaskoczyć!
Jakie soki pić na poprawę cery?

Jakie soki pić na poprawę cery?

Dbanie o zdrową cerę pełną blasku to podstawa! Wspomóc może Cię w tym picie soków na poprawę cery. Sprawdź nasze przepisy!
Letnie owoce i warzywa – koktajle, soki i dania z wykorzystaniem blendera i wyciskarki

Letnie owoce i warzywa – koktajle, soki i dania z wykorzystaniem blendera i wyciskarki

Letnie owoce i warzywa - sprawdź jak wykorzystać je za pomocą blendera i wyciskarki, aby nie straciły swoich cennych właściwości. 
Jakie właściwości ma mniszek lekarski? Przepis na syrop

Jakie właściwości ma mniszek lekarski? Przepis na syrop

Mniszek lekarski – jadalny chwast o prozdrowotnych właściwościach. Poznaj przepisy na soki i koktajle z mniszkiem.
Owsianka śniadaniowa z blendera - jak ją przygotować?

Owsianka śniadaniowa z blendera - jak ją przygotować?

Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować owsiankę z blendera? Wypróbuj nasze przepisy na koktajle i smoothie z płatków owsianych! Zachęcamy do lektury!
Product successfully added to the product comparison!