Blender kielichowy nie ma sobie równych jako urządzenie kuchenne do przygotowywania wyśmienitych koktajli i smoothie owocowych i warzywnych. Wygodny w użyciu, nie pozostawiający bałaganu w postaci rozchlapanej papki - szkoda, że nie ma więcej zastosowań...Tak myślą Ci, którzy nie poznali jeszcze wszystkich możliwości wykorzystania sprzętu. A ma on ich sporo. Wystarczy zajrzeć do naszych wpisów blogowych, by się o tym przekonać. No może zbyt mało uwagi poświęciliśmy przepisom na ciasto z blendera...Dlatego szybko podejmujemy temat.

Zacznijmy od ciasta na naleśniki. Kto ich nie kocha...Tym bardziej, że to idealna baza do najróżniejszych dodatków (słodkich i wytrawnych).


Idealne ciasto naleśnikowe z blendera – przepis

  • 2 szklanki mąki pszennejCiasto naleśnikowe z blendera
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • szczypta soli
  • ¼ oleju

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera (u nas Vitality G21 Excellent) i zmiksować na niskiej prędkości. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny na tzw. odpoczynek, od czasu do czasu przemieszać łyżką. Smażyć naleśniki (z obu stron) na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (dodatek oleju do ciasta sprawia, że ciasto nie przywiera). Serwować z ulubionymi dodatkami.

---> Poznaj również: Przepisy na ciasteczka owsiane z blendera! <---


A może tak placuszki shreka na deser? Ciasto zrobisz blenderem!


Do ich przygotowania będzie Ci potrzebne:

  • 1 szklanka liści jarmużu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka topionego masła do ciasta
  • tłuszcz do smażenia (niewielka ilość).

Wykonanie: Jarmuż umyć i osuszyć delikatnie liście. Umieścić w kielichu blendera - zmiksować. Dodać jajko, mleko – zblendować. Dołożyć resztę składników - wymieszać. Rozgrzać na patelni tłuszcz. Kłaść łyżką niewielkie placuszki, smażyć (2-3 minuty) na rumiano z obydwu stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane powidłami. Można także placuszki jarmużowe serwować z wytrawnymi dodatkami.

Ciasto wyrobione w blenderze


Do popołudniowej herbatki – ciasto pomarańczowe z blendera


Pachnące pomarańczami ciasto to przepyszny deser na jesienne popołudnie przy rozgrzewającej herbatce. Łatwe w przygotowaniu, zniewalające smakiem i aromatem. Wystarczy składniki wrzucić do kielicha blendera i chwilę miksować na niskich obrotach. Tylko 40 minut na upieczenia i gotowe!


Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 pomarańcza (obrana i podzielona na cząstki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W blenderze umieścić jajka, olej, cukier - zmiksować. Dodać pozostałe składniki - zblendować. Przelać ciasto do blaszki o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180° przez 40 minut.

---> Dowiedz się również: Jak przygotować masło orzechowe w blenderze! <---

A czy wiesz, że:

Pierwsze elektryczne urządzenie do rozdrabniania owoców i warzyw do konsystencji płynnej opracował w 1922 roku w Stanach Zjednoczonych Stephen J. Popławski - Polak z pochodzenia. Nazwę "blender" wprowadził F. Osius w 1938 roku, który także udoskonalił wynalazek Popławskiego. Na owe czasy urządzenie wyceniono na 29 dolarów. Dzisiaj dobry blender kielichowy - polecamy urządzenia marki Vitality G21, kupimy za około 1000 zł. Czy to dużo? Za praktycznie bezobsługowe, wielozadaniowe urządzenie to przystępna cena. Wystarczy wykorzystać jego możliwości.