Słodki, fit deser - ciasteczka owsiane
Owies, przez lata niesłusznie uważany za zboże mało wartościowe dla ludzi, od jakiegoś już czasu zyskuje na znaczeniu. Badania udowodniły, że jego właściwości są niezastąpione w dietetyce, lecznictwie, branży kosmetycznej, a nawet przemyśle. Co ciekawe, już parę wieków temu Szkoci włączyli owies do swojego menu i co opisał Samuel Johnson - dla Anglików było to nie do przyjęcia. Oni bowiem owsem karmili konie, więc jak mogli spożywać go ludzie? Nie zrażeni takim podejściem Szkoci odpowiadali, że owies Anglikom zapewnia piękne konie, a Szkotom - wartościowych mężczyzn. Nie wiele osób wie, że owies dzięki tylko swojej sile przetrwania z chwastu awansował na roślinę uprawną. Najbardziej znaną postacią owsa są płatki owsiane otrzymywane ze zgniecionego ziarna, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania (chociaż są i tacy, którzy wręcz czują do nich awersję wyniesioną z dzieciństwa). Warto się jednak do nich przekonać, gdyż płatki owsiane, które są podstawą porannej owsianki zapewniają nie tylko energię na rozpoczęcie dnia, ale błonnik w nich obecny korzystnie wpływa na układ trawienny, obniża poziom cholesterolu, reguluje stężenie glukozy, a witamina B6 wspiera układ nerwowy, pamięć i koncentrację.
Płatki owsiane to nie tylko owsianka
Mogą być zdrowym dodatkiem do kotletów (zarówno mięsnych jak i wegańskich), dobrze smakują w towarzystwie jogurtu, a wyśmienicie jako główny składnik wypieków w postaci ciastek. Ciastka owsiane mają tę zaletę, że nie są pracochłonne, można je przygotować w wersji mniej lub bardziej dietetycznej i z pewnością zachwycą smakiem wszystkich domowników i gości. Wadę mają jedną - szybko znikają z talerza. Ciasteczka owsiane możemy przygotować nawet w blenderze – kielichowy sprawdzi się najlepiej (np. blender Vitality G21 Perfection lub Smart). Kilka minut na przygotowanie ciasta, 15 minut na pieczenie i smaczne, chrupiące ciasteczka gotowe.
Ciasteczka owsiane z blendera – sprawdzone, zdrowe przepisy
I - najprostszy przepis na ciasteczka z blendera
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 10 dkg masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do kielicha blendera wrzucamy pokrojone na kawałki masło, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy formujemy niewielkie kulki, spłaszczamy w dłoniach i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170° przez 15-20 minut.
II - ciasteczka owsiane bez cukru
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 2 dojrzałe duże banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Banany rozdrabniamy w blenderze, dodajemy pozostałe składniki, krótko miksujemy. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie 1.
III – ciastka owsiane czekoladowe
- 120g płatków owsianych górskich
- 1 dojrzały banan (pokrojony na kawałki)
- 1 jajko
- 30g masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- sok z połówki pomarańczy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100g gorzkiej czekolady połamanej na drobne kawałki
Składniki wrzucamy do kielicha blendera, krótko miksujemy (nie na papkę). Z powstałą masą postępujemy jak w poprzednich przepisach.
IV – przepis na ciasteczka owsiane w wersji świątecznej
- 200g płatków owsianych górskich
- 250g mąki pszennej
- 180g brązowego, jasnego cukru
- 2 jajka L
- 230g miękkiego masła
- po ½ łyżeczki sody i proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 i pół łyżki startej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Płatki owsiane krótko rozdrabniamy w blenderze – przesypujemy do innego naczynia. Masło miksujemy w kielichu blendera z cukrem i jajkami, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy (masa nie musi być całkiem gładka). Masę wstawiamy do lodówki na około ½ godziny, następnie formujemy i pieczemy ciasteczka (tak jak w poprzednich przepisach).
Smacznego!