Dania ze szparagów - przepisyOdkąd szparagi przestały się jedynie kojarzyć z wyjazdami zarobkowymi do Niemiec i stały się warzywem ogólnodostępnym, wreszcie możemy delektować się ich walorami jak miliony ludzi na całym świecie. A szparagów nie sposób nie kochać. To jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw, które gości na naszych stołach w tysiącach kulinarnych odsłon. Gotowane, smażone, grillowane...Na śniadanie, obiad, kolację...Jako składnik zupy, sałatki, przekąski, koktajlu, soku...Warto wypróbować każdą z kulinarnych możliwości jaką dają szparagi. Sezon na nie jest krótki, dlatego, kiedy tylko pojawią się w sprzedaży, korzystajmy z ich dobrodziejstwa. Szparagi to nie tylko walory smakowe, to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Do tego są niskokaloryczne (100g pędów to tylko 18 kcal), lekkostrawne i bogate w błonnik, który usprawnia metabolizm. W medycynie ludowej uznawane są także za afrodyzjak.

Jak przygotować szparagi?

Sukces kulinarny dań ze szparagami w roli głównej zależy przede wszystkim od jakości surowca. Podstawowy błąd jaki zwykle popełniamy na początku swojej kulinarnej przygody ze szparagami, to kupno nieświeżych. Kolejny - zbyt długa obróbka termiczna. W sprzedaży dostępne są szparagi zielone, białe i fioletowe. To pędy tej samej rośliny - szparaga lekarskiego. Kolor jest wynikiem sposobu uprawy. Najdelikatniejsze i najbogatsze w prozdrowotne składniki (witamina C, prowitamina A, kwas foliowy, potas, cynk, wapń) są szparagi zielone. Najłatwiej je także przyrządzać. Kupując szparagi zwracaj uwagę, by były jędrne, niepomarszczone, bez rozczepionych końcówek i by miały jędrne główki. Zielonych szparagów nie musimy obierać ze skórki, wystarczy je umyć i usunąć zdrewniałe końcówki. Białe wymagają obierania. Zielone szparagi można zjadać na surowo, skropione oliwą i posypane solą, jednak pełnię smaku, aromatu i barwy uzyskują po potraktowaniu ich gorącem. Wystarczy wrzucić je do osolonego wrzątku i krótko obgotować 5-10 minut. Można je podawać polane masełkiem, z sosem holenderskim, beszamelowym. Ale można pokusić się o przygotowanie z nich zupy, omletu, sałatki, smoothie, soku.
Poznaj najlepsze przepisy na dania ze szparagów!

Sprawdź również przepisy na---> Koktajle oczyszczające <---- KLIK

Zacznijmy od tej najpopularniejszej wersji – zielone szparagi z sosem holenderskim.

Szparagi umyj, usuń twarde końcówki i krótko obgotuj. Przygotuj sos holenderski.

Składniki:

  • 150 g prawdziwego masła
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Masło - 3/4 klasycznej kostki umieść w rondelku i roztop. Żółtka przy pomocy trzepaczki ubij na parze z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Do puszystych jajek powoli wlewaj roztopione masło, cały czas ubijając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję majonezu. Ugotowane szparagi polej sosem.

Zupa krem ze szparagów z blenderaSzparagi na obiad – aromatyczna zupa krem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 150g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry
  • garść pestek słonecznika (dyni)

Wykonanie: szparagi umyć i usunąć końcówki. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać szparagi i przesmażyć 3 min. Wlać do obsmażonych warzyw bulion, doprawić przyprawami i gotować około 8 min. Lekko przestudzoną zupę przelać do kielicha blendera (u nas Vitality G21 Excellent), dodać jogurt i zmiksować na gładki krem. Uprażyć pestki. Zupę przelać do miseczek, podawać udekorowaną ziarnami.

Jak przygotować sok ze szparagów z wyciskarki?

Wystarczy posiadać dobrą wyciskarkę wolnoobrotową (Vitality G21). Jako sok o właściwościach poprawiających metabolizm (odchudzający) wypróbuj taki przepis:

Składniki:

  • 5 szparagów zielonych
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • ząbek czosnku

Warzywa umyć, pokroić i przy pomocy wyciskarki wycisnąć sok.

sok ze szparagów z wyciskarkiSok ze szparagów na poprawę libido (afrodyzjak)

Składniki:

  • ½ arbuza
  • wiązka szparagów
  • garść rukoli
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 cm korzenia imbiru

Wykorzystaj nasze ---> Wyciskarki do Soków <---- KLIK

Wypróbuj przepis na fit smoothie ze szparagami

Składniki:

  • kilka pędów szparagów (6-8)
  • 1 banan
  • ¼ świeżego ananasa
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej

Wykonanie: w kielichu blendera umieść przygotowane składniki (umyte szparagi, obrane ze skórki owoce), wlej wodę i zmiksuj do pożądanej konsystencji.

I oczywiście do smacznych i zdrowych szparagowych przepisów dorzucamy ciekawostkę: szparagi znane są już od ponad 5 tys. lat. Dla starożytnych Egipcjan, Rzymian i Greków były przysmakiem, afrodyzjakiem, symbolem fallicznym.