Grillowanie czas zacząć i o ile specjalistów od smażenia żywności na ruszcie jest wielu, to niestety niewielu może pochwalić się własnej roboty ketchupem, nie mówiąc już o domowej musztardzie, bez której nawet najlepsza kiełbasa smakuje nijako, a wspomniana karkówka pozbawiona musztardowej marynaty nie jest w stanie dopieścić naszych kubków smakowych.

Musztarda z blendera – niepowtarzalny smak w kilka chwil

Pewnie wielu z Was wyda się to niewiarygodne, ale domową musztardę robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy blender (polecamy kielichowy G21 Vitality) i naprawdę niewiele składników, by zaskoczyć domowników i gości smakiem, i aromatem przygotowanego sosu. Do przygotowania tradycyjnej musztardy z blendera potrzebujesz:

  • 6 łyżek białej gorczycy
  • 6 łyżek białego octu winnego, np. jabłkowego
  • 1/3 szklanki wody
  • soli i cukru do smaku

Ziarna gorczycy przelewamy wrzątkiem, odcedzamy na sitku. Przekładamy gorczycę do niewielkiego garnuszka i zalewamy octem winnym i połową porcji wody. Przykrywamy garnuszek folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Tak przygotowaną miksturę wystarczy przełożyć do kielicha blendera, dodać przyprawy, resztę wody i zmiksować. Konsystencja sosu zależy od czasu blendowania. Przekładamy domową musztardę z blendera do słoiczka i trzymamy w lodówce. Z podanego przepisu otrzymujemy sos łagodną w smaku. Jeśli zależy nam, by był nieco ostrzejszy, możemy użyć gorczycy czarnej lub sarepskiej, albo zmieszać 3 łyżki białej z 3 łyżkami czarnej.

Domowa musztarda smakowa

Jeśli lubisz, warto pokusić się o zrobienie także wersji smakowej, np. chrzanowej. Prezentujemy łatwy przepis na domową musztardę smakową, do którego realizacji potrzebujesz:

  • 6 łyżek gorczycy białej
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 2 łyżek startego korzenia chrzanu (ewentualnie ze słoiczka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżkę mąki
  • soli i cukru do smaku

Gorczycę przygotowujemy w taki sam sposób jak do musztardy tradycyjnej. Podczas blendowania dodajemy resztę składników. Z dodatkiem takich musztard pieczone mięso i kiełbaski znikną w mgnieniu oka.

Domowa musztarda z blendera

Marynata do mięsa na bazie musztardy

Kiedy mamy pod ręką domową musztardę, czas na przygotowanie karkówki do grillowania! Prezentujemy przepis na marynatę na bazie musztardy do mięsa wieprzowego. Przygotuj:

  • 3 łyżki musztardy (idealna będzie z mieszanych ziaren gorczycy)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • po 1 łyżce szałwii i tymianku
  • po 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu i soli

Składniki marynaty mieszamy w naczyniu. Karkówkę (żeberka, łopatkę) kroimy w plastry (niezbyt grube), smarujemy przygotowaną marynatą każdy plaster i odstawiamy do lodówki na godzinę (może być dłużej). Po tym czasie mięso idealnie nadaje się do grillowania.

Jeśli wolisz delikatniejsze mięso, przedstawiamy przepis na marynatę na bazie domowej musztardy do drobiu. Przygotuj:

  • 3 łyżki musztardy domowej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • po 1 łyżce jasnego sosu sojowego i miodu
  • 1 łyżeczkę soli ziołowej

Składniki wymieszaj i przygotowaną marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Odstaw na godzinę (może być dłużej) do lodówki, a następnie piecz na ruszcie grilla (nie tylko ogrodowego, ale i np. elektrycznego). My już czujemy smak i aromat tak przygotowanych potraw doprawionych wyjątkową musztardą z blendera!

No i tradycyjnie na koniec: kilka ciekawostek! Musztardę znano i stosowano już w starożytnym Rzymie na początku naszej ery. Oprócz walorów smakowych już wtedy doceniano jej właściwości lecznicze. Sos ten pobudza trawienie, łagodzi bóle reumatyczne, obniża ciśnienie krwi oraz działa antybakteryjnie (oczywiście najlepiej sprawdzi się w tym przypadku ten domowy, bez konserwantów).

I jak tu nie docenić blendera kielichowego, kiedy można w nim przygotowywać bez wielkiego trudu tyle różnych pyszności. Życzymy smacznego sezonu grillowego, w którym chętnie będą towarzyszyły Wam przepisy z naszego bloga!