Przepis na zdrową nutellę z blenderaCzy wiecie, że z miłości do orzechowo-czekoladowego kremu Nutella, w 2007 roku z inicjatywy blogerki Sary Rosso, 5 II ogłoszono światowym Dniem Kremu Nutella?

Orzechowo-czekoladowy krem wyjadany łyżeczką wprost ze słoika... Kto chociaż raz nie popełnił tego kulinarnego wykroczenia... No bo Nutelli nie da się oprzeć, szczególnie kiedy dopada nas chandra, trudne dni czy po prostu syndrom “łasucha”. Ten poniekąd kultowy dziś krem kochają dzieci, nie są w stanie mu się oprzeć dorośli, a sklepowe półki kuszą nie tylko oryginalną Nutellą, ale różnymi kremami à la nutella z różnych półek cenowych.

Sprawdź ---> Jaki blender do orzechów wybrać? <---- KLIK

Tylko, czy oprócz zniewalającego smaku ten sklepowy rarytas ma w sobie coś wartościowego? Chyba jedynie kaloryczność, bo orzechów i kakao zwykle w swoim składzie ma niewiele, za to cukru i oleju palmowego – ho, ho. Nie wierzycie? Wystarczy przeczytać skład umieszczony na opakowaniu z kremem. Nawet ten od Ferrero jest daleki od ideału. Czy to znaczy, że koniec z nutellą? Czy musimy zrezygnować z odrobiny przyjemności? Jak zakomunikować dzieciom, że koniec z naleśnikami z ulubionym kremem? Nic z tych rzeczy! Wystarczy sklepową nutellę zamienić na domowy wyrób. Gwarantujemy, że już nigdy więcej nie sięgniesz po gotowy produkt. Domowa nutella nie ma sobie równych w żadnym ze sklepowych kremów. Bez wyrzeczeń i w zdecydowanie zdrowszej wersji – domowy krem à la nutella orzechowo-czekoladowy to jest to!

Jak zrobić domową nutellę?

Wykonanie pysznego kremu w warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka orzechów, kakao, mocny blender i odrobina chęci. A oto przepis:

Domowy krem à la nutella

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzechów laskowych
  • 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • ½ laski wanilii

Wykonanie: W pierwszej kolejności musisz pozbyć się skórek z orzechów. Możesz zrobić to w dwojaki sposób: rozgrzać teflonową patelnię, wsypać na nią orzechy i prażyć, aż zaczną pachnieć. Następnie orzechy wysypać na bawełnianą ściereczkę i pocierać (przez ściereczkę) w rękach - w ten sposób usuniesz z nich skórki. Możesz też uprażyć orzechy w piekarniku w 180° przez 15 minut i również wykruszyć skórki w ściereczce. Tak przygotowane orzechy należy przełożyć do kielicha dobrego blendera (proponujemy Blender G21 Perfect Smoothie Vitality o mocy 1680W) i miksować około 5-8 minut. Mleko zagotować z wanilią, przecedzić i wystudzić. Teraz wystarczy do zmielonych orzechów dodać mleko, miód i kakao, zblendować około 1 minuty i domowa nutella gotowa! Ważne! Słabej mocy blender może nie poradzić sobie z rozdrobnieniem orzechów.

Domowa zdrowa nutella

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych pozbawionych skórki
  • 1 i ½ łyżki kakao naturalnego
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 10 daktyli bez pestek (daktyle można namoczyć w gorącej wodzie około 10 minut, wówczas należy użyć do zrobienia kremu nieco mniej mleka).

Przepis na zdrową domową NutellęWykonanie: Orzechy blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Do przygotowania domowej nutelli możemy użyć mleka krowiego, roślinnego, a nawet wody. Zamiast miodu czy daktyli użyć ksylitolu lub syropu z agawy. Gotowy domowy krem à la nutella wystarczy przełożyć do szklanego, zakręcanego słoika i przechowywać w lodówce około 2 tygodni. Orzechowo-kakaowy, domowy krem jest pyszny, ale i kaloryczny. Nie przesadzajmy więc z jego konsumpcją.

Sprawdź również przepisy na---> zdrowe desery z blendera <---- KLIK

A czy wiesz, że ów niebiański krem ma już 75 lat? Jego pierwsza wersja powstała w 1946 roku i zrodziła się w wyniku braków w zaopatrzeniu w kakao w powojennych Włoszech. Na pomysł stworzenia kremu na bazie orzechów wpadł cukiernik z Piemontu, Pietro Ferrero. Dzisiaj Nutella jest produktem rozpoznawalnym na całym świecie. Jednak nutella z blendera przygotowana własnoręcznie w domu bije na głowę nawet tak kultowy krem jak Nutella od Ferrero. Przekonajcie się sami!