Z jesienią jest tak, że jednych zachwyca feerią barw i zapachów, drudzy po prostu chcą ją przeczekać. W wydaniu "polska złota jesień" jest najpiękniejsza i najprzyjemniejsza. Ze słotnej - cieszą się grzybiarze, bowiem deszczowe dni i ciepłe noce to znak, że w lasach pojawią się grzyby. Amatorów grzybobrania nie brakuje. Bez względu na to, czy wyprawę na grzyby traktujemy hobbystycznie, zarobkowo, czy jako formę relaksu – z pewnością las ma kojący wpływ na nasz organizm, a borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze i kurki – te kocha polska kuchnia. Zupa borowikowa, sos z podgrzybków - smaku i aromatu potraw z leśnych grzybów nie zastąpi żadne inne danie. Łazanki, uszka, bigos, pasztety z dodatkiem grzybów to uczta dla podniebienia. W wersji marynowane czy kiszone - "poezja" Jak przyrządzić grzyby? Ilu kucharzy, tyle pomysłów. Podrzucamy kilka z wykorzystaniem blendera (u nas blender kielichowy G21 Excellent).

Aksamitne zupy i sosy grzybowe. Bez blendera ani rusz!

Dania z grzybów - przepisyKremowy sos grzybowy ze świeżych borowików (podgrzybków)

  • ½ kg grzybów
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietany do sosów
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki wody
  • sól i pieprz do smak
  • natka pietruszki do dekoracji

Grzyby oczyścić, opłukać po bieżąca wodą i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć pozostałe masło i pokrojone grzyby. Smażyć około 10 minut. Dolać wodę i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości grzybów. Zahartować śmietanę łyżką gorącego wywaru i wlać na patelnię. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzony sos przelać do kielicha blendera i zmiksować na gładki krem. Sos przelać do sosjerki, podawać do mięsa i "kluchów", udekorować natką.

Sos z suszonych grzybów

  • 3 gaście suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy, po 2 ziarenka jałowca i ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej

Masz już swoje tegoroczne okazy? Dowiedz się: ---> jak przechowywać suszone grzyby? <---

Grzyby zalać trzema szklankami wody i moczyć przynajmniej przez godzinę. Wodę z moczenia grzybów przecedzić. Grzyby gotować około ½ godziny w 2 szklankach wywaru po ich moczeniu z dodatkiem przypraw. Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na maśle (2 łyżki) i dodać do grzybowego wywaru. Na pozostałym maśle zasmażyć mąkę. Wlać zasmażkę do wywaru z grzybami. Zagotować. Wyjąć przyprawy z garnka i zmiksować sos do konsystencji kremu.

Pyszna zupa krem z grzybów

  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 30 dkg leśnych grzybów (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki masła
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała marchew
  • ½ szklanki śmietany do zup
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

W garnku na maśle zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Smaż 10 minut. Do garnka wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Wszystko gotuj około 30 minut, dodaj śmietankę i przyprawy. Lekko ostudzoną zupę przelej do kielicha blendera i zmiksuj na krem. Zupę grzybową podawaj z grzankami i natką pietruszki.

---> Dowiedz się również: Jak poprawnie suszyć grzyby w suszarce! <---

A czy wiecie, że z grzybów można przygotować aromatyczną przyprawę do dań? Włosi nazywają ją  "polvere di porcini", u nas to – puder z grzybów. Wystarczy dobrze wysuszone grzyby rozdrobnić w blenderze. Następnie przesiać je przez sitko (nawet dwukrotnie). Otrzymany puder przesypać do słoiczka i zakręcić. Puder grzybowy to super dodatek do omletów, jajecznicy, risotto, pasztetów. Udanego grzybobrania i smacznych grzybowych dań!