Smak i aromat prawdziwego, domowego masła...Kto go jeszcze pamięta? Ten, kto w dzisiejszych czasach ma dostęp do tego rarytasu lub przynajmniej go próbował należy do szczęściarzy. Bo niestety, to co kupujemy w sklepach z prawdziwym masłem niewiele ma wspólnego. Z masłem w ogóle jest tak, że przez nierzetelne kampanie reklamowe uwierzyliśmy, że jest produktem szkodliwym i zrezygnowaliśmy z jego konsumpcji na rzecz innych smarowideł. Po latach okazało się, że to tłuszcze trans zawarte w margarynach są szkodliwe, a prawdziwe masło spożywane z umiarem nie szkodzi, a wręcz przeciwnie sprzyja zdrowiu. Jest źródłem łatwo przyswajalnej witaminy A, E, selenu, wapnia i antyoksydantów. Niestety przeglądając etykiety informacyjne produktów, które w swojej nazwie mają słowo "masło", można mocno się zdziwić. Zawartość masła w maśle bywa w niektórych znikoma. Dlatego jeśli marzy się Wam kromka świeżego chleba z przepysznym, domowym masełkiem, a nie macie możliwości nabycia takowego, warto przygotować je samemu. Uwierzcie! Można! I nie jest to bardzo skomplikowany proces. Nie musisz być posiadaczem maselnicy, nie musisz spędzać wielu godzin na ubijaniu śmietany, wystarczy dobry blender i tu ważne - dobra baza, czyli śmietana. Najlepsza to oczywiście ta, od sprawdzonego gospodarza lub zakupiona w gospodarstwie ekologicznym, ale nada się także sklepowa śmietana. Musi mieć 30-36% tłuszczu, żadnych zagęstników i nie może być to produkt UHT.

Wypróbuj nasz przepis na ---> Domowy krem à la nutella <---- KLIK

Jak zrobić masło domowym sposobem?

Najłatwiej przy użyciu blendera kielichowego (unikniesz rozchlapywania śmietany), w 10 minut uzyskasz prawie że gotowy produkt, do tego maślankę, którą będziesz mógł wypić lub zużyć do przygotowania innych dań no i po wypłukaniu resztek maślanki z powstałego masełka (również nieskomplikowana czynność) będziesz mógł się delektować smakiem masła jak za dawnych czasów. Do zrobienia domowego masło będziesz potrzebować: blendera, 600 g tłustej śmietany (30-36%) - najlepiej w temperaturze 17°C, zimnej wody do wypłukiwania maślanki, miseczki i sitka.

Domowe masło z blendera

Wlej śmietanę do kielicha blendera, uruchom go na średnich obrotach (około 1 min), następnie zwiększ obroty i obserwuj zachowanie śmietany. Będzie zmieniała konsystencję: od płynnej, poprzez bitą, aż do uzyskania rzadkiego płynu, w którym pojawią się żółte grudki. Owe grudki to Twoje masło, jeszcze nie uformowane, ale już prawie gotowy produkt. Teraz wystarczy przelać zawartość kielicha na sito wyłożone gazą i umieszczone w misce w celu oddzielenia maślanki. Kolejna czynność to wypłukiwanie resztek maślanki z maślanych grudek. Możesz przepłukiwać je zimną wodą na sicie lub zawinięte w gazę płukać w garnku z wodą. W obu przypadkach czynność powtarzaj do momentu, aż woda pozostanie czysta. Teraz wystarczy łopatką (łyżką) uformować masło w bryłę, przełożyć je do naczynia do przechowywania. W lodówce gotowy produkt może być przechowywany 10 dni. Ale z pewnością zużyjesz go wcześniej! Tym bardziej, że smak domowego masła możesz sobie urozmaicić. Solone, czosnkowe, ziołowe, cytrynowo tymiankowe, miodoweprzygotowanie masła smakowego jest proste.

Wypróbuj nasz przepis na ---> Domowy majonez <---- KLIK

Masło czosnkoweJak zrobić masło czosnkowe?

Wystarczy do śmietany, z której przygotowywać będziemy masło dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej postępować tak, jak w przepisie powyżej.

Jak przygotować masło solone?

Do śmietany przeznaczonej na masło wsypujemy szczyptę soli.

Poznaj inne sposoby na masło smakowe

Mając do dyspozycji bazę, czyli domowe masło z łatwością przygotujesz jego inne wersje smakowe.

  • Masło chrzanowe – utrzyj na drobnych oczkach korzeń chrzanu. Umieść masło w blenderze, delikatnie utrzyj, dodaj chrzan i krótko zmiksuj do połączenia składników.
  • Masło ziołowe - do masła dodaj drobno posiekaną świeżą bazylię, oregano, otartą skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  • Masło miodowe – do masło dodaj 2-3 łyżki miodu i szczyptę soli.
  • Masło tymiankowo cytrynowe - dodaj posiekane listki tymianku, skórkę otartą z jednej cytryny, szczyptę soli.

Masło smakowe przygotujesz przy pomocy blendera również używając jako bazy sklepowego masła, ale z pewnością nie będzie ono tak wartościowe i smaczne jak to domowe.

Wypróbuj nasze  ---> Blendery kielichowe <---- KLIK

Na koniec garść ciekawostek. Prawdopodobnie masło zawdzięczamy Nomadom. Pierwsze pisemne wzmianki dotyczące masła pochodzą z Indii około 1500-2000 lat p.n.e.

Z pomocą masła rozplatasz supełki na łańcuszkach, usuniesz zacieki z wody na drewnianych podłogach, przywrócisz blask skórzanym wyrobom.