Czego dowiesz się z artykułu?
- Jak zrobić mąkę i masło migdałowe w domu?
- Jak zrobić domowe masło migdałowe?
- Jak zrobić mąkę migdałową w domu?
Jak zrobić mąkę i masło migdałowe w domu?
Migdały to prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (z grupy B; E; A) i makro- i mikroelementów (potas, fosfor, żelazo, mangan, cynk, wapń). Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, są wsparciem dla procesów zapamiętywania, walki ze stresem, wpływają na poprawę wydolności mięśni (ważne dla sportowców) i mimo sporej kaloryczności są ważnym składnikiem diety odchudzającej (zawierają dużo błonnika, regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej). Dlatego łyżka masła migdałowego to nie „grzech”, ale rozkosz dla kubków smakowych i prozdrowotne korzyści, podobnie jak używanie w kuchni mąki migdałowej.
Szukasz przepisów na koktajle sokowe? <----KLIK Koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Mąka i masło migdałowe kupować w sklepie czy pokusić się o zrobienie własnych produktów?
Jak zrobić masło migdałowe? Powiedzmy sobie wprost - „nic nie zastąpi masła i mąki domowej roboty”. Szczególnie masłu migdałowemu ze sklepowej półki możemy zarzucić wiele (wystarczy przeczytać etykietę, by się dowiedzieć, czym nas raczą producenci). No i cena, ta potrafi „zwalić z nóg”. Dlatego, jeśli tylko w posiadaniu mamy mocny blender kielichowy (dobrze taki mieć na wyposażeniu kuchennym np. marki Vitality G21) warto go wykorzystać do zrobienia własnej mąki i masła migdałowego.
Jak zrobić domowe masło migdałowe?
Składniki:
- 400 g migdałów
- szczypta soli
Jak zrobić masło migdałowe: migdały zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie bez problemu obierzesz je ze skórki. Osusz ściereczką i rozłóż na blaszce do pieczenia. Piec 15 min w 180°. Przestudzone migdały przełóż do kielicha blendera i miksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj, by robić przerwy w blendowaniu, ponieważ z ciepłego produktu może oddzielić się olej. Uzyskane masło przechowuj w słoiczku w chłodnym i ciemnym miejscu. Super smakuje jako dodatek do owsianki, smarowidło do naleśników i tostów.
A może jednak skusisz się na klasyczne domowe masło? <----KLIK Sprawdź nasz przepis!
Jak zrobić mąkę migdałową w domu?
Postępuj tak jak w przypadku robienia masła migdałowego. Jaki jest przepis na mąkę migdałową? Pilnuj procesu rozdrabniania migdałów w blenderze, by mąka nie zmieniła się w masło. Jeśli zależy Ci na drobno mielonej, przesiej otrzymaną mąkę przez sitko (oddzielisz większe kawałki).
Wykorzystaj mąkę migdałową do zrobienia makaroników
Przepis na makaroniki:
- 125 g mąki migdałowej
- 125 g cukru pudru
- 3 białka z jaj
- 125g cukru zwykłego
Wykonanie: Ubij białka ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Wymieszaj mąkę migdałową z cukrem pudrem i dodawaj stopniowo do ubitych białek. Mieszaj do uzyskania konsystencji ciasta swobodnie spływającego wstążka z łyżki. Przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką wyciskaj na blaszkę do pieczenia małe ciasteczka. Odczekaj około 1 godziny, a następnie upiec makaroniki w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 15 minut. W czasie konsumpcji dozwolone „myślenie o niebieskich migdałach”. Smacznego!
Sprawdzony blender sprawi, że nawet najbardziej skomplikowany przepis się uda. Jeśli jeszcze nie masz swojego, zajrzyj na stronę online vitamoc.pl!