Jak zrobić mąkę migdałową i masło migdałowe w blenderze?

Jak zrobić mąkę migdałową i masło migdałowe w blenderze?

Brzmi niewiarygodnie, ale hinduscy jogini wierzą, że zjadając każdego dnia trzy migdały można ustrzec się chorób. Migdały, które znamy — błędnie nazywane orzechami, właściwie są nasionami owoców migdałowca zwyczajnego, rośliny z rodziny różowatych. Zarówno nasiona jak i same rośliny przywędrowały z Bliskiego Wschodu do Europy za sprawą starożytnych kupców. Obecnie z powodzeniem uprawiane są w krajach Basenu Śródziemnomorskiego, Afryce, USA (Kalifornia). Właściwości migdałów doceniano już wieki temu, nie tylko za walory smakowe, ale także prozdrowotne i kosmetyczne. W kuchni najbardziej znane jako główny składnik marcepanu, ale niewiele mniej popularne w postaci masła migdałowego czy mąki migdałowej stosowanej do wyrobu pysznych makaroników uwielbianych przez małych i dużych łasuchów oraz niezastąpionej w kuchni wegańskiej.

Czego dowiesz się z artykułu?

Jak zrobić mąkę i masło migdałowe w domu?

Migdały to prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (z grupy B; E; A) i makro- i mikroelementów (potas, fosfor, żelazo, mangan, cynk, wapń). Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, są wsparciem dla procesów zapamiętywania, walki ze stresem, wpływają na poprawę wydolności mięśni (ważne dla sportowców) i mimo sporej kaloryczności są ważnym składnikiem diety odchudzającej (zawierają dużo błonnika, regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej). Dlatego łyżka masła migdałowego to nie „grzech”, ale rozkosz dla kubków smakowych i prozdrowotne korzyści, podobnie jak używanie w kuchni mąki migdałowej.

wykorzystanie mąki migdałowej

Szukasz przepisów na koktajle sokowe<----KLIK Koniecznie sprawdź nasze propozycje!

Mąka i masło migdałowe kupować w sklepie czy pokusić się o zrobienie własnych produktów?

Jak zrobić masło migdałowe? Powiedzmy sobie wprost - „nic nie zastąpi masła i mąki domowej roboty”. Szczególnie masłu migdałowemu ze sklepowej półki możemy zarzucić wiele (wystarczy przeczytać etykietę, by się dowiedzieć, czym nas raczą producenci). No i cena, ta potrafi „zwalić z nóg”. Dlatego, jeśli tylko w posiadaniu mamy mocny blender kielichowy (dobrze taki mieć na wyposażeniu kuchennym np. marki Vitality G21) warto go wykorzystać do zrobienia własnej mąki i masła migdałowego.

Jak zrobić domowe masło migdałowe?

Składniki:

  • 400 g migdałów
  • szczypta soli

Jak zrobić masło migdałowe: migdały zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie bez problemu obierzesz je ze skórki. Osusz ściereczką i rozłóż na blaszce do pieczenia. Piec 15 min w 180°. Przestudzone migdały przełóż do kielicha blendera i miksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj, by robić przerwy w blendowaniu, ponieważ z ciepłego produktu może oddzielić się olej. Uzyskane masło przechowuj w słoiczku w chłodnym i ciemnym miejscu. Super smakuje jako dodatek do owsianki, smarowidło do naleśników i tostów.

A może jednak skusisz się na klasyczne domowe masło<----KLIK Sprawdź nasz przepis!

makaroniki z mąki migdałowej

Jak zrobić mąkę migdałową w domu?

Postępuj tak jak w przypadku robienia masła migdałowego. Jaki jest przepis na mąkę migdałową? Pilnuj procesu rozdrabniania migdałów w blenderze, by mąka nie zmieniła się w masło. Jeśli zależy Ci na drobno mielonej, przesiej otrzymaną mąkę przez sitko (oddzielisz większe kawałki).

Wykorzystaj mąkę migdałową do zrobienia makaroników

Przepis na makaroniki:

  • 125 g mąki migdałowej
  • 125 g cukru pudru
  • 3 białka z jaj
  • 125g cukru zwykłego

Wykonanie: Ubij białka ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Wymieszaj mąkę migdałową z cukrem pudrem i dodawaj stopniowo do ubitych białek. Mieszaj do uzyskania konsystencji ciasta swobodnie spływającego wstążka z łyżki. Przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką wyciskaj na blaszkę do pieczenia małe ciasteczka. Odczekaj około 1 godziny, a następnie upiec makaroniki w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 15 minut. W czasie konsumpcji dozwolone „myślenie o niebieskich migdałach”. Smacznego!

Sprawdzony blender sprawi, że nawet najbardziej skomplikowany przepis się uda. Jeśli jeszcze nie masz swojego, zajrzyj na stronę online vitamoc.pl!

Powiązane produkty

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Dodawanie komentarza

Product successfully added to the product comparison!