Kanapki towarzyszą nam w codziennym życiu, odkąd Lord Sandwich w 1762 roku podczas gry hazardowej w karty poczuł głód. Nie chcąc przerywać swojej dobrej passy, zażyczył sobie dania, którego konsumpcja nie zakłócałaby mu “zabawy” i tak kromka chleba z wołowiną zapoczątkowała kanapkowy boom. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić śniadanie czy kolację, a nawet wystawną imprezę bez kanapek. Pożywne danie i smaczna przekąska, to najważniejsza z ról jaką pełni pieczywo wraz z dodatkami (listek sałaty, plaster wędliny, sera i pomidora - to kanapkowy klasyk), ale jeśli znudziły się Wam kanapki w takim wydaniu i macie ochotę na coś niebanalnego, warto sięgnąć po wszelkiego rodzaju “smarowidła” do chleba. Oczywiście odradzamy sięgania po tzw. “gotowce” ze sklepowej półki (ni to zdrowe, ni smaczne), jeśli macie w domu kielichowy blender G21, to przygotowanie zdrowej i pożywnej pasty do kanapek zajmie Wam dosłownie chwilkę.

Jak zrobić smaczną pastę do kanapek przy użyciu blendera?

Może Was to zdziwić, ale nasze babcie w trudnych czasach PRL, kiedy na sklepowych półkach królował ocet, (nie mówiąc o tym, że o blenderach mało kto słyszał), potrafiły wyczarować “smarowidła” do kanapek z “niczego” przy użyciu widelca. Dzisiaj mamy do dyspozycji urządzenia kuchenne i taką ilość różnorodnych produktów, że przygotowanie pasty do kanapek jest banalnie proste. Dobry blender, garść składników, trochę chęci i do dzieła! Pastę rybną, jajeczną, serową czy z roślin strączkowych z łatwością przygotujesz samodzielnie. Nie masz pomysłu? Zacznij od naszych propozycji, a potem twórz własne “wariacje”.

Przepisy na pyszne pasty do kanapek z użyciem blendera

Szukasz inspiracji i przepisów na oryginalne, zdrowe i pożywne pasty do kanapek, które zrobisz przy użyciu blendera? Oto nasze propozycje!

Klasyk – pasta jajeczna

- 4 jaja, 2 łyżki majonezu, łyżka musztardy, cebula dymka. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i wrzucamy do blendera i wraz z resztą składników, miksujemy do uzyskania gładkiej pasty, otrzymaną pastą smarujemy ulubione pieczywo.

Wersja bogatsza – pasta z jajek i kukurydzy

- 4 jajka, ½ pęczka koperku, 150g kukurydzy z puszki, 2- 3 łyżki majonezu, po łyżce gęstego jogurtu naturalnego i musztardy, sól, pieprz i słodka, mielona papryka do smaku. Ugotowane na twardo i obrane jajka wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do kielicha blendera (proponujemy Blender G21 SMART Smoothie Vitality) i rozdrabniamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

G21 SMART Smoothie Vitality
Blender G21 SMART Smoothie Vitality

Pasta z tuńczyka

- 2 puszki tuńczyka w oleju, 300g kremowego twarogu, 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, sól, pieprz i ostra papryka do smaku. Wszystko blendujemy do uzyskania pasty.

Pasta z awokado – bardzo prosta

- 2 dojrzałe awokado, 2 ząbki czosnku, sok z ½ cytryny lub limonki, sól do smaku, garść świeżej kolendry. Awokado obrać, usunąć pestkę i zmiksować z resztą składników.

Pasta z bobu

- 150 g bobu, 50 g koziego serka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, świeża mięta, łyżka oleju z czosnkiem i bazylią. Bób płuczemy i gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i wraz z pozostałymi produktami wrzucamy do kielicha blendera (przykładowo Blender G21 Perfect Smoothie) i miksujemy do uzyskania pasty.

Blender G21 Perfect Smoothie. 1500 W. 

Blender G21 Perfect Smoothie

Humus – pasta z cieciorki

- 1 puszka ciecierzycy, sok z ½ cytryny, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonego kuminu, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki przyprawy harissa w proszku, 3 łyżki pasty tahina. Osączoną ciecierzycę blendujemy wraz z resztą składników.

Pasty do kanapek super smakują nie tylko na kromce ulubionego pieczywa, ale także na krakersach czy sucharkach. Uwielbiają je dorośli i dzieci (pasty, to świetna opcja na “przemycanie” warzyw czy innych mniej lubianych produktów). Kanapka posmarowana pastą jest o wiele łatwiejsza do spożycia przez dzieci i osoby starsze (nic z niej nie spadnie). Pasty są świetną bazą pod bardziej złożone wariacje kanapki. Zaskocz domowników, bywalców barów kanapkowych, zaproszonych gości niebanalnym kanapkami z pastą przygotowaną w blenderze.