Przez lata aronia (jej owoce) nie cieszyły się wielkim zainteresowaniem polskich konsumentów ze względu na swój charakterystyczny, cierpki smak. Przełom nastąpił dzięki naukowym badaniom, które dowiodły, że cierpkawe, granatowe jagody aroniowego krzewu to prawdziwa skarbnica witamin (C, PP, E, B1, B2, B6), minerałów (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden) i antyoksydantów. Owoce aronii czarnej polecane są w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie, katarze żołądka, jako środek pomocniczy w budowaniu odporności, obniżaniu poziomu złego cholesterolu, zmniejszający kruchość naczyń włosowatych w oku, chroniący narząd wzroku przed szkodliwym oddziaływaniem monitorów komputerowych.
Wykorzystaj nasze ---> Wyciskarki do Soków <---- KLIK
Chociaż nie każdy przepada za smakiem jagód aronii zerwanych prosto z krzaczka, to warto się przełamać i korzystać z ich dobrodziejstwa, tym bardziej, że można z nich przygotować soki i mrożonki, w których cenne składniki owoców prawie w pełni zachowują swoją aktywność. Z aronii zrobimy także dżemy, konfiturę, nalewkę, galaretkę. Ponieważ owoce aronii zbiera się od połowy sierpnia do września, to świeżymi jagodami i świeżo wyciskanym sokiem nie nacieszymy się zbyt długo. Możemy natomiast zrobić sok z aronii na zimę. Zarówno do przygotowania soku gotowego od razu do spożycia jak i do przechowywania możemy użyć wyciskarki wolnoobrotowej.
Jak zrobić sok z aronii, by nie był cierpki?
Gorzko kwaśny smak owoców aronii nie jest zbyt przyjemny dla naszych kubków smakowych, chociaż są osoby, którym cierpkość owoców zupełnie nie przeszkadza, a nawet po prostu go lubią. Jeśli mimo mnóstwa prozdrowotnych zalet aronii, trudno Wam się przekonać do jej smaku, jest na to sposób. Wystarczy przemrozić owoce, czyli umieścić je w zamrażarce na 48 godzin. Również dodatek cukru i innych owoców poprawi smak aroniowych przetworów. Aronia dobrze komponuje się z wiśniami, malinami, jabłkami, sokiem z cytryny.
Wypróbuj również przepisy na ---> Koktajle z jarmużu <---- KLIK
Czy można zrobić sok z aronii bez gotowania?
Jest to możliwe, jeśli posiadasz wyciskarkę wolnoobrotową, np. jeden z modeli Vitality G21. Taki sok nie nadaje się do długiego przechowywania, należy wypić go od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakuje przygotowany z dodatkiem innych owoców. Natomiast w wersji "zapasy na zimę" najlepiej zrobić sok z aronii w następujący sposób: na każdy kilogram owoców będziesz potrzebować ½ kg cukru. Umytą i przebraną aronię wsyp do garnka i zasyp cukrem. Gotuj ciągle mieszając około 15 minut, aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Zlej powstały sok, a owoce przepuść prze z wyciskarkę. Połącz ze sobą sok z gotowania i z wyciskarki i ponownie zagotuj. Gorący sok przelej do wyparzonych słoików bądź butelek.
Dla odporności i zdrowia wystarczy spożywać 50ml soku z aronii dziennie (nie wypijajmy jednak więcej niż 1 szklankę dziennie).
Czy sok z aronii jest zdrowy dla dzieci?
Można go podawać dzieciom od 9 miesiąca życia. Unikać soku powinny osoby z nadkwasotą i nieżytem żołądka.
Przeczytaj również nasz wpis na temat ---> Diety sokowej <---- KLIK
Chociaż Polacy niechętnie sięgają po aronię, to jesteśmy liderami w jej produkcji. Jest to bowiem mało wymagający w uprawie krzew, odporny na choroby i szkodniki, a nasi zachodni sąsiedzi od dawna cenią prozdrowotne właściwości aronii.