Jarmuż, modny i zdrowy
Modne i popularne warzywo, uprawiane od ponad 2000 lat, ale niejeden zastanawia się co zrobić z jarmużu. Jeszcze kilka lat temu w Polsce pełnił funkcję bardziej ozdobną, służył do dekorowania talerzy. Obecnie jesteśmy coraz bardziej świadomi jego wspaniałych zalet zdrowotnych i jego zastosowanie w kuchni jest coraz bogatsze. Jarmuż jest popularny jako dodatek do smoothie, można wyciskać z niego sok, upieczony stanowi zdrową i chrupiącą przekąskę, zblanszowany jest idealny do sałatek. Jest wiele odmian, a co za tym idzie wiele smaków, od gorzkiego po delikatny i słodki. Słodki smak mają liście jarmużu po pierwszych przymrozkach, dla niektórych wówczas jest najsmaczniejszy.
Sezon na jarmuż to jesień, jarmuż można spotkać w marketach jako produkt rozdrobniony w paczkach, albo na bazarkach warzywnych całe liście w pęczkach.
Dlaczego warto jeść jarmuż? Właściwości!
Jarmuż jest lubiany przez miłośników zdrowego żywienia, ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i urodę, a w połączeniu z kilkoma dodatkami jest naprawdę pyszny.
Jest niezwykle bogaty w witaminę C, która wspomaga odporność organizmu. W 100 g jarmużu jest około 120 mg witaminy C, czyli więcej niż dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę nawet dla dorosłego mężczyzny. Witamina C jest skutecznym przeciwutleniaczem, który spowalnia proces starzenia, także skóry. Witamina C poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo.
Jarmuż zawiera dużą ilość białka, dlatego jest idealny dla osób, w których diecie nie ma mięsa, a także dla tych, którzy uprawiają sport. Białko to jeden z podstawowych składników odżywczych, który zapewnia organizmowi prawidłowy wzrost i rozwój, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Zawartość wapnia w jarmużu jest większa niż w mleku, w 100 g jest ok 150 mg wapnia. Aby mieć zdrowe kości mocne zęby musimy dostarczać do organizmu odpowiednią ilość wapnia, a koktajl z jarmużu jest znakomitym źródłem tego składnika.
Dzięki dużej zawartości błonnika (w 100g aż 3,6 g) usprawnia przemianę materii, wpływając korzystnie na perystaltykę jelit. Jarmuż jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym 100g to ok 50 kcal dostarczonych do organizmu, idealny dla osób, które dbają o linię.
O innych koktajlach, które pomogą Ci zadbać o linię przeczytasz w naszym poprzednim wpisie: Koktajlowy detoks organizmu - co oczyści Twój organizm?
Imbirowy koktajl z jarmużu (3 porcje) - przepis
Dodatek imbiru to hit o tej porze roku, rozgrzewa, pomaga zwalczyć infekcję, a do tego daje wspaniały aromat. Imbir zwiększa koncentrację i wydajność umysłową Składniki na smoothie z jarmużu: - 4 duże liście jarmużu - ok. 1-2 cm korzenia imbiru - 4 pomarańcze - 1 banan |
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy umieścić w kielichu blendera i miksować przez 1,5 minuty do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W modelu G21 Smart Smoothie Vitality, należy wybrać program „Smoothie”, gdzie obroty sa automatycznie stopniowo zwiększane, a czas blendowania trwa 1,5 min. Jeśli używasz G21 Perfect Smoothie Vitality, zacznij blendowanie od najniższych obrotów stopniowo zwiększając przy użyciu pokrętła, czas blendowania 1,5 min. Dla większości z nas niezwykle ważna w smoothie jest konsystencja, najlepsze jest takie aksamitne bez grudek i włókien. Blendery G21 Smart Smoothie i G21 Perfect Smoothie Vitality bez problemu zblendują jarmuż, nie pozostawiając śladu po łykowatych liściach I twardych łodygach. |
Przygotowanie koktajlu z jarmużu z naszymi blenderami jest proste! Sam zobacz:
Prawdziwa bomba witaminowa na jesień. Na zdrowie!