Jarmuż, modny i zdrowy

Modne i popularne warzywo, uprawiane od ponad 2000 lat, ale niejeden zastanawia się co zrobić z jarmużu. Jeszcze kilka lat temu w Polsce pełnił funkcję bardziej ozdobną, służył do dekorowania talerzy. Obecnie jesteśmy coraz bardziej świadomi jego wspaniałych zalet zdrowotnych i jego zastosowanie w kuchni jest coraz bogatsze. Jarmuż jest popularny jako dodatek do smoothie, można wyciskać z niego sok, upieczony stanowi zdrową i chrupiącą przekąskę, zblanszowany jest idealny do sałatek. Jest wiele odmian, a co za tym idzie wiele smaków, od gorzkiego po delikatny i słodki. Słodki smak mają liście jarmużu po pierwszych przymrozkach, dla niektórych wówczas jest najsmaczniejszy.

Sezon  na jarmuż to jesień, jarmuż można spotkać w marketach jako produkt rozdrobniony w paczkach, albo na bazarkach warzywnych całe liście w pęczkach.

Dlaczego warto jeść jarmuż? Właściwości!

Jarmuż jest lubiany przez miłośników zdrowego żywienia, ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i urodę, a w połączeniu z kilkoma dodatkami jest naprawdę pyszny.

koktajl z jarmużu w blenderzeJest niezwykle bogaty w  witaminę C, która wspomaga odporność organizmu. W 100 g jarmużu jest około 120 mg witaminy C, czyli więcej niż dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę nawet dla dorosłego mężczyzny. Witamina C jest skutecznym przeciwutleniaczem, który spowalnia proces starzenia, także skóry. Witamina C poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo.

Jarmuż zawiera dużą ilość białka, dlatego jest idealny dla osób, w których diecie nie ma mięsa, a także dla tych, którzy uprawiają sport. Białko to jeden z podstawowych składników odżywczych, który zapewnia organizmowi prawidłowy wzrost i rozwój, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Zawartość wapnia w jarmużu jest większa niż w mleku, w 100 g jest ok 150 mg wapnia. Aby mieć zdrowe kości mocne zęby musimy dostarczać do organizmu odpowiednią ilość wapnia, a koktajl z jarmużu jest znakomitym źródłem tego składnika.

Dzięki dużej zawartości błonnika (w 100g aż 3,6 g) usprawnia przemianę materii, wpływając korzystnie na perystaltykę jelit. Jarmuż jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym 100g to ok 50 kcal dostarczonych do organizmu, idealny dla osób, które dbają o linię.

O innych koktajlach, które pomogą Ci zadbać o linię przeczytasz w naszym poprzednim wpisie: Koktajlowy detoks organizmu - co oczyści Twój organizm?

Imbirowy koktajl z jarmużu (3 porcje) - przepis

koktajl z blandera z jarmużu

Dodatek imbiru to hit o tej porze roku, rozgrzewa, pomaga zwalczyć infekcję, a do tego daje wspaniały aromat. Imbir zwiększa koncentrację i wydajność umysłową

Składniki na smoothie z jarmużu:

- 4 duże liście jarmużu

- ok. 1-2 cm korzenia imbiru

- 4 pomarańcze

- 1 banan

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy umieścić w kielichu blendera i miksować przez 1,5 minuty do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

W modelu G21 Smart Smoothie Vitality, należy wybrać program „Smoothie”, gdzie obroty sa automatycznie stopniowo zwiększane, a czas blendowania trwa 1,5 min. Jeśli używasz G21 Perfect Smoothie Vitality, zacznij blendowanie od najniższych obrotów stopniowo zwiększając przy użyciu pokrętła, czas blendowania 1,5 min.

Dla większości z nas niezwykle ważna w smoothie jest konsystencja, najlepsze jest takie aksamitne bez grudek i włókien. Blendery G21 Smart Smoothie i G21 Perfect Smoothie Vitality bez problemu zblendują jarmuż, nie pozostawiając śladu po łykowatych liściach I twardych łodygach.

przepis na koktajl z jarmużu


Przygotowanie koktajlu z jarmużu z naszymi blenderami jest proste! Sam zobacz:

blender do jarmużu

przygotowanie koktajlu jarmużowego

gotowe smoothie z jarmużu

Prawdziwa bomba witaminowa na jesień. Na zdrowie!