Dlaczego warto włączyć awokado do menu – przepisy na smaczne i zdrowe koktajle
Popularność awokado (smaczliwka wdzięczna) jako składnika kulinarnego o prozdrowotnych właściwościach nie wzięła się znikąd. Już 7000 lat p.n.e. Aztekowie wykorzystywali tę roślinę w celach leczniczych. Nie tylko miąższ z owoców, które dzisiaj właściwie można kupić w każdym sklepie i w takiej formie zna je i spożywa większość z nas. Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje przeciwrobacze działanie skórki z awokado, pasta z pestek ma pomagać na dolegliwości skórne, olej wykazywać działanie ściągające, a liście łagodzić nerwobóle. Najważniejszy jest jednak miąższ owocu, którego cenne składniki pomagają w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zapaleniu oskrzeli, w zwalczaniu bólów brzucha, biegunki, a nawet wspomagają walkę z otyłością.
Właściwości awokado
Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9, omega 6, omega 3), które są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Spożywanie miąższu z awokado polecane jest osobom chorym na miażdżycę, zmagającym się z nadciśnieniem i jako uzupełnienie diety. Japońscy naukowcy w swoich badaniach wskazują na korzystny wpływ awokado na regenerację wątroby uszkodzonej wirusem WZW typu C. Owoc awokado to także źródło witamin (z grupy B, witaminy C, A, E) i makro- i mikroelementów (potas - więcej niż w bananach, fosfor, wapń, magnez, jod, cynk, miedź, żelazo) i przeciwutleniaczy (substancji o działaniu przeciwnowotworowym). Pomimo, że awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców (100g – 169 kcal), to zalecane jest włączenie go do menu w diecie odchudzającej - zjedzenie tylko ½ owocu daje długie uczucie sytości, a przy tym dostarcza organizmowi potrzebnych składników mineralnych i witamin.
Nie tylko jako pasta na kanapkę czy składnik sałatki - awokado na koktajl!
Meksykańska guacamole, brazylijskie lody z awokado, sałatka copp – w takich wersjach kulinarnych awokado jest najpopularniejsze. Coraz chętniej jednak sięgamy po koktajle z awokado - odżywcze, zdrowe, smaczne o aksamitnej strukturze i pięknym kolorze – rozkosz dla zmysłów, wsparcie dla kondycji ciała.
Poznaj nasze przepisy na koktajle z awokado z blendera
W sezonie letnim warto sięgnąć po jagody, maliny, borówki, które bardzo dobrze komponują się z awokado.
Najlepiej koktajl z awokado przygotować w blenderze kielichowym (u nas Vitality G21 Perfect Smoothie 1680W) - bez bałaganu, wysiłku - kiedy przyjdzie nam ochota na smoothie, koktajl… (Sprawdź na naszym blogu do czego można jeszcze wykorzystać blender).
Przepis I
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szklanka jagód (malin, borówek)
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
Przepis II
- 1 awokado
- 2 banany
- garść liści szpinaku
- 1 jabłko
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sok z ¼ cytryny
Przepis III
- 1 awokado
- 1 mango
- 1 cm korzenia imbiru
- mały jogurt naturalny
Przepis IV
- 1 awokado
- garść świeżych liści szpinaku
- 1 banan
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka mleka roślinnego
Przepis V
- 1 awokado
- 1 kiwi
- 1 banan
- sok z ¼ cytryny
- mały jogurt naturalny
Dzięki dodatkowi soku z cytryny koktajle zachowują ładny kolor (nie ciemnieją).
A teraz ciekawostki - z nimi koktajl z awokado nabierze nowego znaczenia
W języku Azteków awokado nazywano Ahuacuatl – drzewo, na którym rosną jądra (kształt owoców). Owoce uznawano za silny afrodyzjak i nie pozwalano spożywać ich dziewicom.