Lato – kochamy je za słońce, kawiarniane, letnie ogródki, wakacje i ... stragany pełne witamin. Chociaż doczekaliśmy czasów, że na zielonym ryneczku praktycznie przez cały rok dostępne są warzywa i owoce nawet takie jak pomidory, ogórki czy truskawki, które jeszcze kilka lat temu można było nabyć o przypisanej im porze roku, to smaku i aromatu tych rodzimych nie zastąpią żadne inne, chociażby najpiękniejsze, najdorodniejsze z najbardziej odległych zakątków świata. Sezonowość przyrody w naszych warunkach klimatycznych jest czymś normalnym i od zawsze wiadomo było, kiedy przychodzi czas na sałatę, kiedy na pomidory, a kiedy na dynię. To właśnie lato jest tą porą roku, kiedy „swoich” warzyw i owoców mamy najwięcej. Aromatyczne truskawki, pachnące pomidory, pyszne marchewki...nie sposób je wszystkie wymienić. Ale zjadać - nawet trzeba. Letnie owoce i warzywa to nie tylko kolory i smaki, ale prawdziwa skarbnica witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika - składników niezbędnych dla prawidłowego działania organizmu. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia to one powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu. Świeże, zjadane w ilości 5 porcji dziennie to najlepsze źródło cennych dla zdrowia składników

Jakie warzywa i owoce warto jeść latem?

truskawki w letnich potrawachWszystkie dostępne. Podstawa: różnorodność. Ponieważ warzywa i owoce ze względu na kolor i podobne właściwości dzielimy na 5 grup (kolorystycznych), to najlepiej, by każdego dnia w naszym menu znalazło się przynajmniej jedno warzywo i owoc z każdej grupy. I tak: zielona to np.: ogórek, szpinak, brokuły, sałata. Czerwona: pomidor, papryka truskawki, arbuz. Biała: kalafior, czosnek, cebula, por. Żółto-pomarańczowa: marchewka, morele, brzoskwinie. Czarna: borówka, bakłażan, czarna porzeczka. Warzywa i owoce mają tę zaletę, że można je spożywać na szereg sposobów. Najzdrowsze są oczywiście w wersji na surowo, a więc zjadane w całości lub w postaci surówki, koktajlu, soku. Śniadanie, obiad, kolacja, przekąska - powinny być tak skomponowane, by warzywa i owoce miały stały w nich udział.

Kiedy w wyposażeniu kuchennym posiadamy blenderwyciskarkę wolnoobrotową o urozmaicenie menu warzywno-owocowego jest dużo łatwiej i przygotowanie posiłków na ich bazie jest o wiele prostsze. Jeśli takowych urządzeń brakuje w Twojej kuchni, warto się w nie zaopatrzyć. Proponujemy sprzęt marki Vitality G21. Duża moc, wydajność, niezawodność. (Więcej o zaletach wyciskarek wolnoobrotowych i blenderów tej firmy przeczytasz na naszym blogu, znajdziesz też mnóstwo sprawdzonych przepisów na potrawy, które przyrządzisz z pomocą tych urządzeń.

Przykładowe letnie menu – warzywa i owoce w roli głównej

Śniadanie:

Krem jaglano-owsiany z owocami jagodowym

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny (do smaku)
  • świeże owoce (jagody, maliny, borówki)

Na ok. 3,5 szklanki wrzątku wsyp: 1 szklankę kaszy jaglanej i 2 łyżki płatków owsianych. Gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól i masło do smaku. Zmiksuj w blenderze na gładki krem dodając miód i sok z cytryny. Powstały krem przełóż do miseczki, posyp świeżymi owocami.

A może owsianka z blendera? <---KLIKNIJ i wypróbuj nasze przepisy

Drugie śniadanie:

Sok marchwiowo-selerowy

  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko

Letnie warzywaObiad:

Zupa krem z kalafiora

  • 1 litr bulionu (warzywnego)
  • 1 nieduży kalafior
  • 40dkg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oliwy

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wszystko razem podsmaż około 5 minut. Dodaj bulion i kalafior podzielony na różyczki. Gotuj zupę do miękkości warzyw. Dodaj śmietanę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do miseczek, posyp natką pietruszki.

Podwieczorek:

Kisiel gruszkowy (1 porcja)

  • 1 gruszka
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie - miód do dosłodzenia

Wlewamy wodę do garnka, zanim się zagotuje, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ścieramy gruszkę na tarce (duże wiórka) i wrzucamy do garnka. Jeśli potrzeba, dolewamy wody (woda powinna przykrywać owoce). Dodajemy przyprawy. Mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kisielu.

Na podwieczorek polecamy również nasz przepis na zdrowe ciasteczka owsiane <--- KLIK

Kolacja:

Pasta z pieczonych warzyw do pieczywa

  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • oregano, słodka papryka, sól i pieprz

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° (około 20-25 minut). Z upieczonej papryki można zdjąć skórkę. Przekładamy warzywa do kielicha blendera, miksujemy z dodatkiem przypraw i 1 łyżki oliwy. Podajemy z pieczywem.

“Żeby życie miało smaczek, raz jabłuszko, raz buraczek”.