Mrożony deser, tak jak wiele innych wynalazków ma swoje korzenie w Chinach, gdzie znany już był trzy tysiące lat temu. Recepturę do Europy (a konkretnie na Sycylię) przywieźli Arabowie w X wieku. Do Polski przepis trafił dość późno, bo pierwsze wzmianki o sorbetach pochodzą z XVII wieku i z pewnością oprócz szlacheckich dworów niewielu zwykłym ludziom dane było rozkoszować się tym ekskluzywnym jak na owe czasy deserem. Można powiedzieć, że dopiero w okresie międzywojennym lody stały się bardziej znane. Największą popularność przyniosły lodom letnie wakacje w okresie PRL-u, a to za sprawą nie tyle lodów na patyku, ale towarzyszącym ich sprzedaży rymowankom typu "lody, lody dla ochłody", "ludzie, wyłaźcie z wody, teraz przyszedł czas na lody" i wielu, wielu innym.

Dzisiaj lody są towarem ogólnodostępnym, nieco spowszedniałym, które ze smakiem z dzieciństwa często niewiele mają wspólnego. Do tego nigdy nie wiadomo, ile w nich naturalności, a ile chemicznych dodatków. Cóż, kiedy lato rządzi się swoimi prawami i bez lodów byłoby po prostu nudne. Wielu z nas mrożone desery uważa za najlepsze na świecie, nie mówiąc o dzieciach, które są prawdziwymi "lodożercami" i nie wyobrażają sobie bez nich dnia. Ale lody mogą być zdrowe, mogą być pyszne i można je przygotować w domu. Wystarczy trochę chęci, w zależności od wersji jaką chcemy uzyskać: świeże owoce, produkty mleczne i dekoracyjne (pyszne) dodatki i wyciskarka wolnoobrotowa z przystawką do lodów. O tak, lody i sorbety przygotujesz w wyciskarce, w dodatku nie napracujesz się przy ich produkcji, smak sam sobie stworzysz komponując z własnych składników i z pewnością będą to desery zdrowe, orzeźwiające o intensywnym, owocowym smaku – bez konserwantów i sztucznych dodatków. Wyciskarka wolnoobrotowa z założenia służy do przygotowywania świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw, ale dzięki przystawkom możesz przygotować lody, musy, masło orzechowe, sorbety, puree, makaron, zmielić mięso. Wystarczy kupić wyciskarkę Vitality G21 model GraciosoChamber czy Gourmet, by mieć pod ręką wydajne urządzenie o wielu możliwościach. Do przygotowania lodów wystarczy sito wyciskarki wymienić na przystawkę do lodów.

Lody i sorbety - sposób na ochłodę i zdrowy deser - przepisy

Najpopularniejszy sorbet, czyli lody z mrożonych owoców przygotujesz z bananów.Sorbet - mrożony deser z wyciskarki

Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

Przepis I:

  • ½ kg bananów
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie - miód do smaku i odrobina wanilii

Banany należy obrać i pokroić w plasterki, włożyć do zamrażarki na 1-2 godziny. Sok z cytryny z miodem również zamrozić. Przemrożone składniki należy przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową z przystawką do lodów. Zmielony produkt przełożyć do pucharków, udekorować sosem czekoladowym lub prażonymi płatkami migdałowymi. Jeśli lody wyjdą mało zmrożone, można je ponownie włożyć do zamrażarki na 1 godzinę (od czasu do czasu zamieszać, by otrzymać potrzebną konsystencję). W podobny sposób możesz przygotować sorbet z innych, ulubionych owoców - moreli, mango, truskawek, jagód.

Jeśli wolisz lody mleczne - wypróbuj ten przepis.

Przepis II:

  • 30dkg malin
  • 2 serki waniliowe po 150g
  • miód lub syrop z agawy (jeśli wolisz słodsze lody)
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Zmrożone maliny i serki na przemian wrzucać do podajnika wyciskarki. Deser przełożyć do pucharków. Udekorować.

Sorbety z wyciskarki przygotujesz także bez przystawki do lodów. Wystarczy sok owocowy o większej gęstości (regulator gęstości posiada wyciskarka G21 Chamber) przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.

Posiadanie wyciskarki wolnoobrotowej daje mnóstwo możliwości na zdrowe soki i desery. Dla osób dbających o zdrową posiłki to urządzenie nieodzowne.

I w nawiązaniu do czasów (wiemy jakich) - "czy kto stary, czy kto młody, niech sam zrobi zdrowe lody" :).