Owsianka śniadaniowa z blendera - jak ją przygotować?

Owsianka śniadaniowa z blendera - jak ją przygotować?

Czy dacie wiarę, że owsianka spożywana na śniadanie nie jest wymysłem współczesnych czasów wynikającym z” mody” na zdrowe odżywianie, ale była popularna już w epoce brązu (czyli 1800-1700 lat p.n.e.)? Zjadano ją w średniowieczu, dawała siłę robotnikom w czasach rewolucji przemysłowej, a potem na długie lata o owsiance zapomniano. Nie dlatego, że przestała ludziom smakować, ale dlatego, że kojarzyła się z pożywieniem biedniejszych warstw społecznych, a o jej wartościach prozdrowotnych nikt głośno nie mówił. “Człowiek nie koń - owsa jeść nie będzie”, a jednak...Może nie owies, a owsianka obecnie znajduje się w czołówce najpopularniejszych i najzdrowszych posiłków. Skąd taka odmiana? Być może zainteresowanie nią zbiegło się z modą na bycie” fit” - chociaż w tej chwili to już nie tylko moda, ale świadomość, że zdrowe odżywianie zapewnia "zdrowie ciała i ducha". Z pewnością do popularności owsianki przyczyniły się badania naukowe, które pokazały jakie korzyści dla organizmu niesie jej spożywanie, szczególnie kiedy stanowi posiłek na dobry początek dnia.

przepis na owsiankę z blendera

Co niezwykłego jest w owsiance śniadaniowej?

Owsiankę przygotowuje się z płatków owsianych, czyli ze sprasowanych ziaren owsa. Im mniej przetworzone płatki, tym zdrowsze. Zwykłe - najlepsze, górskie - nieco mniej wartościowe i najmniej dobroczynne. - błyskawiczne. Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają cenne składniki odżywcze takie jak witaminy z grupy B, E oraz minerały: potas, magnez, selen, wapń, cynk, żelazo. Co daje zatem zjadanie owsianki na śniadanie? Energię i uczucie sytości na wiele godzin. Poza tym porannej porcji owsianki zawdzięczamy wsparcie pracy jelit, zarządzanie gospodarką węglowodanową, obniżanie poziomu złego cholesterolu i zapobieganie tworzeniu się płytek miażdżycowych. Witaminy z grupy B poprawiają pamięć i koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu. Witamina E jest silnym antyoksydantem. Selen i magnez wspierają funkcje mózgowe.
Tylko co zrobić, kiedy tradycyjna owsianka nie chce przejść przez gardło? Otóż śniadaniowa owsianka może przybierać różne postaci - chociażby odżywczego koktajlu, który przygotujesz w kilka chwil przy użyciu blendera kielichowego. Jeśli używasz płatków zwykłych, najlepiej je namoczyć przez noc. Górskie wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać kilka minut, błyskawiczne nie potrzebują namaczania. Czas na konkrety, przepis na owsiankę z blendera znajdziesz właśnie w naszym wpisie!

Szukasz sprawdzonych przepisów na zdrowe desery z blendera? Zachęcamy do lektury!

Poznaj najlepsze przepisy na owsiankę z blendera

1. Koktajl truskawkowo - owsiany

  • 3- 4 łyżki namoczonych płatków owsianych
  • jogurt naturalny 400g
  • garść truskawek (borówek, malin lub innych ulubionych owoców)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji.

2. Koktajl owsiany z cynamonową nutą

  • 1 jabłko
  • 1 mały banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • cynamon ½ łyżeczki
  • 1 szklanka ulubionego mleka roślinnego (może być także krowie)

Składniki zblendować na koktajl.

3. Czekoladowa rozkosz – owsianka z blendera

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 banany
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 1 szklanka dowolnego mleka

4. Malinowe smoothie z płatkami owsianymi

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z malin
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Składniki zblendować. Jeżeli smoothie z płatków owsianych jest zbyt gęste, można rozrzedzić je wodą.Zaletą owsianki z blendera jest to, że nie wymaga wiele pracy. Jest idealna na śniadanie. Sprawdzi się jako przekąska. Jej skład można modyfikować w zależności od posiadanych składników. Gwarancja dobrego poranka poranka – koktajl śniadaniowy z płatkami owsianymi!

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Dodawanie komentarza

Product successfully added to the product comparison!