Czy dacie wiarę, że owsianka spożywana na śniadanie nie jest wymysłem współczesnych czasów wynikającym z” mody” na zdrowe odżywianie, ale była popularna już w epoce brązu (czyli 1800-1700 lat p.n.e.)? Zjadano ją w średniowieczu, dawała siłę robotnikom w czasach rewolucji przemysłowej, a potem na długie lata o owsiance zapomniano. Nie dlatego, że przestała ludziom smakować, ale dlatego, że kojarzyła się z pożywieniem biedniejszych warstw społecznych, a o jej wartościach prozdrowotnych nikt głośno nie mówił. “Człowiek nie koń - owsa jeść nie będzie”, a jednak...Może nie owies, a owsianka obecnie znajduje się w czołówce najpopularniejszych i najzdrowszych posiłków. Skąd taka odmiana? Być może zainteresowanie nią zbiegło się z modą na bycie” fit” - chociaż w tej chwili to już nie tylko moda, ale świadomość, że zdrowe odżywianie zapewnia "zdrowie ciała i ducha". Z pewnością do popularności owsianki przyczyniły się badania naukowe, które pokazały jakie korzyści dla organizmu niesie jej spożywanie, szczególnie kiedy stanowi posiłek na dobry początek dnia.
Co niezwykłego jest w owsiance śniadaniowej?
Owsiankę przygotowuje się z płatków owsianych, czyli ze sprasowanych ziaren owsa. Im mniej przetworzone płatki, tym zdrowsze. Zwykłe - najlepsze, górskie - nieco mniej wartościowe i najmniej dobroczynne. - błyskawiczne. Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają cenne składniki odżywcze takie jak witaminy z grupy B, E oraz minerały: potas, magnez, selen, wapń, cynk, żelazo. Co daje zatem zjadanie owsianki na śniadanie? Energię i uczucie sytości na wiele godzin. Poza tym porannej porcji owsianki zawdzięczamy wsparcie pracy jelit, zarządzanie gospodarką węglowodanową, obniżanie poziomu złego cholesterolu i zapobieganie tworzeniu się płytek miażdżycowych. Witaminy z grupy B poprawiają pamięć i koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu. Witamina E jest silnym antyoksydantem. Selen i magnez wspierają funkcje mózgowe.
Tylko co zrobić, kiedy tradycyjna owsianka nie chce przejść przez gardło? Otóż śniadaniowa owsianka może przybierać różne postaci - chociażby odżywczego koktajlu, który przygotujesz w kilka chwil przy użyciu blendera kielichowego. Jeśli używasz płatków zwykłych, najlepiej je namoczyć przez noc. Górskie wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać kilka minut, błyskawiczne nie potrzebują namaczania. Czas na konkrety, przepis na owsiankę z blendera znajdziesz właśnie w naszym wpisie!
garść truskawek (borówek, malin lub innych ulubionych owoców)
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji.
2. Koktajl owsiany z cynamonową nutą
1 jabłko
1 mały banan
3 łyżki płatków owsianych
cynamon ½ łyżeczki
1 szklanka ulubionego mleka roślinnego (może być także krowie)
Składniki zblendować na koktajl.
3. Czekoladowa rozkosz – owsianka z blendera
3 łyżki płatków owsianych
2 banany
2 łyżki prawdziwego kakao
1 szklanka dowolnego mleka
4. Malinowe smoothie z płatkami owsianymi
3 łyżki płatków owsianych
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z malin
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
Składniki zblendować. Jeżeli smoothie z płatków owsianych jest zbyt gęste, można rozrzedzić je wodą.Zaletą owsianki z blendera jest to, że nie wymaga wiele pracy. Jest idealna na śniadanie. Sprawdzi się jako przekąska. Jej skład można modyfikować w zależności od posiadanych składników. Gwarancja dobrego poranka poranka – koktajl śniadaniowy z płatkami owsianymi!
Udostępnij ten wpis
Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.
Product successfully added to the product comparison!
Product successfully removed from the product comparison!