Szukając inspiracji na temat do kolejnego wpisu blogowego, pomogła mi kanapka. Taka zwykła, z żółtym serem i pomidorem. Pomidory - to jest to! Jak wygląda i smakuje ten owoc, a może warzywo każdy wie. Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez pomidorów, a jeszcze parę wieków do tyłu uważane były za roślinę ozdobną, w dodatku trującą. Na szczęście ktoś w porę dostrzegł walory pomidorów i dziś są obecne w każdej kuchni w postaci dodatków do kanapek, soków i przecierów.

Jemy pomidory pod różną postacią, ale czy zdajemy sobie sprawę, jaką są skarbnicą witamin i minerałów? W dodatku przetwarzanie nie pozbawia ich właściwości prozdrowotnych, ale wręcz są lepiej przez organizm przyswajane. Mając do dyspozycji blender wysokoobrotowy czy wyciskarkę wolnoobrotową możemy cieszyć się świeżymi, zdrowymi sokami i przecierami z pomidorów codziennie lub przygotować zapasy, które w razie potrzeby będziemy mieli pod ręką. Jeśli w Twojej kuchni brakuje tego typu sprzętu, warto rozważyć taki zakup.


Dobre, wydajne blendery i wyciskarki nie muszą wcale rujnować finansów, wystarczy zaufać marce Vitality G21. Jakość i wydajność urządzeń tej firmy jest porównywalna, a nawet lepsza niż tych od bardziej znanych producentów, a cena bardziej korzystna. Vitality upora się bez problemu nie tylko z pomidorami, ale także z twardymi owocami i warzywami.

Zalety pomidorów

Wróćmy jednak do pomidorów i ich zalet. Smak i zapach - poezja, korzyści dla zdrowia – przeogromne. Czerwony barwnik pomidorów - likopen, jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Opóźnia proces starzenia i neutralizuje wolne rodniki, czyli zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych Pomidory działają moczopędnie, przez co obniżają ciśnienie krwi. Są bogate w potas - wspierają układ krążenia, zawierają luteinę - na wzrok, a także są źródłem witaminy C, A, E, B – czyli dobre na odporność, korzystne dla skóry i układu nerwowego. Co więcej, są idealne dla osób walczących z nadwagą (w 100g –18kcal.).

Jak zrobić przecier pomidorowy przy pomocy blendera?

Wystarczy pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, wrzucić do kielicha blendera i zmiksować. Jeśli chcemy uzyskać przecier bardziej gęsty, wystarczy go odparować w garnku do pożądanej konsystencji (uwaga, do chwili zagotowania przykryć pokrywką - lubi pryskać). Jeśli nie lubimy pestek, należy pulpę przetrzeć przez gęste sito. Taki przecier jest super do zupy pomidorowej i jako baza do sosów.

Przecier pomidorowy z blendera

Jak uzyskać sok z pomidorów?

Umyte pomidory wrzucamy do wolnoobrotowej wyciskarki i po chwili cieszymy się smakiem pysznego soku, który możemy doprawić solą, pieprzem czy bazylią. Wystarczy wycisnąć sok z 3 pomidorów i 1 łodygi selera naciowego, doprawić solą i pieprzem i mamy nowy smak. Dobrze smakuje także wersja z połowy małego arbuza i 2 pomidorów.

sok z pomidorów z wyciskarki

Przecier i sok pomidorowy można przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować. Dzisiaj pomidory są dostępne przez cały rok, jednak najlepiej smakują nasze, rodzime gruntowe, dojrzewające w słońcu i to z nich najlepiej przygotować zapasy w postaci soków czy przecierów.

A czy wiecie, że pomidor nazywany jest jabłkiem miłości? Ile w tym prawdy, a ile mitu – trudno stwierdzić, jednak pewnemu rabinowi pomidor kojarzył się pięknem, miłością i pożądaniem, nazwał go z hebrajskiego agwanija" - jabłko miłości, co po francusku brzmi “pomme d’ amour, stąd już prosta droga do polskiej nazwy "pomidor".

Oczywiście w temacie pomidorów to nie wszystko, dlatego zapraszamy do śledzenia kolejnych wpisów.