Życie w “biegu” i permanentny brak czasu na zdrowy posiłek (nie tylko na jego przygotowanie, ale i zjedzenie) to problem XXI wieku, z którym boryka się miliony ludzi na całym świecie. Konsekwencje takie stanu rzeczy bywają przykre. Złe samopoczucie, problemy zdrowotne, nadwaga i otyłość...Żywieniowa droga na skróty (fast foody, półprodukty, przetwarzana żywność) mimo, że pozwala zaoszczędzić trochę czasu, w odniesieniu do naszego zdrowia, czyni więcej szkody niż pożytku. Na szczęście po latach “uwielbienia” dla takiego sposobu odżywiania i wzrostem świadomości społecznej co do szkód wynikających z niezdrowego stylu życia, przyszło opamiętanie. Coraz więcej osób decyduje się na zmiany. Okazuje się, że “dla chcącego – nic trudnego” i w ferworze obowiązków można wygospodarować czas na zdrowe posiłki, a przynajmniej włączyć do diety świeżo wyciskane soki - bogate źródło witamin, minerałów i składników odżywczych. Wystarczy dobra wyciskarka wolnoobrotowa (np. Vitality G21 Gracioso), świeże warzywa i owoce z “zielonego rynku”, kilka chwil wolnego czasu i pyszną szklankę (najlepiej dwie) zdrowego soku możemy serwować sobie codziennie. Szczęśliwi posiadacze wyciskarki z pewnością zdążyli poznać jej zalety i rozsmakować się w świeżo wyciskanych sokach, zdążyli też zauważyć, że oprócz pysznego soku urządzenie produkuje wytłoki, czyli miazgę z pozbawionych soku owoców i warzyw. Z pewnością nie raz zastawialiście się, co zrobić z pulpą z wyciskarki? Za każdym razem wyrzucać do kosza na odpadki? A gdzie tu polityka “zero waste” - zero odpadów, zero marnowania? No właśnie, pulpę można wykorzystać. I to na wiele sposobów. Tym bardziej, że może nie jest w pełni wartościowym produktem, ale dobrym źródłem błonnika pokarmowego jest z pewnością. A ten wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, daje uczucie sytości.
Sprawdź też Jak wyczyścić wyciskarkę do soków. <----KLIK - Sprawdzone i skuteczne sposoby!
W jaki sposób wykorzystać pulpę z wyciskarki?
Najprościej - nakarmić domowe zwierzątka (świnki morskie, chomiki, króliki). Wykorzystać jako nawóz (przygotować kompostownik z pulpy). Z wytłoków z ogórka czy marchewki możemy zrobić sobie maseczkę kosmetyczną na odświeżenie, zrelaksowanie i poprawienie kolorytu cery. Mimo, że nie wygląda najlepiej, to pulpa z wyciskarki nadaje się do konsumpcji, nie koniecznie jako samodzielna potrawa, bo jest jednak pozbawiona soku i sucha, ale wystarczy kilka innych dodatków i mamy smaczny posiłek. Walory smakowe i zastosowanie pulpy w kuchni są warte poznania.
Poznaj przepisy z pulpy z wyciskarki
Pulpa z wyciskarki to zdrowsza alternatywa do zagęszczenia zupy kremu. To dobra baza do przygotowania sosów. To także ciekawy składnik past kanapkowych, bezmięsnych kotlecików, a nawet słodkości.
I – buraczkowa pasta kanapkowa
- 1 opakowanie serka kanapkowego śmietankowego
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- pulpa z buraczków
- 1 łyżka octu balsamicznego
Składniki na pastę umieścić w kielichu blendera (u nas blender G21 Perfection) i zmiksować na gładki krem. Podawać z ulubionym pieczywem.
II - wegańskie burgery
- pulpa warzywna
- 20 dkg ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 –2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania kotlecików
- olej do smażenia
- Składniki wymieszać w misce, doprawić, formować kotleciki i usmażyć. Podawać w pełnoziarnistej bułce z sałatą i pomidorem.
III – marchewkowe muffiny
- 2 szklanki pulpy z marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
- 3 jaja
- 1 szklanka brązowego cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
Jajka utrzeć z cukrem i olejem, następnie dodać suche składniki, pulpę z marchewki i sok z pomarańczy. Wszystko wymieszać łyżką. Foremki na muffiny wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
Smacznie, w stylu “Zero Waste” - pulpę z wyciskarki można wykorzystać. Wypróbuj każdy z proponowanych sposobów.