Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem plucha, a w powietrzu czuć chłód, warto sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Zupy – to nie tylko ciepły posiłek, ale mnóstwo energii i witamin, których na jesieni Twój organizm po prostu potrzebuje, by prawidłowo funkcjonować i bronić się przed sezonowymi infekcjami. Wykorzystując sezonowe produkty, wzbogacając je aromatycznymi przyprawami, możemy stworzyć kulinarne arcydzieło rozpieszczające kubki smakowe i rozgrzewające ciało lepiej niż wątpliwej jakości suplementy z apteki czy inne specyfiki. Wbrew pozorom przygotowanie zupy nie jest pracochłonne (nawet jeśli zgodnie z przepisem należy użyć do jej przygotowania domowego bulionu warzywnego lub mięsnego). Wystarczy raz na jakiś czas przygotować sporą ilość takiego wywaru i zamrozić w porcjach. W razie potrzeby zawsze mamy pod ręką doskonałą bazę do zupy. A jeśli na talerzu przeraża Was "pływające to i owo", wypróbuj zupy w wersji "krem".

Zupa dyniowa z blendera na jesień

W jesiennym menu nie powinno zabraknąć ziół i przypraw

Nie tylko działanie rozgrzewające organizm, ale także antyseptyczne i wzmacniające odporność wykazują: imbir, czosnek, cynamon, kolendra, goździki, kurkuma, pieprz cayenne. Warto je mieć w domowej kuchni i używać do wzbogacania smaku jesiennych potraw.

Czas poznać przepisy!

Rozgrzewająca zupa dyniowa na jesień

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • po 1/3 łyżeczki cynamonu i kurkumy
  • sól do smaku
  • sok z limonki (do smaku)

W garnku zagotować 1 litr wody. Dodać pokrojone w kostkę warzywa (pietruszka, marchewka, dynia, cebula) oraz starty na tarce imbir. Gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Lekko przestudzoną zupę zblendować dodając mleko kokosowe. Nalać powstały krem do talerzy, udekorować pestkami dyni i suszoną żurawiną.

Sprawdź również: ---> Przepisy na dania z dyni <---

Najprostsza zupa krem ziemniaczano porowa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 pory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietany 18% (można użyć gęstego jogurtu naturalnego)
  • 1-2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka plasterków dobrego boczku

Rozgrzewające zupy na jesień

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, pory pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło i chwilę podsmażyć ziemniaki i pora, pod koniec smażenia dorzucić posiekany czosnek (uważać, by się nie przypalił - nabiera goryczy). Zalać warzywa wodą i gotować około 30 minut. Zupę zblendować (jeśli wyjdzie za gęsta, dolać gorącej wody). Dodać śmietanę i przyprawy – ponownie zmiksować. Na patelni podsmażyć na chrupko plasterki boczku. Zupę podawać z plastrami boczku, udekorowaną zieleniną.

Zupa krem z pieczonej cieciorki i kalafiora z blendera

Składniki:

  • 2 puszki cieciorki
  • średniej wielkości kalafior podzielony na różyczki
  • 3 ziemniaki
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • po 1 łyżeczce kuminu i słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

Piekarnik rozgrzać do 180°. Cieciorkę odcedzić i przepłukać. Na blaszce do pieczenia ułożyć różyczki kalafiora, wsypać cieciorkę. Skropić oliwą, posypać posiekanym czosnkiem i przyprawami. Zapiekać 30 minut od czasu do czasu mieszając warzywa, by się równo upiekły. W garnku rozgrzać oliwę (2 łyżki) i chwilę podsmażyć (2 minuty) pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Do kielicha blendera przełożyć upieczony kalafior i cieciorkę, dodać lekko przestudzony bulion z ziemniakami. Całość zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę. Zupę podawać udekorowaną zieleniną.

Sprawdź również przepisy na: ---> Zupy krem z blendera <---

Nie ma nic lepszego na jesienne chłody niż talerz aromatycznej, rozgrzewającej zupy!