Agrest a właściwie porzeczka agrest (biologiczna nazwa Ribes uva-crispa) to krzew o kolczastych pędach i drobnych, jadalnych owocach występujący w stanie dzikim w Europie, Azji i Afryce. W Polsce uprawiana w przydomowych ogródkach i działkach. Roślina nieco zapomniana, ale warto się nią zainteresować ponownie, ponieważ owoce agrestu to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników. Można je spożywać świeżo zerwana z krzaczka, ale także przygotowywać, soki z agrestu, powidła, kompoty, galaretki na zimę i w ten sposób korzystać z cennych właściwości agrestu przez cały rok.
Sprawdź też jak zrobić dżem z wyciskarki. <----KLIK - Sprawdzone i skuteczne sposoby!
Co takiego ma w sobie sok z agrestu?
Zielone, żółte lub czerwone owoce (w zależności od odmiany) to bogate źródło witaminy C (28 mg w 100g owoców), także B6, A i E. Cenne źródło potasu (198mg w 100g owoców), również fosforu, wapnia, magnezu. Agrest zawiera ponadto duże ilości luteiny, pektyn, kwasów organicznych (palmitynowy, oleinowy, linolowy).
Ze względu na zawartość luteiny (najwięcej w odmianach o czerwonych owocach) agrest korzystnie wpływa na wzrok. Chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Dzięki zawartości potasu – wspomaga pracę serca. Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Kwasy organiczne i pektyny poprawiają trawienie (przeciwdziałają zaparciom i wzdęciom) i wspomagają przemianę materii. Agrest ma działanie moczopędne i żółciopędne. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Sok z agrestu z wyciskarki łagodzi stany zapalne dziąseł i gardła. Zawierając liczne antyoksydanty, zapobiega starzeniu się komórek i rozwojowi chorób nowotworowych. Wyciąg z owoców agrestu wykorzystywany jest jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych. Mimo tylu prozdrowotnych właściwości, agrestu nie powinny spożywać osoby zmagające się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, niewydolnością nerek, zapaleniem jelit. Jak zrobić sok z agrestu?
Sprawdź też czym jest dieta płynna. <----KLIK -
Przepisy na sok z agrestu
Jeśli chcemy zachować smak i zapach agrestowych jagód oraz jego cenne właściwości możemy przygotować pyszny sok z agrestu z wyciskarki na zimę. Wbrew pozorom nie jest to proces skomplikowany. Wystarczy dobra wyciskarka wolnoobrotowa, świeże owoce agrestu i trochę chęci. Przed rozpoczęciem “sokowej” produkcji należy przygotować słoiki bądź butelki szklane, w których sok będziemy przechowywać (pamiętaj o wymyciu i wyparzeniu naczyń i nakrętek). Agrest myjemy i usuwamy szypułki, odsączamy na sicie. Z sok wyciskamy z agrestu przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej (polecamy sprzęt G21 Gracioso). Otrzymany sok przelewamy do garnka. Dodajemy na każdy litr soku 150g cukru i zagotowujemy (nie zapominaj o częstym mieszaniu). Gorący sok z agrestu przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Dla pewności, że nasz sok z agrestu z wyciskarki dobrze się przechowa, możemy przetwory poddać pasteryzacji.
A teraz pora na kilka mniej znanych ciekawostek o agreście. Jeśli mowa o winorośli Północy, to chodzi o agrest. Gałązki dzikiego agrestu wieszane w oknach i przy framugach drzwi miały odpędzać nieszczęścia. Angielska nazwa agrestu to “goosberry” - gęsia jagoda (owoce agrestu dodawane do pieczonej gęsi). Z Anglii wywodzą się również wierzenia o tym, jakoby w krzewach agrestu swoje mieszkanie miały wróżki i skrzaty.P