Nie ma nic lepszego na przeziębienie niż sok z malin, tak mawiały nasze babcie i serwowały wnukom herbatkę z tym przepysznym, aromatycznym dodatkiem. Oczywiście sok musiał być własnej roboty. I mówiąc szczerze, mimo różnych specyfików na zaziębienie dostępnych w aptece, nie ma to jak sok z malin z wyciskarki.

Dlaczego sok z malin ma tak dobre właściwości?

Maliny to rośliny wieloletnie z rodziny różowatych, powszechnie występujące w Polsce. W stanie naturalnym porastające zręby lasów. Za ojczyznę malin uważa się Grecję, a dokładnie górę Ida na Krecie (prawdopodobnie stąd wywodzi się łacińska nazwa rośliny “Rubus idaeus”. Pierwsze pisemne wzmianki o malinach pochodzą z 300 r p.n.e., a pierwsze ich uprawy ze średniowiecznych ogródków przyklasztornych. A czy wiecie, że nasz kraj należy do czołowych producentów tych owoców, z czego ¾ pochodzi z Lubelszczyzny? Co ciekawe, dzięki temu, że mamy i letnie, i jesienne odmiany rośliny, możemy zajadać się owocami od lipca aż do października. Maliny to także pyszny dodatek do wielu potraw (nie tylko deserów) oraz główny składnik przetworów: soków, syropów, dżemów, konfitur, nalewek. Dobroczynny wpływ malin na zdrowie jest znany od wieków (już Hipokrates wspominał o malinach jako środku napotnym). Medycyna ludowa doceniała ich potencjał i o dziwo, we współczesnej też znalazły swoje miejsce (zarówno owoce jak i liście są surowcem zielarskim). Sprawdź, jak zrobić sok z malin z wyciskarki wolnoobrotowej.

Sprawdź też przepisy na sok z kapusty<----KLIK - Idealny na zwiększenie odporności!

Piękny kolor i niebiański smak to nie wszystko – maliny to prawdziwa skarbnica cennych dla organizmu substancji

Bogactwo witamin: A, C, E i z grupy B (B1, B2, B3). Minerały: potas, wapń, magnez, cynk, selen, żelazo. Substancje bioaktywne takie jak: karotenoidy, pektyny, olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne, antyoksydanty sprawiają, że maliny wykazują szerokie spektrum działania z korzyścią dla naszego zdrowia i samopoczucia. Po pierwsze: działają przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe (kwas elagowy). Poprawiają perystaltykę jelit, wzmacniają układ krwionośny, wspierają odporność. Najbardziej znane zastosowanie malin (szczególnie w postaci soku z malin z wyciskarki na zimę) to: zwalczanie gorączki, łagodzenie bólów gardła, przeciwkaszlowe, napotne, uspokajające i obniżające ciśnienie krwi.

Przepis na sok z malin

Czy sok z malin na zimę z wyciskarki zachowuje cenne właściwości owoców?

Sok z malin pozyskiwany ze świeżych owoców, z wyciskarki wolnoobrotowej i wypijany od razu po przygotowaniu, jak najbardziej. Ten przygotowywany na zimę nie jest już tak w pełni wartościowy, ale nadal zachowuje wiele ze swoich cennych właściwości. Warto mieć go w swojej spiżarni. Oprócz prozdrowotnych właściwości na jego korzyść przemawia nieskomplikowany proces pozyskiwania. Wystarczy dobra wyciskarka wolnoobrotowa (marka Vitality G21 ma kilka odpowiednich modeli, np. G21 Gracioso), dobrej jakości owoce i odrobina wolnego czasu. 

Sok z malin na zimę

Przepis na sok z malin na zimę - nie może się nie udać

Jak zrobić sok z malin? Owoce należy przebrać i krótko przepłukać. Następnie przy pomocy wyciskarki pozyskać z owoców sok. By mieć pewność, że będzie się dobrze przechowywał, dokładamy cukier. Na 1 kg malin będziemy potrzebować około 1 szklanki. Otrzymany z wyciskarki sok przelewamy do garnka, dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gorący, przelewamy do wcześniej przygotowanych, wymytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Sok z malin z wyciskarki możemy także bez gotowania wymieszać z cukrem, ale wówczas słoiczki czy butelki z przetworami musimy poddać pasteryzacji np. umieszczając w piekarniku nagrzanym do 120 przez 30 minut.

Na przeziębienie, do napojów, drinków, deserów - domowy sok z malin jest niezastąpiony.

Wykorzystaj nasze wyciskarki do soków <----KLIK

Jeśli nie masz uczulenia na maliny, korzystaj z ich dobrodziejstwa. W jednej tylko sytuacji malin unikaj – kiedy ktoś chce Cię w nie wpuścić.