Anemia (niedokrwistość) to patologiczny stan w organizmie wywołany zaburzeniami w funkcjonowaniu układu krwiotwórczego. Na niedokrwistość mogą wskazywać takie objawy jak: osłabienie, przewlekłe zmęczenie, bole i zawroty głowy, senność, spadek koncentracji, bladość skóry, duszności, tachykardia i utrata przytomności. Nie wolno bagatelizować żadnych niepokojących znaków ze strony organizmu i w pierwszej kolejności należy skontrolować stan swojego zdrowia. To lekarz na podstawie wywiadu i wyników badań, które z pewnością zleci będzie w stanie określić, co nam dolega. O anemii mówimy w przypadku spadku całkowitej liczby czerwonych krwinek, spadku poziomu hemoglobiny (bierzemy pod uwagę przyjęte normy dla danego wieku i płci) oraz obniżenia zdolności krwi do przenoszenia tlenu. Przyczyny anemii mogą być różne, co skutkuje występowaniem wielu typów niedokrwistości. Do najczęstszych przyczyn należą deficyty żelaza i witamin krwiotwórczych w organizmie, utrata krwi, choroby, a także obciążenia genetyczne.
Sprawdź też soki na cholesterol. <----KLIK - Sprawdzone i skuteczne przepisy!
Sprawdzone soki na anemię i ich zalety spożywania
Czy niedokrwistości można zapobiegać?
Anemii można zapobiegać oraz wspomagać jej leczenie. Zdrowy tryb życia (aktywność ruchowa, zbilansowana dieta, odpowiednia ilość snu, unikanie stresu) zdecydowanie pomagają w utrzymaniu organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji. Dieta na niedokrwistość powinna być oparta na produktach z dużą zawartością żelaza, witamin z grupy B (głównie B12), kwasu foliowego i witaminy C. Pamiętać należy, że żelazo jest jednym z najsłabiej wchłanianych pierwiastków. Lepszą przyswajalność (na poziomie 25%) wykazuje żelazo hemowe pochodzące z produktów odzwierzęcych (mięso i jego przetwory, podroby) niż żelazo niehemowe (5 -10%) pochodzenia roślinnego. Wchłanianie żelaza poprawia obecność witaminy C, a utrudnia jednoczesne spożywanie pokarmów bogatych w wapń.
Warzywa i owoce sprzymierzeńcem w walce z anemią
Jeśli mowa o zbilansowanej diecie z uwzględnieniem przeciwdziałania anemii to nie może zabraknąć w niej warzyw i owoców takich jak buraki, ciemne warzywa liściaste, granaty, czarna porzeczka, natka pietruszki, cytrusy, papryka, warzywa strączkowe. Surowe warzywa i owoce można spożywać na wiele sposobów. Zdrową i smaczną formą są świeżo wyciskane soki na anemię – najlepiej uzyskane przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej.
Jakie soki na anemię? Prezentujemy sprawdzone przepisy
Czerwone buraki w roli głównej
I
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- sok z ½ cytryny
II
- 1 burak
- 2 marchewki
- 1 pomarańcza
- 1 cm korzenia imbiru
III
- 2 buraki
- 1 cm korzenia imbiru
- 2 jabłka
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki selera naciowego
IV
- 2 buraki
- 2 marchewki
- ¼ szklanki malin
- kilka liści świeżego szpinaku
Zielone warzywa – stop anemii
I
- 2 marchewki
- 1 pęczek szpinaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
II
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- pęczek natki pietruszki
Sprawdź też przepisy na soki wzmacniające organizm. <----KLIK!
Wyciskane soki na anemię i ich właściwości
Czy wyciskanie soków na anemię jest pracochłonne i trudne? Jeżeli zapatrzysz się w dobrej jakości wyciskarkę wolnoobrotową np. marki Vitality G21, która świetnie sobie radzi z warzywami liściastymi i twardymi warzywami i owocami, pozyskiwanie soków będzie łatwe i przyjemne. Świeżo wyciskane soki na anemię z wyciskarki zachowują wszystkie cenne składniki surowców. Nie tylko na anemię, ale dla zdrowia w ogóle warto włączyć je do codziennego menu.
Z anemią jest tak, jak z każdą inną chorobą - “lepiej zapobiegać niż leczyć”. Zdrowy tryb życia oparty na zbilansowanej diecie i regularnej aktywności ruchowej to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia.