Zimne noce, chłodne poranki, to znak, że jesień już tuż, tuż. O ile wizja babiego lata, grzybobrania i złotych liści jest bardzo atrakcyjna, o tyle katar, kaszel i “łamanie w kościach” już niekoniecznie. Mimo zdrowego trybu życia nietrudno “złapać” przeziębienie, kiedy wokoło wszyscy prychają i kichają. Sezon jesienno-zimowy sprzyja chorobom wirusowym. Co zrobić, by uniknąć zachorowania, a jeśli już do niego dojdzie, skutecznie z nim walczyć? Na swoją odporność pracujemy cały rok. Aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie, to podstawa, a dieta bogata w owoce i warzywa, jeśli nie uchroni nas przed grypą, to na pewno złagodzi jej przebieg. A kiedy już “dopadnie” nas złośliwy wirus, nie biegnijmy od razu do apteki. Na choroby wirusowe nie pomogą antybiotyki ani cudowne specyfiki z telewizyjnych reklam. “Wirusówki” rządzą się swoimi prawami. Najlepiej je “wyleżeć” i w naturalny sposób wspomóc organizm w walce z chorobą. Domowe antybiotyki w szklance, czyli soki ze świeżych owoców i warzyw, to nie tylko witaminowo mineralna bomba, która wzmocni organizm, ale również pomoże w walce z objawami infekcji. Świeżo wyciskane soki na przeziębienie nie tracą cennych składników, są dobrze przyswajane,  nie obciążają układu trawiennego, dużo szybciej są wchłaniają i docierają do każdej komórki naszego ciała. Zwykle, kiedy dopada nas “choroba” nie mamy apetytu,  więc picie soków uchroni nas również przed osłabieniem i odwodnieniem organizmu.


Przygotuj się na jesień, pij soki!


Bez względu na aurę za oknem, nie rezygnuj z aktywności. Nawet krótki spacer w deszczu dotlenia i hartuje ciało. Zawalcz o odporność pijąc soki oczyszczające i uodparniające. Dzięki wolnoobrotowej wyciskarce uzyskasz z owoców i warzyw wszystko, co najlepsze (wielofunkcyjny model możesz również wykorzystać do zrobienia sorbetu, przecieru, koktajlu).

Sok marchwiowy na przeziębienie

Sok oczyszczający:

5 marchewek,
3 jabłka ze skórką,
1 burak.

Pokrojone składniki wrzucamy do wyciskarki, pijemy od razu po wyciśnięciu (pozbawiony toksyn organizm lepiej radzi sobie z wirusami).

Sok na odporność:
2 pomarańcze,
1 cytryna,
½ grejpfruta (można dosłodzić łyżką miodu).

Owoce cytrusowe są naturalnym źródłem witaminy C, a miód działa antyseptycznie. Pijąc 1 szklankę dziennie takiego soku, wspierasz swoją odporność.

Soki na jesień - jakie owoce i warzywa wykorzystać?


Warzywa: marchew, dynia, buraki, cebula, czosnek, korzeń imbiru i chrzanu, jarmuż
Owoce: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, granaty, żurawina, świeże daktyle, jabłka, ananasy
Przyprawy: kurkuma, cynamon, chili


O właściwościach owoców i warzyw przeczytasz w innych wpisach na naszym blogu, np. Z jakich owoców wyciskać soki?. W okresie przeziębieniowym nie powinno w naszych sokach zabraknąć kurkumy. Niewiele osób wie, że ma ona silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Podobnie imbir, który dodatkowo ma właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, a np. chrzan - oprócz wzmacniania odporności, rozpuszcza nadmiar śluzu w drogach oddechowych.

Sok imbirowo cytrynowy na przeziębienie


Przepisy na domowe soki na przeziębienie

Poniżej znajdziecie przepisy na domowe soki na przeziębienie, które świetnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym:

  1. 1 pomarańcza, 1 cytryna, 5 marchewek, 2 ząbki czosnku, po 2 cm kłacz imbiru i kurkumy (kurkumę można zastąpić łyżeczką sproszkowanej), szczypta pieprzu (w jego towarzystwie lepiej przyswaja się kurkuma), kropla dobrej oliwy.

  2. plaster czarnej rzepy lub białej rzodkwi, 1 marchew, 1 pomarańcza, pół grejpfruta, plaster świeżego ananasa, 1 ząbek czosnku, 1 cm korzenia imbiru, szczypta rozgrzewającego chili

  3. 1 jabłko ze skórką, 1 burak, 150g malin, 1/3 łyżeczki cynamonu (cynamon ma właściwości rozgrzewające)

Nie daj się jesiennemu przeziębieniu! Jeśli jeszcze nie skorzystałeś z dobroczynnego działania świeżo wyciskanych soków, czas najwyższy włączyć je do jadłospisu.