Jesień to piękna i malownicza pora roku. To idealny czas dla smakoszy produktów sezonowych. Warto wykorzystać ten czas w pełni i zaopatrzyć organizm w wartościowe składniki i witaminy. Na miejscowych targach i w supermarketach możemy dostać warzywa sezonowe, z których warto przyrządzić rozmaite potrawy i przetwory. To przede wszystkim czas zbiorów cennych produktów, które w sezonie są zdecydowanie tańsze. Pozwól jesieni zawitać i w Twojej kuchni. 

Jakie warzywa sezonowe królują jesienią?

Ta chłodna pora roku to przede wszystkim raj dla zbieraczy grzybów. Chodź sezon zbierania zaczyna się trochę wcześniej - przetwory i suszenie tych produktów odbywa się jesienią. W ściółce leśnej warto wypatrywać borowiki, koźlaki czy maślaki. Prawdziwi grzybobracze potrafią stworzyć z nich cuda. 

Jesienią warto zbierać bogate w witaminy owoce i warzywa sezonowe, które mają niezwykły smak. To przede wszystkim sezon na warzywa dyniowate, które są niezwykle cenione w polskiej kuchni. Do rodziny tej należą dynie, cukinie, patisony i kabaczki. Główna przedstawicielka - dynia - to bogactwo wartości odżywczych. Poza miąższem szczególnie cenionym są pestki, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C.O ile pestki są zwykle dodatkiem do potraw i formą przekąski, miąższ wykorzystywany jest jako główny produkt niektórych potraw. Jesienne warzywa takie jak cukinia, bakłażan, patisony czy kabaczki idealnie nadają się do marynowania oraz konserwowania. Można z nich przyrządzić kremy, smażone placuszki, leczo czy słodkie desery.

Dlaczego warto uwzględniać w menu jesienne warzywa?

W każdym sezonie warto korzystać jak najwięcej z produktów, które matka natura nam dała. Jesień to przede wszystkim czas, w którym warto uwzględniać w menu produkty bogate w witaminy i składniki odżywcze. Wiele osób zastanawia się co zrobić z warzyw jesiennych, Okres przeziębień należy zwalczać poprzez serwowanie organizmowi produktów, które będą zwalczać objawy gryp i chorób. Warzywa sezonowe takie jak buraki, warto uwzględniać w potrawach. Produkt ten zwiększa odporność organizmu i wspomaga układ krwionośny. Niezwykle ceniona dynia zapobiega nowotworom, natomiast cukinia wspomaga procesy trawienia. W potrawach warto też uwzględniać gruszki, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Jesień to pora roku, kiedy zaczynamy używać rozgrzewających przypraw w naszej kuchni.

Jesienne warzywa

Jesienne soki - czyli przepisy na zdrowie

Soki warzywne to doskonałe rozwiązanie w walce do prawidłowej odporności. Jesienią, nasz organizm jest szczególnie narażony na wirusy. Dlatego warto już zawczasu dostarczyć organizmowi cennych wartości odżywczych i witamin. W tej chłodnej porze roku należy uwzględniać w menu sezonowe warzywa i owoce. Kluczowymi produktami są: dynia, jarmuż, jabłko, czy burak. Warto połączyć je z innymi cennymi składnikami. Wyciskarka do soków zdecydowanie usprawni i uprzyjemni czas przygotowania zdrowego i pełnego witamin soku. 

Garść przepisów na soki z jesiennych warzyw:

  • Sok z dyni na wzmocnienie odporności

Dynia w połączeniu z jabłkiem lub z marchewką ( składniki gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy)

  • Sok z jarmużu - bomba witaminowa

20 świeżych liści jarmużu, 2 duże jabłka, pół limonki lub cytryny, świeży ogórek, kilka kropli oleju ( składniki przepuszczamy przez wyciskarkę)

  • Sok z buraka - idealny na odporność

Buraki miksujemy z dodatkiem wody, cytryny i pietruszkę. Można też dodać marchew lub imbir



Jesienne owoce i warzywa są bogactwem składników odżywczych i witamin. Warto uodpornić swój organizm przed zimą serwując mu dania przyrządzone z tych produktów. O tej porze roku nasza kuchnia staje się niezwykle kolorowa. Aby cieszyć się zdrowiem i odpornością warto sięgać po takie produkty jak dynia, buraki, cukinia czy jarmuż. Potrawy z warzyw jesiennych to źródło cennych witamin. Soki warzywne są niezwykle zdrowe i smaczne. Warto zapewnić sobie codziennie szklankę napoju pełnego witamin.