Postęp cywilizacyjny oprócz udogodnień jakie z sobą niesie, niestety ma też wiele wad. Przede wszystkim zaburza równowagę w przyrodzie. Ilość toksycznych substancji trafiających do gleby, powietrza i wody, a co za tym idzie do ludzkiego organizmu, jest zatrważająca. Pośpiech w jakim przyszło nam żyć rujnuje nasze zdrowie. Nie mamy czasu na przygotowanie posiłków, odpoczynek, zadowalamy się półśrodkami. Ilu z nas zastanawiało się, co tak naprawdę spożywamy? Prawdopodobnie niewiele. Jemy byle co i byle jak, a skutki bywają opłakane. Złe samopoczucie, ciągłe infekcje, zmęczenie, rozdrażnienie, a wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by poczuć się lepiej. Na szczęście rośnie społeczna świadomość, że prawidłowe odżywianie jest kluczem do zdrowia. Eksperci w dziedzinie odżywiania zalecają spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Podstawę piramidy żywieniowej stanowią właśnie owoce i warzywa, ale nie przetworzone, tylko te, w najbardziej naturalnej postaci. Wszelkie obróbki termiczne pozbawiają je wartościowych składników. Niestety, nie każdy z nas jest w stanie zjadać zalecane porcje owoców czy warzyw w stanie naturalnym, z pomocą przyszły nam wyciskarki do soków, dzięki którym uzyskujemy równie wartościowy produkt w postaci soku owocowego, warzywnego lub mieszanego.
Szklanka soku owocowego daje tyle energii, co filiżanka kawy
Sok owocowy, to istna bomba witaminowo-mineralna. Wystarczy trochę chęci, dobra wyciskarka, kilka świeżych owoców i pełnowartościowym sokiem możesz cieszyć się każdego dnia.
Z jakich owoców wyciskać sok?
Praktycznie z każdego owocu można wycisnąć sok - najważniejsze, żeby był on świeży. Z jednych uzyskamy sok klarowny, z innych bardziej w postaci musu, ale na pewno korzystnie działające na nasz organizm. Soki owocowe są źródłem enzymów trawiennych, witamin i minerałów, według ekspertów lepiej przyswajalnych niż z produktu podanego w całości. 1 szklanka soku, to jedna porcja zalecanego dziennego spożycia owoców i warzyw. Świeżo wyciskane soki owocowe mają o niebo głębszy smak, nawet od tych jednodniowych, kupowanych w sklepach.
Krótki przewodnik po zdrowotnych właściwościach owoców
- Jabłko - poprawia perystaltykę jelit, usuwa toksyny, obniża cholesterol (źródło witaminy Ci B, żelaza, kwasu foliowego, wapnia, magnezu)
- Arbuz – zapobiega chorobom nowotworowym i sercowo – naczyniowym (zawiera potas, witaminy A i C)
- Aronia – zapobiega starzeniu się organizmu, wzmacnia serce, hamuje procesy nowotworowe
- Ananas - działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo, poprawia trawienie (źródło potasu, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia)
- Banan – wzmacnia serce i układ mięśniowy (witaminy B, potas)
- Grejpfrut – wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, redukuje tkankę tłuszczową
- Granat – redukuje tkankę tłuszczową, ujędrnia skórę, poprawia pamięć
- Maliny - działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne ( kwas foliowy, witaminy A, B, C, E)
- Pomarańcza - działanie antynowotworowe (witamina C, kwas foliowy)
- Jagody - zmniejszają stres, poprawiają ostrość widzenia, wspomagają trawienie
- Wiśnie - zmniejszają ryzyko zawału, poprawiają pamięć (melatonina, witaminy A i C)
- Winogrona - poprawiają pamięć, obniżają cholesterol
Przepisy na wyciskane soki
Z 1,5 kg owoców uzyskujemy 1 litr soku, wypijamy 2- 3 szklanki dziennie. Z podanej w przepisach porcji, uzyskasz szklankę soku. Najlepsze smakowo i wartościowe są soki uzyskane z różnych owoców.
- Arbuzowy fit - plaster arbuza obranego ze skórki, garść winogron, ¼ cytryny
- Smerfowy - 1 duży granat, ½ szklanki ciemnych winogron, 1 szklanka jagód
- Żółte szaleństwo - 1 kiwi, 2 plastry ananasa, 1 plaster dojrzałego melona
Aby uzyskać mniej kaloryczne soki, ale równie wartościowe, warto łączyć owoce z warzywami.
- Oczyszczający - 3 jabłka, 1/3 cytryny, 1/8 buraka
- Na odporność - 2 marchewki, 1 pomarańcza, ½ grejpfrut
Pamiętaj! Żadne suplementy diety nie są tak skuteczne, jak naturalne produkty. Rozpieszczaj kubki smakowe i wzmacniaj organizm świeżo wyciskanymi sokami.