"Teraz jest pora na małe co nieco" - nie tylko Kubuś Puchatek jest wielbicielem słodkości... Tylko, że te deserki nie zawsze są tym, czego potrzebuje nasz organizm. Owszem, rozkosz dla kubków smakowych, ale te kalorie...Nie da się ukryć, że ochota na “małe co nieco” często odbiera nam zdrowy rozsądek. Czy da się nasze małe słabostki pogodzić ze zdrowym stylem życia? Owszem, kiedy zamienimy pączki na zdrowe desery. I wcale ich przygotowanie nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy udać się na ryneczek po świeże produkty i sięgnąć po blender kielichowy, który być może zdążył już pokryć się kurzem. Możliwości wykorzystania blendera do przygotowywania posiłków jest tak wiele, że warto mieć go w swojej kuchni (chociażby taki Vitality G21 Perfection czy Perfect Smoothie).

Czym jest deser i skąd wywodzi się zwyczaj jego serwowania?

Zdrowy deser truskawkowy z blenderaNie da się ukryć, że to Francuzom zawdzięczamy wiele kulinarnych wynalazków. Tak też było z deserem. Już sama nazwa wskazuje na francuskie pochodzenie (desservir - “sprzątać ze stołu”) i oznacza słodkie danie podawane na koniec posiłku (obiad, podwieczorek, kolacja), ale także podczas niezobowiązującego spotkania jako samodzielna przekąska. Deserów nie da się sklasyfikować jednoznacznie, bo należą do nich ciasta, galaretki, kisiele, musy, lodu, kompoty, kremy.... Możemy je spożywać na zimno lub ciepło. Przygotować samemu w domu lub kupić gotowe w sklepie. Serwowanie deseru na koniec posiłku stało się coraz bardzo popularne. Nie tylko w warunkach restauracyjnych. A domowy podwieczorek nie może się bez niego obejść. Ciekawostką jest to, że deser według Francuzów miał być wizualnie najokazalszą częścią posiłku i tradycja jego serwowania w takiej formie, przetrwała do dzisiaj.

Zdrowy deser? Tak, to możliwe. Wystarczy blender, owoce i trochę chęci

Czy deser w ogóle może być zdrowy? Może, a nawet powinien. W zbilansowanej diecie jest miejsce na słodkości, wystarczy zadbać o ich zdrową formę. Ograniczenie niezdrowych, słodkich przekąsek nie musi oznaczać rozchwiania emocjonalnego czy stresu. Sezonowe owoce w połączeniu z kefirem (np. w formie koktajlu, do którego można przemyć jeszcze coś zdrowego, zielonego) to skuteczne, a zarazem zdrowe remedium na słodkie "zachcianki" (zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci) – ogromna dawka witamin, smaku i zapachu. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych zaczyna się w dzieciństwie, dlatego my, dorośli służmy dobrym przykładem.

Od czytania do działania! Poznaj nasze przepisy na zdrowe desery z blendera

Koktajl truskawkowy (na dwie porcje)

  • 400g świeżych truskawek
  • 400ml mleka kokosowego
  • (opcjonalnie) - łyżka miodu

Wykonanie: wystarczy składniki wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować. Koktajl przelej do szklanek. Pamiętaj! Jemy oczami i podanie deseru tego wymaga – udekoruj koktajl listkami mięty, całymi lub pokrojonymi owocami.

Milkshake - deser z blendera

Koktajl jagodowy

  • 400g jagód
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • (opcjonalnie) - dosłodzić miodem

Składniki wystarczy umieścić w kielichu blendera i zmiksować.

Sorbet jagodowo-bananowy

  • 2 szklanki jagód
  • 2 banany
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • ½ szklanki syropu klonowego

Składniki zblendować, przełożyć do miseczki i włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny. Masę należy co jakiś czas przemieszać. Podawać w pucharkach. Deser udekorować według uznania.

Lekki, czekoladowy deser z kiwi na bazie serka mascarpone (na specjalne okazje)

  • 250g serka mascarpone
  • 125g serka kremowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki miodu
  • 5 sztuk kiwi

Wykonanie: owoce kiwi lekko blendujemy. Osobno miksujemy oba serki z kakao i miodem. Wykładamy do pucharków warstwami: masa serowo-czekoladowa – kiwi – masa serowo czekoladowa. Dekorujemy według uznania.

Lato, to dobry czas, by zacząć zmieniać nawyki żywieniowe. Nie musisz nawet rezygnować z łakoci. Zdrowe desery bez wysiłku? - jak widzisz, z blenderem jest to możliwe.