Zupa jest jednym z najstarszych dań spożywanych przez ludzi. Prawdopodobnie potrafili już ją przyrządzań neandertalczycy, wykorzystując jako naczynia zwierzęcą skórę czy muszle, a jako składniki - dziko rosnące rośliny i niezbyt nadające się do bezpośredniego spożycia resztki upolowanego zwierzęcia. Szybko tracący zęby i nie zawsze wracający z łupem nasi praprzodkowie wymyślili dobroczynny wywar, by uchronić się od śmierci głodowej. W Polsce zupy pojawiły się w XIII wieku i znane były pod nazwą polewka lub breja. Dopiero za sprawą królowej Bony, która sprowadziła do Polski warzywa, zupy zaczęły zyskiwać wykwintny smak i aromat, a samą nazwę “zupa” prawdopodobnie zapożyczyliśmy od Niemców. W którąkolwiek stronę świata się udamy, spotkamy zupy,  ich rodzajów nikt nie jest w stanie policzyć, a nowych przepisów wciąż przybywa. Zupy kremy zawdzięczamy kuchni francuskiej i tu należy chylić czoła nie tylko przed jej kunsztem, ale ilością pracy jaką musieli włożyć w przygotowanie takiej zupy kucharze, którzy do dyspozycji nie mieli nowoczesnych blenderów, ale drewniane pałki, którymi ucierali składniki wywarów do konsystencji kremu. Zupa krem to nic innego jak bulion warzywny, mięsny czy mieszany zblendowany wraz ze składnikami do postaci kremu. Kiedyś zupą kremem mogli delektować się nieliczni, dzisiaj dzięki nowoczesnym urządzeniom miksującym, zupa krem może gościć w każdym domu.  


Zupa krem z blendera – szybko, tanio, zdrowo, pomysłowo


Zupa krem brokułowa z blenderaKremowe zupy na stałe zagościły w restauracyjnym menu i polskich domach dzięki różnorodności smaków i aromatów oraz aksamitnej konsystencji przynosząca rozkosz naszym kubkom smakowym. Zupy kremy, to nie tylko propozycja dla smakoszy, ale alternatywa do podania warzyw tym osobom, które nie przepadają za nimi w całości, a także dla małych dzieci, których wprowadzamy do diety nowe pokarmy. Zupy kremy to bomba witaminowo - mineralna zalecana sportowcom, osobom fit i rekonwalescentom. Zwykle nie są pracochłonne (chyba, że przygotowujemy samodzielnie mięsny wywar, ale wtedy możemy przygotować go “na zapas”). Rozgrzewające, chłodzące, łagodne czy pikantne, gotowane, a nawet w wersji bez gotowania - zupy z blendera są kulinarnym hitem współczesnej kuchni. Mając do dyspozycji nowoczesny blender kielichowy o najwyższych parametrach technicznych i funkcjonalnych, np. G21 Perfekt, przyrządzenie zupy kremu jest niezwykle szybkie i proste, dodatkowo zupa z blendera z kielichem nie “zapaćka” wszystkiego dookoła podczas miksowania jak to się czasem dzieje przy innych urządzeniach rozdrabniających.


Jak zrobić zupę krem z blendera? Wystarczy trochę chęci, garść składników i dobry blender. Dla “zachęty” przedstawiamy kilka propozycji na zupy kremy i zachęcamy do tworzenia własnych wariacji kulinarnych.


Przepisy na zupę krem


Zupa krem brokułowy (2- 3 porcje)

Składniki:

  • 400 g różyczek brokułu,
  • 2 kawałki selera naciowego,
  • ząbek czosnku,
  • pół cebuli,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dodaj seler pocięty w 1- 2 cm kawałki i różyczki brokułu, krótko podduś i dodaj gorący bulion. Gotuj do miękkości warzyw, a następnie zmiksuj zupę na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem, przełóż do miseczek, dodaj kozi ser i rozmaryn.

Zupa krem dyniowa

Składniki:

  • 1 marchew,
  • 1 cebula
  • 1 kg dyni,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie: kawałki dyni pozbawionej skóry i pestek, pokrojoną w kostkę marchew, cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, całość blendujemy do konsystencji kremu i przyprawiamy do smaku. Do każdej porcji dodajemy kleks śmietany.

 zupa krem pomidorowa bez gotowaniaZupy z blendera bez gotowania


Chłodnik z pomidorów

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • ½ zielonej papryki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka octu winnego,
  • 30 g białego chleba,
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie: składniki miksujemy i schładzamy w lodówce, rozlewamy do talerzy, dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek do każdej porcji  


Zupa krem z awokado

Składniki:

  • dojrzałe awokado,
  • 2 obrane, niewielkie jabłka,
  • ½ cebuli, garść szpinaku,
  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • do smaku - sól, pieprz i ostra papryka 

Przygotowanie: składniki blendujemy i rozlewamy do miseczek

Jedzmy zupy kremy z blendera nie tylko dla walorów smakowych, ale i dla zdrowia. Skorzystałeś z naszych przepisów? Podziel się opinią lub swoimi pomysłami!