Ketchup, keczup, keczap – jak zwał, tak zwał, bo wszyscy wiemy, że chodzi o pyszny sos na bazie pomidorów, bez którego nawet najlepsza pizza czy frytki nie smakują tak, jak trzeba, a grill (ulubiona weekendowa rozrywka Polaków) bez ketchupu to coś nie do pomyślenia! Co więcej, ci, którzy mają potomstwo, doskonale wiedzą, że brak tego dodatku w lodówce może przerodzić się w rodzinną awanturę. Tylko czy kupiony w sklepie sos jest na pewno odpowiednim produktem dla najmłodszych i zdrowym dla wszystkich? Wiadomo nie od dziś, że taki przygotowany własnoręcznie w domu ketchup nie ma sobie równych, nawet biorąc pod uwagę ten sklepowy sygnowany marką najlepszych producentów. Niestety, już na etapie przeglądania przepisów często zniechęcamy się już na samym początku, ponieważ wygląda na to, że przygotowanie domowego keczupu wymaga poświęcenia mnóstwa czasu. Warto zaznaczyć, że wcale nie musi tak być!

Blender kielichowy na usługach w kuchni

Po to wymyślono różne urządzenia usprawniające pracę w kuchni, byśmy nie kojarzyli jej z miejscem kaźni. Jednym z nich jest blender kielichowy. Jeśli nie posiadasz jeszcze takiego sprzętu, warto rozważyć jego zakup, bo już czytając nasze wpisy blogowe, zyskujesz pewność, że blender jest urządzeniem wszechstronnym, które pozwala oszczędzać czas przygotowywania posiłków i daje możliwość wykazania się na polu kulinarnym. Dobry blender nie musi rujnować finansów, wystarczy zaufać marce Vitality i nabyć jeden z oferowanych modeli, np. G21. Przejdźmy jednak do sedna – zróbmy domowy ketchup z blendera, a właściwie w blenderze.

Przepis na domowy ketchup z blendera

Czego potrzebujemy do przygotowania przepysznego domowego ketchupu? Oto lista składników!

  • 3 kg pomidorów
  • 3–4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ¾ szklanki octu winnego (najlepiej czerwonego)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu i mielonego ziela angielskiego
  • 5 sztuk goździków
  • 2 łyżki oleju

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Cebulę obieramy i także kroimy w ćwiartki. Oba składniki wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy oczyszczoną papryczkę i gotujemy ją do rozgotowania pomidorów. Następnie otrzymaną pulpę przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Ponownie przelewamy do garnka i dodajemy przyprawy (pieprz, sól, cukier, cynamon, goździki, ziele). Dusimy 30 minut. Dodajemy ocet, olej i ząbki czosnku, odstawiamy na 15 minut (już nie gotujemy!). Po tym czasie wyciągamy ząbki czosnku, ponownie zagotowujemy otrzymany keczup i przelewamy do słoiczków. Na 10 minut zakręcone słoiki przekręcamy do góry dnem – w ten sposób sos można przechowywać bez ryzyka, że ulegnie zepsuciu.

Domowy ketchup

Szybka alternatywa

Być może wydaje się to nieco czasochłonne, dlatego prezentujemy sposób, dzięki któremu jeszcze szybciej zrealizujesz ten przepis na domowy ketchup. A potrzebujesz do tego:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 cebulę
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżkę soku z cytryny.

Umyte pomidory i obraną cebulę wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy pulpę do garnka i zagotowujemy (pod przykryciem, bo lubi pryskać), następnie odkrywamy i odparowujemy. Ponownie przelewamy do blendera, dodajemy przyprawy i ocet, miksujemy. I znowu do garnka, smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po przelaniu do słoiczków, sos na późniejsze zużycie pasteryzujemy około 20 minut. Niebiański smak i zapach domowego ketchupu zrekompensuje nam czas włożony w jego przygotowanie. Warto podkreślić, że likopen (silny antyutleniacz pomocny w profilaktyce antynowotworowej) z przetworzonych pomidorów jest lepiej przyswajalny przez organizm niż ten pochodzący ze świeżych owoców.

A teraz, aby tradycji stało się zadość: ciekawostka! Ketchup wymyślili Chińczycy i był wykorzystywany jako przyprawa do potraw z ryb. Używana powszechnie nazwa pochodzi z chińskiego dialektu Xiomen. Köe-chiap znaczy dokładnie: zaprawa do ryb.