Masło orzechowe... Któż z nas w dzieciństwie nie marzył o spróbowaniu tego rarytasu, którym w "amerykańskich filmach dzieciaki smarowały naleśniki... Dzisiaj, dzięki temu, że "świat" jest otwarty dla wszystkich i wszystkiego, masło orzechowe stało się produktem ogólnodostępnym, ale czy kupując gotowy produkt jesteśmy pewni jego składu? Czytając etykiety ciągle napotykamy jakieś "E". Wprawdzie producenci zapewniają nas, że nie ma nic szkodliwego w ich maśle orzechowym, ale nie ma to, jak masło własnoręcznie zrobione. Robienie masła orzechowego nie ma nic wspólnego z mozolną pracą naszych prababek w wytwarzaniu masła z mleka krowiego, masło orzechowe może zrobić każdy z nas w 10 minut, a nawet krócej - wystarczy dobry blender i szklanka orzechów.


Jak zrobić masło orzechowe przy użyciu blendera?


Na około 150g masła orzechowego potrzebujesz szklankę orzechów. Jakich? Wszystko zależy od tego, na jakie masło masz ochotę. Najpopularniejsze jest oczywiście fistaszkowe (orzeszki ziemne), ale praktycznie ze wszystkich dostępnych na rynku orzechów możesz przygotować masło. Jest w czym wybierać i testować smaki. Do wyboru masz orzechy ziemne, laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce, pistacje, migdały i kokosowe. Każdy z nich jest skarbnicą mikroelementów i witamin tak potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

A teraz do dzieła...

Masło orzechowe z blenderaPrzygotowujemy wybrane orzechy do produkcji. Najmniej pracy wymaga obróbka fistaszków prażonych, które kupisz w każdym sklepie. Blender do masła orzechowego lepszy jest taki wysokoobrotowy, który pozwoli uzyskać aksamitną konsystencję masła. Blendery o niedużej mocy przy pracy z orzechami mogą ulec przegrzaniu, a w efekcie zepsuciu. Wrzucamy orzeszki do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przy dobrym sprzęcie, 5 minut i gotowe. Tak otrzymane masło orzechowe przekładamy do słoiczka i możemy go przechowywać w chłodnym miejscu (wystarczy kuchenna szafka) około miesiąca.

W ten sam sposób uzyskasz masło kokosowe, wystarczy zblendować 400 gr wiórków kokosowych. Bardziej pracochłonne jest masło z innych odmian orzechów, ale chodzi głównie o przygotowanie głównego składnika. Jeśli masz orzeszki w łupinach, musisz wyłuskać nasionko, następnie je namoczyć (włoskie ok. 1h, dzięki temu pozbędziemy się goryczki), migdały zalać na 5 minut wrzątkiem ( łatwiej ściągnąć z nich skórkę), osuszone na ściereczce orzechy należy podprażyć uzyskasz głębszy aromat) na suchej patelni (uważać, żeby nie przypalić) lub w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min ( należy od czasu do czasu zamieszać). Wystudzone orzechy blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (chyba, że lubimy czuć kawałeczki orzechów). Do każdego rodzaju masła orzechowego możemy dodać szczyptę soli lub łyżeczkę miodu do smaku, można dodawać kakao, cynamon - jeśli lubimy łączyć smaki.

Z naszymi blenderami przygotowanie masła orzechowego będzie jeszcze prostsze!

Do przygotowania domowego masła orzechowego potrzebne są:

  • blender wysokiej mocy G21

  • orzechy arachidowe, np. prażone minimum 200g (mogą być również orzechy nerkowca, laskowe, migdały)

Czas potrzebny do zrobienia masła: ok 5 min

Orzechy do zblendowania

Koszt: ok 3 pln za 200g orzechów (z 200g orzechów uzyskamy ok 100 ml gładkiego masła orzechowego)

Ustawienie blendera G21 Perfect Smoothie Vitality: zaczynamy na najniższych obrotach i stopniowo zwiększamy. Blendujemy do uzyskania właściwej konsystencji.

200 g orzechów to ilość minimalna jaką można zblendować w standardowym kielichu 2,5 litra. Uzyskanie gładkiego masła wymaga kilku zatrzymań blendera i zebrania z boków kielicha, ale efekt jest idealny, aksamitne masło - widać na zdjęciu. Przy większej ilości orzechów blender nie będzie wymagał zatrzymań, a jedynie użycia tłoczka (jest w zestawie z blenderem).

Aksamitnie gładkie masło orzechowe

Po uzyskaniu wymarzonej konsystencji, masło wygarniamy z kielicha łyżką/łopatką nie metalową (aby nie zniszczyć noży). Aby wykorzystać również cenne masło osadzone na ściankach kielicha, można dołożyć ulubione owoce i mleko roślinne- zblendować, wówczas uzyskamy smoothie z dodatkiem masła orzechowego, pyszne, pożywne i praktyczne (ułatwia umycie kielicha).

Garść orzechów dziennie lub 2 - 3 łyżki masła orzechowego, to o 30% mniejsze ryzyko chorób serca


Ale właściwości zdrowotnych orzechy posiadają o wiele więcej. Poprawiają pracę mózgu, wygląd skóry, wzmacniają układ nerwowy, dzięki zawartości dużej ilości białka, są idealną przekąską dla sportowców i osób aktywnych ruchowo (białko odpowiada za budowę mięśni i zmniejsza stres oksydacyjny), orzechy, to nienasycone tłuszcze, które eliminują "zły" cholesterol.


Właściwości masła orzechowego są takie same jak samych orzechów, blendowanie nie niszczy cennych składników!

I tak – orzeszki ziemne to źródło potasu, fosforu, magnezu, białka, witaminy B3, laskowe – zawierają mangan, witaminy B, E, włoskie - to nienasycone kwasy tłuszczowe, brazylijskie – selen, magnez, pistacje - fosfor, wapń, magnez, migdały - mają dużo wapnia, nerkowce - żelazo. Ponieważ orzechy mają sporo kalorii, nie powinniśmy przesadzać z ich spożyciem (2-3 łyżki masła orzechowego dziennie, wystarczy).

Z czym jeść masło orzechowe?


Jednym smakuje takie, wybierane łyżeczką prosto ze słoika, ale masło orzechowe to świetne nadzienie do naleśników, dodatek do wytrawnych sosów, koktajli, ciast, ciasteczek, lodów, owsianki i smaczne masełko do pieczywa. Spożywajmy masło orzechowe własnej roboty i cieszmy się jego prozdrowotnym działaniem. Blendujmy orzechy na zdrowie!