Kiedy temperatura rośnie a pragnienie uporczywie pali przełyk, najlepszym remedium okazuje się łyk schłodzonego napoju. Latem, kiedy na wycieczki i bliższe wyprawy nie masz już sił, zostań w domu i racz się pysznym napojem. Jak go wykonać w mieszkaniu?

Kruszony lód - nieodzowny element upalnych dni

Podstawą orzeźwiającego napoju jest drobno zmielony, delikatny lód. Zapomnij o dużych kostkach które nierównomiernie rozpuszczając się, rozmywają głęboki smak napoju. Nastaw blender do kruszenia lodu i umieść w nim kryształki. Wystarczy kilkanaście sekund by rozdrobnić je na niewielkie cząstki i dodać do wody, lemoniady, ulubionego drinka na bazie alkoholu lub kawy mrożonej z dodatkiem mleka roślinnego z wyciskarki wolnoobrotowej.

Kielichowy czy ręczny - jaki wybrać?

To, co w teorii jest proste, może przysporzyć nieco problemu w praktyce. W końcu nie każdy z nas posiada wydajny, mocny sprzęt którym można lód rozdrobnić. Jeśli nie wiesz, jaki blender do kruszenia lodu wybrać, spieszymy z pomocą! W przypadku tak twardego produktu, najlepszą pomocą okazują się modele wysokoobrotowe o dużej mocy. Aby uniknąć rozgardiaszu w kuchni, pożądany będzie model kielichowy. Duży pojemnik do którego możemy wprowadzić produkt wyjściowy, to wygoda - w szczególności jeśli chcesz przygotować większą porcję dla przybywających gości.

Jaki blender do kruszenia lodu wybrać by przygotować pyszną kawę?

Blender do lodu - najważniejsze cechy dobrego sprzętu

Zbierzmy wszystkie ważne informacje w jednym miejscu. Oto cechy urządzenia doskonałego dzięki któremu poradzisz sobie z lodem, orzechami i ziarnami.

    • ostrza

Najlepiej te wykonane ze stali nierdzewnej, z systemem poruszania “góra-dół”. Warto zwrócić uwagę na ich ilość i możliwość wymiany w przypadku uszkodzenia. Często ostrza blendera kielichowego lub ręcznego mają dodatkową powłokę tytanową która zachowuje się znacznie lepiej niż wspomniana stal.

    • moc

W przypadku tak twardego produktu, właśnie ona będzie odgrywała największą rolę. Moc blendera ręcznego do lodu powinna wynosić między 700 a 100W. Dzięki nim praca będzie szybka i precyzyjna, a Ty przygotujesz większą ilość lodu na kolejne przyjęcie.

    • jakość wykonania i materiałów

Zwróć uwagę na to, czy kielich lub rączka zostały wykonane z produktów najwyższej jakości. Szkło lub gruby plastik w przypadku kielicha i stabilny korpus modelu ręcznego to gwarancja wytrzymałości na lata!

    • dodatkowe funkcje i ułatwienia

Podczas poszukiwań nie można zapomnieć o sprawdzeniu czy sprzęt dysponuje możliwością zmiany cyklu działania. Warto sięgnąć po model z kilkustopniowym, regulowanym mechanizmem a nawet - stoperem.

Blender kielichowy do lodu - co przygotujemy z jego pomocą?

Kruszenie lodu do napojów to nie jedyny pomysł na wykorzystanie urządzenia AGD. Przy pomocy sprzętu elektrycznego, stworzysz własne, domowe lody i sorbety. Zaproponujesz gościom smaczne, aromatyczne frappe lub delikatny, napowietrzony, mrożony jogurt. Dobry blender do kruszenia lodu pozwala również przygotować desery i posiłki wegańskie i dietetyczne. Zamiast wypełnionych cukrem i tłuszczem lodów tradycyjnych, wrzuć do blendera 1680W. G21 SMART Smoothie Vitality zamrożonego banana. Dodaj łyżkę masła orzechowego i niewielką ilość kakao. Zblenduj wszystko na gładką masę i udekoruj cząstkami ciemnej czekolady.

Inspiracje, czyli jakie napoje i desery przygotować w blenderze

Jeśli z kolei masz dobry sprzęt w domu, ale nie wiesz jak go wykorzystać, poniżej prezentujemy kilka wariacji z lodem w roli głównej:

  • mrożona kawa
  • deser z mrożonych owoców leśnych
  • lemoniada z miętą i cytryną
  • sorbet z arbuzem i szałwią
  • banofiee pie w wersji mrożonej