Tematem koktajli zajmowaliśmy się już na naszym blogu. Dzisiaj do niego powracamy ponownie za sprawą zielonego smoothie. Od jakiegoś czasu gości ono w naszym śniadaniowym menu i wygląda na to, że szybko się nam nie znudzi. Zielone koktajle - ktoś powie, że to jakaś fanaberia, chwilowa moda. Dzięki temu, że coraz bardziej świadomie podchodzimy do kwestii zdrowia i doceniamy wpływ prawidłowego odżywiania, zielone smoothie to już nie moda, to symbol zdrowego stylu życia. Nam dodatkowo kojarzy się z wiosenną, odnową i początkiem zmian. Zwykle po zimie brakuje nam sił i energii, tu i ówdzie pojawiają się jakieś fałdki i zwykle wtedy postanawiamy coś z tym faktem zrobić. Na zmianę nawyków nigdy nie jest za późno, jeśli nie zaczęliście jeszcze przygody z zielonymi koktajlami lub ciągle obawiacie się ich smaku, to lato sprzyja kulinarnym eksperymentom. Świeże warzywa (szczególnie te zielone) i owoce wprost same wskakują do koszyka i nie ma się co im opierać (wiedzą, co robią). Z nimi zapomnisz o wielu zdrowotnych przypadłościach i z pewnością wielu zapobiegniesz. Nie bez powodu w piramidzie żywieniowej warzywa i owoce zajmują najważniejsze miejsce.


Co to takiego “zielone koktajle?


To zmiksowane owoce i warzywa, w składzie których muszą się znaleźć te, zielone. Jarmuż, szpinak, trawa pszeniczna, natka pietruszki, koper, sałata, ogórek, seler naciowy, pokrzywa. Tych używaliśmy my, a może Wy macie w zanadrzu jakieś inne zielone warzywa? To właśnie ich dodatek w koktajlu daje zielone zabarwienie, stąd nazwa. Warzywa i owoce są źródłem witamin i minerałów, źródłem błonnika (niezastąpiony przy redukcji wagi), działają przeciwzapalnie i antynowotworow. Zielone warzywa to nieocenione źródło magnezu i żelaza - pierwiastków, które wspomagają pracę układu nerwowego i krwionośnego, witamin z grupy B (obniżają napięcie nerwowe, poprawiają nastrój, pamięć), witaminy C (odporność), A (prawidłowe widzenie, obniżka cholesterolu), E (zapobiega miażdżycy, opóźnia proces starzenia się komórek). Chlorofil, czyli zielony barwnik (nazywany krwią roślin), poprawia obraz naszej krwi, oczyszcza układ pokarmowy i wydalniczy, usuwa z organizmu toksyny. Dzięki spożywaniu zielonych warzyw pozbywamy się nieświeżego oddechu i nieprzyjemnego zapachu potu.


Jak przygotować smaczne, zielone koktajle?


Zasada jest taka: owocowa baza 60%, 40% zielone warzywa. Dla rozrzedzenia (według upodobań), woda, mleko roślinne, kefir, jogurt naturalny, ewentualnie sok pomarańczowy. Niektórzy nie mogą się przekonać do smaku zielonych koktajli, dlatego najlepiej stopniowo przyzwyczajać się do ich smaku, zaczynając od niewielkiego dodatku “zieleniny”. Zielone koktajle najlepiej przygotowywać w blenderze kielichowym (proponujemy Smart Smoothie G21 Vitality). Duża moc urządzenia pozwala na bezproblemowe przygotowanie smoothie z nawet z najbardziej “opornych” warzyw (zachęcamy do zapoznania się z wpisem “Jaki blender do ziół i warzyw liściastych”). Dobry blender, świeże owoce i warzywa to podstawa zdrowej kuchni.


Garść przepisów na zielone koktajle.
I.
1 garść szpinaku, 1 łodyga selera naciowego, ½ dojrzałego awokado, 1 kiwi, mały ogórek, 1 szklanka wody, opcjonalnie - łyżka otrębów owsianych.
Wrzucamy składniki do kielicha blendera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
II.
1 pęczek natki pietruszki, 2 kiwi, 2 banany, 1 małe, dojrzałe awokado, 1 szklanka wody ewentualnie świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (miksujemy w blenderze kielichowym).
III.
2 garści jarmużu, 1 banan, 1 jabłko, pół ananasa, 1 szklanka wody.
IV.
Po 1 garści szpinaku i natki pietruszki, 1 mango, małe awokado, pół ananasa, 1 szklanka wody.
V.
Garść szpinaku,1 banan, 1 kiwi, ½ grejpfruta, ½ awokado, 1 szklanka wody.
Sprawdź nasze propozycje na zielone smoothie i komponuj własne “mieszanki”. Zielone koktajle to super przekąska lub nawet pełnowartościowy posiłek dla każdego. Doładuj akumulatory, zawalcz o zgrabną sylwetkę, popraw ogólną kondycję organizmu pijąc 2 szklanki zielonego smoothie dziennie.