Kuchnia śródziemnomorska jest uznawana za najzdrowszą kuchnie świata. Oparta na warzywach, owocach, rybach, ziołach i oliwie kusi smakiem i aromatem potraw. Prosta, ale dostarczająca niezwykłych wrażeń kuchnia z obszaru Morza Śródziemnego jest tak zróżnicowana, że nie ma sposobu, by okazała się nudna i monotonna. Ponieważ przenikają się tu tradycje kulinarne trzech kontynentów: Azji, Afryki, Europy i 21 państw położonych w basenie Morza śródziemnego, a łączy je klimat, położenie geograficzne, historia i przenikanie się kultur, każdy posiłek nawet oparty na podobnych składnikach jest niepowtarzalny.

Ponieważ w poprzednim artykule (Pesto, prosty sposób na włoskie smaki przy użyciu blendera) przybliżyliśmy tylko włoskie smaki. Aby oddać należny hołd kuchni śródziemnomorskiej zajrzeliśmy także do kuchni greckiej, macedońskiej, chorwackiej, marokańskiej i francuskiej. A ponieważ dla nas istotne jest również pokazanie blendera, jako urządzenia niezastąpionego w każdej kuchni, skupiliśmy się na potrawach, które w łatwy sposób przygotujesz dysponując takim sprzętem. Jeśli jesteś dopiero na etapie rozważania, jaki blender wybrać, proponujemy wysokiej mocy blendery kielichowe Vitality G21, dzięki którym (jak dowiesz się z naszego bloga), przygotujesz potrawy nawet z najbardziej twardych składników. Warzywa liściaste, orzechy, a nawet mielenie ziaren, z blenderami Vitality nie ma rzeczy do rozdrobnienia niemożliwych.

Blender kielichowy G21 Perfect Smoothie Vitality

Ale wróćmy do kuchni śródziemnomorskiej.

Pasty śródziemnomorskie, które przygotujesz przy użyciu blendera

Pasty – to temat rzeka. Wprawdzie dzisiaj bez problemu kupisz ajvar czy tapenadę prawie w każdym markecie, ale czy będą one równie zdrowe i aromatyczne, jak te, przygotowane w domu?

Ajvar nazywany jest chorwackim kawiorem 

Ta lekko pikantna pasta warzywna powstaje z papryki i bakłażanów, a pasuje do mięs, potraw z grilla, a nawet kanapek.

Składniki i przygotowanie:

  • 8 przekrojonych na pół i pozbawionych nasion papryk czerwonych papryk,
  • 2 bakłażany (pokrojone w plastry), skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° przez 30 minut.
  • Przestudzone warzywa obieramy ze skóry, wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy ząbek czosnku, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę miodu, szczyptę ostrej papryki i blendujemy na gładką pastę.

Macedoński pindżur jest alternatywa do chorwackiego ajvaru

  • Potrzebujesz 5 papryk, 1 bakłażana (opiekasz warzywa tak jak na ajvar), 1 puszkę pomidorów, 1 cebulę czerwoną, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku.
  • Opieczone i obrane warzywa blendujemy.
  • Na patelni podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy pomidory i chwilę dusimy.
  • Dorzucamy warzywa z patelni do kielicha blendera, dodajemy ocet jabłkowy, przyprawy i ponownie blendujemy do uzyskania pasty.

Idealny do mięs, kanapek i jako baza sosów.

Czas na grecką favę - pastę z żółtego grochu i oliwy (super do pieczywa)

  • 1 szklankę łuskanego żółtego grochu moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą.
  • Dodajemy 2 pokrojone cebule i listek laurowy. Gotujemy, aż groch będzie miękki, odcedzamy, wyciągamy listek.
  • Groch przekładamy do kielicha blendera i miksujemy, dolewając stopniowo 1 szklankę oliwy z oliwek i sok z 1 cytryny.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Grecka Fava

A teraz przepis na specjał kuchni marokańskiej amlou – alternatywa dla masła orzechowego.

Składniki i przygotowanie:

  • 1 szklanka prażonych na patelni migdałów,
  • ½ szklanki płynnego miodu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki oleju arganowego.

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania pasty (fajny dodatek nie tylko do pieczywa i naleśników).

Sprawdź również KLIK -> jak zrobić masło orzechowe <- KLIK (tradycyjne) w blenderze.

I została wspomniana wyżej tapenada

Składniki i przygotowanie:

  • 2 łyżki osaczonych kaparów,
  • 2 wypłukane i namoczone (30 minut) fileciki anchois,
  • 150g drylowanych czarnych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • szczypta chili i pieprzu, łyżka natki pietruszki.

Produkty wrzucamy do blendera i miksujemy. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce (30 min), do pieczywa i jako baza sosów.

Oczaruj znajomych i rodzinę śródziemnomorskimi pastami

Jak nietrudno zauważyć, każdą z tych past przygotowujemy w blenderze. Jeśli lubisz gotować, zainspirowały Cię śródziemnomorskie smaki, a nie posiadasz jeszcze dobrego blendera kielichowego - zajrzyj na stronę sklepu Vitamoc , dokonaj zakupu i oczaruj rodzinę i znajomych nowymi potrawami.