Kuchnia śródziemnomorska jest uznawana za najzdrowszą kuchnie świata. Oparta na warzywach, owocach, rybach, ziołach i oliwie kusi smakiem i aromatem potraw. Prosta, ale dostarczająca niezwykłych wrażeń kuchnia z obszaru Morza Śródziemnego jest tak zróżnicowana, że nie ma sposobu, by okazała się nudna i monotonna. Ponieważ przenikają się tu tradycje kulinarne trzech kontynentów: Azji, Afryki, Europy i 21 państw położonych w basenie Morza śródziemnego, a łączy je klimat, położenie geograficzne, historia i przenikanie się kultur, każdy posiłek nawet oparty na podobnych składnikach jest niepowtarzalny.
Ponieważ w poprzednim artykule (Pesto, prosty sposób na włoskie smaki przy użyciu blendera) przybliżyliśmy tylko włoskie smaki. Aby oddać należny hołd kuchni śródziemnomorskiej zajrzeliśmy także do kuchni greckiej, macedońskiej, chorwackiej, marokańskiej i francuskiej. A ponieważ dla nas istotne jest również pokazanie blendera, jako urządzenia niezastąpionego w każdej kuchni, skupiliśmy się na potrawach, które w łatwy sposób przygotujesz dysponując takim sprzętem. Jeśli jesteś dopiero na etapie rozważania, jaki blender wybrać, proponujemy wysokiej mocy blendery kielichowe Vitality G21, dzięki którym (jak dowiesz się z naszego bloga), przygotujesz potrawy nawet z najbardziej twardych składników. Warzywa liściaste, orzechy, a nawet mielenie ziaren, z blenderami Vitality nie ma rzeczy do rozdrobnienia niemożliwych.
Ale wróćmy do kuchni śródziemnomorskiej.
Pasty śródziemnomorskie, które przygotujesz przy użyciu blendera
Pasty – to temat rzeka. Wprawdzie dzisiaj bez problemu kupisz ajvar czy tapenadę prawie w każdym markecie, ale czy będą one równie zdrowe i aromatyczne, jak te, przygotowane w domu?
Ajvar nazywany jest chorwackim kawiorem
Ta lekko pikantna pasta warzywna powstaje z papryki i bakłażanów, a pasuje do mięs, potraw z grilla, a nawet kanapek.
Składniki i przygotowanie:
- 8 przekrojonych na pół i pozbawionych nasion papryk czerwonych papryk,
- 2 bakłażany (pokrojone w plastry), skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° przez 30 minut.
- Przestudzone warzywa obieramy ze skóry, wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy ząbek czosnku, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę miodu, szczyptę ostrej papryki i blendujemy na gładką pastę.
Macedoński pindżur jest alternatywa do chorwackiego ajvaru
- Potrzebujesz 5 papryk, 1 bakłażana (opiekasz warzywa tak jak na ajvar), 1 puszkę pomidorów, 1 cebulę czerwoną, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku.
- Opieczone i obrane warzywa blendujemy.
- Na patelni podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy pomidory i chwilę dusimy.
- Dorzucamy warzywa z patelni do kielicha blendera, dodajemy ocet jabłkowy, przyprawy i ponownie blendujemy do uzyskania pasty.
Idealny do mięs, kanapek i jako baza sosów.
Czas na grecką favę - pastę z żółtego grochu i oliwy (super do pieczywa)
- 1 szklankę łuskanego żółtego grochu moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą.
- Dodajemy 2 pokrojone cebule i listek laurowy. Gotujemy, aż groch będzie miękki, odcedzamy, wyciągamy listek.
- Groch przekładamy do kielicha blendera i miksujemy, dolewając stopniowo 1 szklankę oliwy z oliwek i sok z 1 cytryny.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
A teraz przepis na specjał kuchni marokańskiej amlou – alternatywa dla masła orzechowego.
Składniki i przygotowanie:
- 1 szklanka prażonych na patelni migdałów,
- ½ szklanki płynnego miodu,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki oleju arganowego.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania pasty (fajny dodatek nie tylko do pieczywa i naleśników).
Sprawdź również KLIK -> jak zrobić masło orzechowe <- KLIK (tradycyjne) w blenderze.
I została wspomniana wyżej tapenada
Składniki i przygotowanie:
- 2 łyżki osaczonych kaparów,
- 2 wypłukane i namoczone (30 minut) fileciki anchois,
- 150g drylowanych czarnych oliwek,
- 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- szczypta chili i pieprzu, łyżka natki pietruszki.
Produkty wrzucamy do blendera i miksujemy. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce (30 min), do pieczywa i jako baza sosów.
Oczaruj znajomych i rodzinę śródziemnomorskimi pastami
Jak nietrudno zauważyć, każdą z tych past przygotowujemy w blenderze. Jeśli lubisz gotować, zainspirowały Cię śródziemnomorskie smaki, a nie posiadasz jeszcze dobrego blendera kielichowego - zajrzyj na stronę sklepu Vitamoc , dokonaj zakupu i oczaruj rodzinę i znajomych nowymi potrawami.