Koktajl proteinowy z blenderaKoktajle białkowe nie bez kozery kojarzą się nam z "mięśniakami" z siłowni. Są bowiem źródłem dobrze przyswajalnego białka niezbędnego do budowy tkanki mięśniowej. Nie powinien zatem dziwić widok spoconego "macho" z koktajlem w ręku, bo w końcu dla niego najważniejszym zadaniem jest zrobienie masy mięśniowej, w czym białko jest niezbędne. Ale niewiele osób wie, że zwiększone zapotrzebowanie na białko występuje nie tylko u osób budujących mięśnie. Zapotrzebowanie na nie wzrasta u osób intensywnie trenujących, a także w czasie długotrwałego wysiłku. Wytężony wysiłek fizyczny przekłada się na wzmożony katabolizm, czyli rozkład białek ustrojowych. W takiej sytuacji wyrównanie strat białkowych jest konieczne. Jako cenne źródło białka przyspieszające regenerację włókien mięśniowych po intensywnym treningu oraz zwiększające wytrzymałość tkanki mięśniowej shake proteinowe nie mają sobie równych.

Chociaż najłatwiej sięgnąć po gotowe produkty, których reklamy obiecują natychmiastowe i najskuteczniejsze efekty, to okazuje się, że koktajl proteinowy bez problemu przygotujesz w warunkach domowych i będzie on równie wartościowy. Zwykle potrzebne produkty masz pod ręką. Bazę koktajli białkowych stanowią bowiem mleko i jego przetwory takie jak jogurt, maślanka, kefir, twaróg. Jeśli nie spożywasz mleka pochodzenia zwierzęcego, możesz je zastąpić mlekiem roślinnym, np. sojowym. Doskonałym dodatkiem do shake proteinowego będą węglowodany (np. płatki owsiane), które przyspieszają odbudowę glikenu i białek w mięśniach. Zaś owoce i warzywa jako składnik koktajlu to bonus w postaci witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (plus oczywiście walory smakowe).

Kiedy spożywać koktajle proteinowe?

Koktajl proteinowy zaleca się wypić po treningu (od 30 minut do 2 godzin po nim). Jest to okres tzw. okna anabolicznego, w którym organizm najefektowniej przyswaja utracone w czasie wysiłku fizycznego składniki odżywcze.

Jak przygotować domowy koktajl białkowy przy użyciu blendera?

Do zrobienia koktajlu niezbędny jest blender i dobrej jakości świeże składniki. Blender kielichowy to najlepsza opcja, ponieważ produkty zamknięte w kubku miksującym podczas rozdrabniania i mieszania nie brudzą powierzchni dookoła urządzenia. Jeżeli zamierzasz do swoich koktajli dokładać twarde i liściaste warzywa i owoce, wybieraj urządzenia o dużej mocy (sprawdzi się G21 SMART Smoothie Vitality).

Sprawdź również ---> jaką wyciskarkę wybrać do twardych warzyw i owoców.<----

Przepisy na koktajle białkowe domowej roboty

Przepis I - shake na jogurcie naturalnym:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 banan pokrojony w plastry
  • 1 łyżka miodu
  • płatki owsiane (garstka)
  • szczypta cynamonu

Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, zmiksować.

Shake proteinowy z awokadoPrzepis II - koktajl na mleku sojowym:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka nasion chia

Wykonanie: postępować jak w przepisie I.

Przepis III - ze szpinakiem:

  • 1 szklanka młodych liści szpinaku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2-3 listki świeżej bazylii
  • 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika

Przepis IV z białym serem na mleku:

  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki borówek lub innych drobnych owoców
  • 10 dkg białego sera

Przepis V shake białkowy na maślance z awokado:

  • 1 szklanka maślanki
  • kilka listków świeżego szpinaku
  • 1 awokado
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Na bazie mleka i jego przetworów można tworzyć przeróżne koktajle białkowe. Wystarczy trochę chęci. Domowy shake proteinowy to zdrowe wsparcie treningu.

Potrzebujesz detoksu organizmu? Sprawdź nasze ---> przepisy na koktajle detoksykujące i odchudzające.<---

A czy wiesz, że historia mlecznego shake powiązana jest z historią elektrycznego miksera? Prawdopodobnie to Ivar Coulson z Chicago w 1922 roku uzyskał spieniony mleczny napój używając do jego przygotowania wymyślonego przez naszego rodaka Stephena Poplawski urządzenia i lodów waniliowych.