Boże Narodzenie to szczególny czas. Nie tylko dla osób wierzących, dla których święta mają przede wszystkim wymiar religijny, ale prawdopodobnie nie ma wśród nas takiej osoby, której nie urzekłaby magia towarzysząca Bożemu Narodzeniu. Przystrojone drzewko, prezenty, spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, zapachy i smaki, które nawet jeśli towarzyszą nam na co dzień, w okresie świątecznym są “o niebo” wyraźniejsze, lepsze, intensywniejsze, po prostu – niezwykłe! Sprawdź, jakie świąteczne potrawy przygotujesz z wyciskarki!
Potrawy świąteczne z wyciskarki - jak je zrobić?
Jest też ta druga, prozaiczna i praktyczna strona świąt. By cieszyć się, chociażby wspomnianymi smakami i zapachami Bożego Narodzenia, trzeba im poświęcić nieco czasu. Jeśli lubicie spędzać czas w kuchni to jest to okres, w którym możecie się wykazać. 12 tradycyjnych wigilijnych potraw to niezłe wyzwanie nawet dla “zawodowca”, ale i nowicjusz w kuchni poradzi sobie z propozycjami, jakie przygotowaliśmy. Może nie aż “12”, ale na barszczyk, rybę i piernik mamy ciekawe przepisy. O tyle niesamowite, że do rewelacyjnego smaku potraw na święta dołączyliśmy nietypowe przygotowanie. Jeśli do tej pory wyciskarka wolnoobrotowa kojarzyła się Wam i służyła jedynie do pozyskiwania soku z owoców i warzyw, to od teraz jej zastosowanie powiążecie z przygotowywaniem świątecznych potraw. Niemożliwe? A jednak! Potrawy świąteczne z wyciskarki (z jej pomocą) to ciekawy sposób na połączenie tradycji i nowoczesności w kuchni.
Przejdźmy do konkretów. Oto garść przepisów.
Jakie potrawy świąteczne z wyciskarki?
Wigilijny barszcz czerwony
Składniki:
- 1kg czerwonych buraków
- 1 jabłko
- sok z ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- suszony majeranek (ilość wdł. uznania)
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- bulion warzywny
Wykonanie: z buraków i jabłka wycisnąć sok przy pomocy wyciskarki. Bulion warzywny zagotować z listkiem laurowym i zielem. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek. Sok buraczano-jabłkowy połączyć z wywarem warzywnym, zakwasić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Sprawdź też jak zrobić sok z buraka. <----KLIK - Sprawdzone przepisy!
Ryba w sosie warzywnym
Składniki:
- filet rybny (ulubiony, 80dkg)
Na sos:
- 3 marchewki
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 3 krążki ananasa z zalewy
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili (do smaku)
Wykonanie: rybę panierować i usmażyć na oleju. Marchew pokrojoną w plastry zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżone ząbki czosnku, pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Doprawić solą i pieprzem. Krótko obgotować. (Warzywa można również przygotować na parze). Przy pomocy wyciskarki z przystawką do sorbetów zmielić ugotowane warzywa. Otrzymany warzywny sos doprawić chili i podgrzać. Sosem polać usmażony filet. Podawać z ziemniakami lub pieczywem i surówką.
Inne potrawy na święta z wyciskarki
Piernik z marchewką
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. oleju
- 1 łyżka dobrego, ciemnego kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 2 szkl. surowej marchewki (utartej na tarce o drobnych oczkach lub zmielonej w wyciskarce).
Wykonanie: jajka, olej i cukier zmiksować. Wymieszać mąkę z kakao, przyprawą, proszkiem do pieczenia i sodą. Do zmiksowanych składników dodać marchew, wymieszać. Dodać mąkę z przyprawami i mieszać do połączenia się składników. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec w nagrzanym do 180° piekarniku około 60 min. (do suchego patyczka). Gotowe, wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową.
Wigilijny sok z jabłek i gruszek z dodatkiem suszonych śliwek
Składniki:
- 4 jabłka
- 2 gruszki
- kilka suszonych śliwek
Wykonanie: Przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej (np. G21 Gracioso) wycisnąć z owoców sok.
Sprawdź też jak zrobić domowy sok z jabłek. <----KLIK - Sprawdzone i skuteczne sposoby!
Święta to czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole (to też część naszej polskiej tradycji).
Ciekawostka: Polacy spędzają przy nim około 10 godzin. Dlatego warto wiedzieć, jak zrobić potrawy świąteczne z wyciskarki.